© Kıbrıs Haber Sitesi 2023

İcraat bekliyoruz!

Kıbrıs Genç TV’de canlı olarak yayınlanan Yrd.Doç.DR. Güven Arıklı’nın hazırlayıp sunduğu “Haftaya Bakış”a konuk olan Faiz Sucuoğlu “Dileğimiz bu hükümet Halkımıza müsbet ve iyi icraatlar yapsın” dedi.

Arıklı’nın “Hükümetin müzakere süreci ile ilgili yaptıkları açıklamalar partisel anlamda birbiri ile örtüşmemektedir.Hükümet ilk günden çelişkilere düşmeye başladı bu süreci nasıl değerlendiriyorsunuz” şeklindeki sorusunu yanıtlayan Sucuoğlu “Ben baştan beri söyledim 4 partinin oluşturduğu 27 milletvekilli bir koalisyon hükümetinde her partinin ayrı bir düşüncesi ve yapısı vardır. Yani kendi aralarında dünya görüşleri belli konularda ciddi bir farklılık göstermektedir. Özellikle Kıbrıs Konusu başta olmak üzere. Bu tip konularda çatlaklar olacaktır ve ileriki zamanda görecekseniz daha büyük sıkıntılar çıkacaktır. Tabii zorlama ile bir noktaya gelebilirsiniz ama bir yerden sonra partinizin çizgisinden fazla sapma yaptığınız zaman kendi içinizde büyük sıkıntılar yaşarsınız. Dileğimiz bu hükümet Halkımıza müsbet ve iyi icraatler yapsın” diye konuştu.

 

Bizi oyun masasına çağırıyorlar

Konuşmasında “Müzakere süreci devam edecek ve partilerimizin bu durumu yaklaşımları herkes tarafından bilinmektedir. CTP’nin esasında politikaları genel anlamda Kıbrıs’ta bir çözüm üzerine kurulmuştur. Bu parti bu konu üzerinden nemalanmaktadır. Tufan bey biraz daha farklı değerlendirse dahi parti içerisindeki yapı ortadadır ve bellidir” diye konuşan Sucuoğlu “Bu arada Anastasiadis’in ilk yaptığı açıklamalardan biri müzakerelerde garantiler ve asker konusunda kesinlikle aynı çizgideyiz olmuştur. 50 yıldır devam eden ve son zamanında büyük umutlar ortaya koyan görüşmeler  belli bir noktaya geldi diyemeyiz. Güneyin tutumu böyle olduğu sürece de bu iş bir yere varmaz. Bizi tekrardan oyun masasına çağırıyorlar. Fakat Kıbrıs Türk Halkı’nın artık beklemeye tahammülü ve zamanı yok” ifadesini kullandı.

 

50 yıldır kendimizi tükettik

“50 yıldır enerjimizi ve kendimizi tükettik. Güney Dünya devletleri içersinde her türlü katkı ve yardımı alırken biz bu tarafta hala daha çözüm olacak umuduyla bir çok konuyu askıya alarak beklemekteyiz” diye konuşan Sucuoğlu “Geldiğimiz nokta onlar kazanıyor biz kaybediyoruz. Geldiğimiz nokta onlar ileri gidiyor biz geri gidiyoruz. Onun için hep söylüyorlar Ekim’e kadar son tarihtir sonunda herkes yoluna bakar denildi ama olan bir şey yok yine müzakereler ortaya çıkarıldı. Belli kesimler bu olaylardan besleniyor. Bu politikadan vazgeçemiyorlar. Artık halk farklı bir şeyler bekliyor. Bu Kıbrıs Türk halkı bir 50 yıl daha bekleyemez. Bunlar belli planların parçasıdır. Halkı bir umutsuzluğa sevk etmek ve karamsarlık yaymak üzerine kurulmuş politikalardır yapılanlar” yorumunda bulundu.

 

Son 15 yıl incelenmeli

Arıklı’nın “Bir gazetemiz CTP’nin dosyaları rafa mı kalktı diyor? Bunu nasıl değerlendiriyorsunuz” sorusunu yanıtlayan Sucuoğlu “Bence bu konulara değinilmesi ve üzerine gidilmesi gerekmektedir. Bir 10 yıllık süreç en azından incelenmesi lazım. Bu çok da yorucu bir olay değil, kurulacak bir komite son 10 ve 15 yılı hiç bir ayrım yapmadan inceleme yapmaları gerekmektedir. Kurulacak komite bu konulara titizlik ve kayırma yapmadan gidecek olursa bana göre son yılların yapılmış en iyi icraatı olur. Ben bu yapılacak olanı sonuna kadar desteklerim. Tek şartım ahbap çavuş ilişkisi içinde değil şeffaf ve hatta basınla paylaşılarak yapılmasıdır. Bu işin günahı yoktur araştırılmayıp sonuca götürülmemesi günahtır” diye konuştu.

 

Meclis Başkanlığı konusu

Meclis başkanlığı konusu hakkında çok sıkıntılı bir dönem geçirilmesiyle ilgili olarak da konuşan Sucuoğlu “Büyük bir ihtimalle koalisyonun kurulması aşamasında meclis başkanlığı v.s görevler ve mevkiler bu sepetin içine konuluyor. İki parti başkanının hukukçu olmasına rağmen bu tip yanlışa nasıl düşerler anlamış değilim. İç tüzüğe aykırı olmasını rağmen konuyu bu şekilde yorumlamaları bende şaşkınlık uyandırdı. Bu konuda savcılığın yorumunun beklenilmesi gerekmektedir. Biz de onu bekliyoruz. Ama bu bir krizdir bunu keşke daha önceden değerlendirip sonuçlandırmış olsalardı” dedi.

 

 

 

 

İlginizi Çekebilir

TÜM HABERLER