© Kıbrıs Haber Sitesi 2023

Öztürkler: GKRY Tehlikeli Bir Sürecin İçinde, İsrail ve Yunanistan’la İş Birliği Bölgeyi Geriyor

Cumhuriyet Meclisi Başkanı Ziya Öztürkler, Güney Kıbrıs Rum Yönetimi’nin İsrail ve Yunanistan ile yürüttüğü askeri ve siyasi iş birliğinin bölge dengelerini tehdit ettiğini belirterek, adanın silahlandırılmasının KKTC açısından ciddi riskler taşıdığını vurguladı.

Cumhuriyet Meclisi Başkanı Ziya Öztürkler, Güney Kıbrıs Rum Yönetimi’nin (GKRY) İsrail ve Yunanistan ile yürüttüğü askeri ve siyasi iş birliğinin bölge dengelerini olumsuz etkilediğini belirterek, söz konusu sürecin Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti açısından ciddi riskler barındırdığını ifade etti.

TRT’nin Kuzey Kıbrıs’tan gerçekleştirdiği özel yayına katılan Öztürkler, gündeme ilişkin değerlendirmelerde bulundu. GKRY’nin İsrail ve Yunanistan ile yaptığı iş birliğinin protokollerle resmiyet kazandığını anımsatan Öztürkler, bu sürecin yalnızca siyasi boyutla sınırlı kalmadığını, adanın giderek bir silahlanma alanına dönüştürüldüğünü söyledi.

Askeri eğitim adı altında adaya yabancı askerlerin getirildiğini dile getiren Öztürkler, özellikle Baf bölgesinde yaşanan gelişmelerin yakından takip edildiğini kaydetti. Rum liderliğinin bir yandan silahlanmayı artırırken, diğer yandan Türkiye’nin garantörlüğünü ve Türk askerinin adadaki varlığını hedef alan açıklamalar yaptığını belirten Öztürkler, bu yaklaşımın samimiyetten uzak olduğunu vurguladı.

Türkiye’nin garantörlüğünün ve Türk askerinin varlığının KKTC için hayati öneme sahip olduğunu ifade eden Öztürkler, Türk Silahlı Kuvvetleri’nin adaya barış, huzur ve istikrar getirdiğini ve bunun tartışmaya açılmasına izin verilmeyeceğini söyledi. Güvenlik Kuvvetleri Komutanlığı ile Kıbrıs Türk Barış Kuvvetleri Komutanlığı’nın Türkiye ile tam bir eş güdüm içerisinde görev yaptığını da sözlerine ekledi.

GKRY’nin silahlanma faaliyetlerinin yalnızca Kıbrıs Türk halkını değil, tüm bölgeyi ilgilendiren riskli hesaplar içerdiğini belirten Öztürkler, İsrail ve Yunanistan’la yürütülen iş birliğinin Doğu Akdeniz’de yeni gerilim alanları oluşturduğunu kaydetti. Türkiye’nin yerli savunma sanayisiyle Kıbrıs Türk halkının yanında olmaya devam ettiğini vurgulayan Öztürkler, hakların gasp edilmesine asla müsaade edilmeyeceğini söyledi.

Güney Kıbrıs’ın Avrupa Birliği dönem başkanlığı sürecine de değinen Öztürkler, Rum Yönetimi’nin Brüksel tarafından kayrıldığını, Birleşmiş Milletler kararlarıyla KKTC’ye uygulanan izolasyonların da bu yaklaşımı güçlendirdiğini ifade etti.

Kıbrıs Türk halkının onurlu ve egemen bir halk olduğunu belirten Öztürkler, KKTC’nin bağımsız bir devlet olarak uluslararası toplum tarafından kabul edilmesi gerektiğini söyledi. Rum tarafının bir yandan çözüm mesajları verirken diğer yandan EOKA mensuplarını yücelten söylemlerini sürdürdüğünü kaydeden Öztürkler, bu çelişkili tutumun güven ortamını zedelediğini dile getirdi.

İki devletli çözüm ve egemen eşitlik temelindeki duruşa saygı gösterilmediği sürece müzakere sürecinin ilerlemesinin mümkün olmadığını ifade eden Öztürkler, bugüne kadar kalıcı bir anlaşmaya ulaşılamamasının temel nedeninin GKRY’nin Kıbrıs Türk halkını azınlık olarak görmesi olduğunu belirtti.

Programın sonunda Öztürkler, Kıbrıs Türk halkının anavatan Türkiye ile birlikte kararlılıkla yoluna devam edeceğini vurguladı.

İlginizi Çekebilir

TÜM HABERLER