© Kıbrıs Haber Sitesi 2023

Suriye’de Yeni Dönemin İlk Meclis Oturumu Yapıldı: Meclis Başkanlığına Türkiye'den Tanıdık İsim!

Esed rejiminin devrilmesinin ardından Suriye Halk Meclisi, Cumhurbaşkanı Ahmed Şara katılımıyla ilk oturumunu Şam'da gerçekleştirdi. Türkiye'de uzun yıllar akademisyenlik yapan hukukçu Abdülhamit Avvak'ın Meclis Başkanı seçildiği tarihi güne dair tüm detaylar haberimizde.

Şam’da Tarihi Gün: Milletvekilleri Yemin Etti, Yeni Yönetim Kadrosu Göreve Başladı

Suriye'de on yıllarca süren Esed rejiminin devrilmesinin ardından, ülkenin siyasi geleceğini şekillendirecek olan yeni geçiş dönemi parlamentosu ilk resmi mesaisine başladı. Başkent Şam'daki meclis binasında düzenlenen ilk Halk Meclisi oturumu, Cumhurbaşkanı Ahmed Şara başkanlığında ve yoğun bir diplomatik katılımla gerçekleştirildi.

Yaklaşık bir haftalık ertelemenin ardından törensel bir nitelikte açılan ilk birleşimde, meclisin halk tarafından seçilen üyeleri ile Cumhurbaşkanı Şara tarafından kararnameyle atanan 70 üye kürsüye çıkarak bağlılık yemini etti. Şara'nın atama kararıyla birlikte parlamentodaki toplam sandalye sayısı 140’tan 210'a yükselirken; hayatını kaybeden İdlib milletvekili ile Süveyda iline tahsis edilen 3 sandalyenin halen boş tutulduğu bildirildi.

Oturumda; Cumhurbaşkanı Ahmed Şara'nın yanı sıra Dışişleri Bakanı Esad Hasan Şeybani, İçişleri Bakanı Enes Hattab, Adalet Bakanı Mazhar el-Veyis ve çok sayıda yabancı ülkenin büyükelçilik temsilcileri onur konuğu olarak yer aldı.

Cumhurbaşkanı Şara’dan "Yeni Bir Sayfa" Çağrısı

Kürsüden milletvekillerine ve Suriye halkına seslenen Cumhurbaşkanı Ahmed Şara, modern Suriye devletinin kurumlarını sorumluluk ve liyakat ilkeleri üzerine kuracaklarını ilan etti. Şara konuşmasında şu vurgularda bulundu:

"Suriye bugün kendi medeniyetini, değerlerini ve mirasını ifade eden yeni bir tarih yazıyor. İstibdat, savaş ve yıkım yıllarının insanda, şehirlerde ve ekonomide bıraktığı tahribat, vatanın çıkarlarını her şeyin üstünde tutmayı gerektiriyor. Devleti kökleştirme aşamasındayız; yeni devletimiz onurun korunduğu ve halk iradesine saygı duyulduğu bir devlet olacak."

Cumhurbaşkanı Şara ayrıca; ekonominin yeniden inşası, üretim kapasitesinin artırılması, yatırım ikliminin oluşturulması ve kamu hizmetlerinin kalitesinin yükseltilmesinin başta Halk Meclisi olmak üzere tüm kurumların ortak milli ödevi olduğunu sözlerine ekledi.

Halk Meclisi Başkanlığına Prof. Dr. Abdülhamit Avvak Seçildi

Yeni Suriye'nin yasama organının başına, Türkiye kamuoyunun ve akademi dünyasının yakından tanıdığı bir isim getirildi. Meclis Başkanlığı için yapılan gizli oylamada 99 oy alan uluslararası hukuk ve anayasa hukukçusu Abdülhamit Avvak, parlamentonun yeni başkanı seçildi. Yarışta diğer adaylar Müeyyed Kabalavi 75, Muhammed Korej ise 31 oyda kaldı. 30 ay görev yapacak olan geçiş dönemi meclisinin yeni başkanı Avvak'ın özgeçmişi ve kariyeri şu şekildedir:

Eğitimi ve Yargı Kariyeri: Haseke'nin Guveyran semtinde doğan Avvak, Halep Üniversitesi Hukuk Fakültesi'nden mezun oldu ve Suriye'de uzun yıllar yargı mensubu (hâkim/savcı) olarak görev yaptı.

Türkiye’deki Akademik Dönemi: Rejim baskısı nedeniyle Suriye'den ayrılmak zorunda kaldıktan sonra Türkiye'ye yerleşti. 2016 yılından itibaren Mardin Artuklu Üniversitesi Siyasal Bilgiler Fakültesi ile Uluslararası İlişkiler Bölümünde öğretim üyesi olarak yüzlerce öğrenci yetiştirdi.

Anayasa Çalışmaları: Türkiye'deki çalışmaları esnasında Suriye'nin anayasal yapısı, geçiş dönemi adaleti ve toplumsal sözleşme metinleri üzerinde uzmanlaştı; muhalefeti temsilen Cenevre'deki Anayasa Komisyonu üyelerine stratejik eğitimler verdi.

Geçici Komite Başkanlığı: Devrim sonrasında Şam'a dönerek yeni yönetim tarafından ihdas edilen Geçici Anayasa Bildirgesi Hazırlama Komitesi'nin başkanlığı ve sözcülüğü görevini üstlendi.

Türkiye’nin Şam Büyükelçisi Nuh Yılmaz’dan Tebrik Mesajı

Suriye'de halk egemenliğinin yeniden tesis edildiği bu tarihi güne, Türkiye’nin Şam Büyükelçisi Nuh Yılmaz’dan da anlamlı bir destek geldi. Sosyal medya hesabı üzerinden paylaştığı mesajla meclisin açılışını kutlayan Büyükelçi Yılmaz, şu ifadeleri kullandı:

"Suriye, halk egemenliğini yeniden kazanmak için on yıllarca bekledi, yüz binlerce can verdi, yüz binlerce insan zindanlarda ömür çürüttü. Suriye bunu fazlasıyla hak etti. Şiarımız bellidir: Halkın sesi Hakk'ın sesi! Mübarek olsun!"

İlginizi Çekebilir

TÜM HABERLER