İçişleri Bakanlığı: Öğrencilere yönelik muhaceret affı yok
GÜNDEMİçişleri Bakanlığı, “öğrencilere muhaceret affı çıkarıldı” iddialarını yalanladı. Yapılan düzenlemenin af değil, 18 yaş altı yabancı öğrencilerin yaz tatilinde yaşadığı teknik mağduriyetleri gidermeye yönelik olduğu açıklandı.
İçişleri Bakanlığı, bazı basın yayın organlarında yer alan “öğrencilere muhaceret affı çıkarıldı” yönündeki iddialar üzerine kamuoyunu bilgilendirmek amacıyla yazılı açıklama yaptı.
Bakanlık açıklamasında, 28 Ocak 2026 tarihli ve 16 AE sayılı Resmî Gazete’de yayımlanan düzenlemenin herhangi bir af niteliği taşımadığı vurgulandı. Yapılan değişikliğin, yalnızca 18 yaş altı yabancı öğrencileri kapsayan ve yaz tatili döneminde yaşanan teknik mağduriyetlerin giderilmesine yönelik olduğu ifade edildi.
Açıklamada, Yabancılar ve Muhaceret Yasası kapsamında çıkarılan İkamet İzinleri ve Vizeler Tüzüğü’nün muafiyetleri düzenleyen 12’nci maddesinin 4’üncü fıkrasından sonra eklenen yeni 5’inci fıkranın; Eğitim işleriyle görevli Bakanlığa kayıtlı ilk ve ortaöğretim kurumlarında öğrenim gören 18 yaşını doldurmamış yabancı öğrencileri kapsadığı belirtildi.
Düzenlemenin gerekçesi olarak, eğitim öğretim yılının haziran ayında sona erip eylül ayında yeniden başlaması nedeniyle yaz tatili sürecinde ülkede kalan ya da ülkeye giriş-çıkış yapan öğrencilerin, ikamet ve vize süreleri bakımından idari cezaya düşmesi sonucu yaşanan mağduriyetlerin önlenmesinin amaçlandığı kaydedildi.
Bu kapsamda, söz konusu öğrencilerin yaz tatili dönemindeki hareketlilikleri nedeniyle cezai yaptırımlarla karşı karşıya kalmalarının önüne geçilmesinin hedeflendiği vurgulandı.
İçişleri Bakanlığı, kamuoyunda oluşan yanlış algının aksine herhangi bir af düzenlemesi yapılmadığını, değişikliğin yalnızca 18 yaş altı yabancı öğrencileri kapsayan teknik bir düzenleme olduğunu bir kez daha kamuoyunun bilgisine sundu.
İlginizi Çekebilir