Güney Kıbrıs Seçim Anketi: DİSİ ve AKEL Burun Buruna! Sandığın Kaderi Kararsızların Elinde
GÜNDEMGüney Kıbrıs’ta 24 Mayıs genel seçimleri öncesi iki dev anket yayınlandı. DİSİ ve AKEL arasındaki fark yüzde 1'in altına inerken, aşırı sağcı ELAM ve yeni kurulan ALMA partisi yükselişini sürdürüyor. Yüzde 21,8'lik kararsız seçmen kitlesi ise seçimin gerçek galibini belirleyecek.
Başa Baş Yarış: Fark İstatistiki Hata Payı Kadar
Güney Kıbrıs’ta 24 Mayıs’ta gerçekleştirilecek genel seçimler için geri sayım sürerken, Fileleftheros ve Politis gazetelerinde yayınlanan iki ayrı anket, siyasi tablonun ne kadar kaygan olduğunu ortaya koydu. “EXPOLER” ve “Noverna” şirketleri tarafından yapılan araştırmalarda, iktidar partisi DİSİ ile ana muhalefet AKEL arasındaki farkın kapanarak yarışın "foto-finish"e kaldığı görüldü.
Zirvede Düğüm: DİSİ mi, AKEL mi? EXPOLER anketine göre DİSİ yüzde 17,6 ile ilk sırada yer alırken, AKEL yüzde 17,1 ile hemen ensesinde bulunuyor. Noverna anketinde de tablo benzer; DİSİ yüzde 16,5, AKEL yüzde 15,8 bandında seyrediyor. Analistler, iki dev parti arasındaki farkın yüzde 1’in bile altında olmasının, seçim sonuçlarının son ana kadar öngörülemez kalacağını vurguluyor.
ELAM Üçüncü, ALMA Sürpriz Peşinde Seçimin en dikkat çeken diğer sonuçları ise üçüncü ve dördüncü sıradaki partilerden geldi:
ELAM: Aşırı sağcı parti, yüzde 10 civarındaki kemikleşmiş oyuyla üçüncülük koltuğunu koruyor.
ALMA: Eski Rum Sayıştay Odisseas Mihailidis’in yeni kurduğu ALMA partisi, yüzde 10,2 ile ELAM’ı yakalayarak seçimlerin en büyük "sürpriz adayı" haline geldi.
DİKO: Oy oranını yüzde 7,3’e çıkaran DİKO, beşinci sıradaki yerini aldı.
Seçimin Gerçek Sahibi: %21,8 Kararsızlar Politis gazetesinin yayınladığı anket, asıl belirleyici gücü gün yüzüne çıkardı. Katılımcıların yüzde 21,8’i henüz hangi partiye oy vereceği konusunda kararsız olduğunu belirtti. Bu devasa kitlenin son haftadaki eğilimi, hem birinciliği belirleyecek hem de baraj sınırındaki küçük partilerin (Volt, EDEK, DİPA, Ekologlar) meclise girip girmeyeceğine karar verecek.
Siyasi Zemin Kaygan Uzmanlara göre seçimden tek başına güçlü bir çoğunluk çıkması imkansız görünüyor. Gazeteci Makarios Drusiotis’in iddiaları gibi gündemdeki siyasi krizlerin seçmen üzerindeki etkisi sürerken, DİSİ ve DİKO’dan yaşanan oy kaymalarının orta ölçekli partileri daha da güçlendirebileceği değerlendiriliyor.
İlginizi Çekebilir