© Kıbrıs Haber Sitesi 2023

Denizin altını bile kirlettik

Glapsides Plajı’nın sahilinde ve İskele Boğazı’ndan torbalarca çöp ve “hayalet ağlar” çıktı. Glapsides Plajı’ndan torbalarca sigara izmariti, cam şişe, teneke kutu, metal parça, şişe kapağı, plastik parça gibi çöpler toplandı. İskele Boğazı’nda deniz altında da hayalet avcılığıyla ilgili baragadi ve balık ağları toplandı. Atıklar kategorilere ayrıştırılarak “Deniz Atıkları Veri Tabanı”na kaydedildi.

Avrupa Birliği’nin (AB) finansmanıyla kuzeyde Mağusa Suriçi Derneği (MASDER), Kuzey Kıbrıs Dalış Merkezleri Birliği, güneyden AKTI ve Enalia Physis’in ortaklığında yürütülen “Deniz Atıkları: Temiz Sahiller için El Ele” projesi kapsamında İskele Boğazı’nda deniz altındaki atıklar temizlendi ve Glapsides Plajı’nda sahil temizliği yapıldı.

Glapisdes Plajı’ndan torbalarca sigara izmariti, cam şişe, teneke kutu, metal parça, şişe kapağı, plastik parça gibi çöpler ile İskele Boğazı’nda deniz altından toplanan atıklar, kategorilere ayrıştırılarak proje kapsamında oluşturulan “Deniz Atıkları Veri Tabanı”na bilgileri kaydedildi.

Deniz altında dalgıçlar tarafından yapılan temizlik çalışmasında çok miktarda “Hayalet Ağ” toplandı. Hayalet Ağlar, bir şekilde deniz altında kalan baragadi ve balık ağlarının kimseye fayda etmeyecek şekilde balık avlanmasına yol açan bir çeşit tuzak olarak tanımlanıyor.

Sahil ve deniz altı temizliğinin ardından MASDER’in Mağusa Suriçi’ndeki binasında deniz atıkları izleme programı olan Marlisco posterleri ve bilgilendirici broşürler eşliğinde kısa film gösterimleriyle gelen ziyaretçilere bilgilendirmede bulunuldu.

Kocareis: Denizlerdeki kirliliğin azaltılması amaçlanıyor

Projenin teknik danışmanı, Balıkçılık Teknolojisi Mühendisi Cemile Kocareis, amaçlarının Akdeniz’deki atık kirliliğine dikkat çekip, toplumsal duyarlılık yaratmakla sahiller ve denizlerdeki kirliliğin azalmasına katkı koymak olduğunu söyledi.

Proje kapsamında geçmişte Gazimağusa ve İskele bölgelerindeki birçok orta ve lise okullarında öğrencilere bilgilendirmede bulunarak eğitimler verdiklerini kaydeden Kocareis, öğrencilere bireysel olarak denizlerdeki kirliliğin önlenebilmesi için neler yapabileceklerini anlattıklarını bildirdi.

Kocareis, proje kapsamında deniz atıklarıyla tasarım, fotoğrafçılık ve kompozisyon yarışmaları yapıldığını belirtirken, Gazimağusa Limanı’nda da balıkçılar ve deniz otoritelerine yönelik bilgilendirme toplantısı düzenleneceğini ifade etti.

Kocareis, Glapsides’te sahil temizliği yaptıklarını ve toplanan çöpleri ayrıştırarak rakamsal olarak ne toplandığının kaydedildiğini söyledi. Kocareis, Glapsides Plajı’ndan sigara izmariti, cam şişeler, teneke kutular, metal parçalar, şişe kapakları, plastik parçalar gibi birçok atığın toplandığını kaydetti.

Sahil temizliği yanında 17 dalgıcın 2 tekneyle İskele Boğazı’ndan denize açıldıklarını hayalet avcılığıyla ilgili baragadi ve balık ağları gibi envanterleri topladıklarını belirten Kocareis, son olarak da topladıkları atıkları MASDER’in binasında toplanıp sergilendiklerini ve çeşitli videolarla sunum yapıldığını dile getirdi.

İlginizi Çekebilir

TÜM HABERLER