MENU
  • TEKNOLOJİ
  • CANLI TV
  • YAZARLAR
  • FOTO GALERİ
  • WEB TV
  • ASTROLOJİ
  • RÜYA TABİRLERİ
  • HABER ARŞİVİ
  • YOL TRAFIK DURUMU
  • ETKİNLİK TAKVİMİ
  • BİYOGRAFİLER
  • RÖPORTAJLAR
  • Künye
  • Gizlilik Politikası
  • İLETİŞİM
  • Yazarlar
  • Anketler
  • Nöbetçi Eczaneler
Kıbrıs Haber Sitesi
DOLAR40.5555
EURO47.7387
GR ALTIN4380.4
ÇEYREK3993.2
Ankara
Kıbrıs Haber Sitesi
Kıbrıs Haber Sitesi
  • GÜNDEM
  • DÜNYA
  • TÜRKİYE
  • MAGAZİN
  • EKONOMİ
  • SPOR
  • SİYASET
  • SAĞLIK
  • KÜLTÜR SANAT
  • YAŞAM
Kapat

Açlık sınırı 2 bin 625 TL oldu

Ana SayfaSi̇yasetAçlık sınırı 2 bin 625 TL oldu
Açlık sınırı 2 bin 625 TL oldu

KTAMS yaptığı araştırmaya göre, dört kişilik bir aile için, 31 Ağustos tarihi itibariyle açlık sınırını 2 bin 625 TL olarak hesapladıklarını açıklayarak, aynı tarih itibarı ile yürürlükte olan net asgari ücretin ise 2 bin 057 TL olduğuna dikkat çekti

27 Eylül, 2018, Perşembe 13:30
  • yazdıryorum yazfont küçültfont büyüt
Abone ol

Kıbrıs Türk Amme Memurları Sendikası (KTAMS) Başkanı Güven Bengihan, dört kişilik bir aile için, 31 Ağustos tarihi itibariyle açlık sınırını 2 bin 625 TL olarak hesapladıklarını açıkladı.

Bengihan, dört kişilik bir ailenin sağlıklı, dengeli ve yeterli beslenebilmesi için yapması gereken aylık gıda harcaması tutarının yani açlık sınırının 2 bin 625 TL olarak tespit edildiğini ve aynı tarih itibarı ile yürürlükte olan net asgari ücretin ise 2 bin 057 TL olduğunu belirterek, “Bu da asgari ücretin açlık sınırı altında olduğunu göstermektedir” dedi.

Bengihan, 8 aylık hayat pahalılığının yüzde 24’lere çıktığını belirtti.

KTAMS tarafından bugün sendika merkezinde düzenlenen basın toplantısında konuşma yapan Sendika Başkanı Güven Bengihan, hükümetin ekonomik krize yönelik aldığı tedbirlerin yetersiz kaldığını, halkın giderek fakirleştiğini söyleyerek, gelecek hafta zamlara karşı eylemler başlatacaklarını açıkladı.

“HALKIMIZ HER GEÇEN GÜN FAKİRLEŞİYOR”

KTAMS Başkanı Güven Bengihan, dörtlü koalisyon hükümetinin “halkın beklenti ve umutlarını tüketme noktasında olduğunu”, ülkede TL’nin döviz karşısında büyük değer kaybetmesiyle yaşanan ekonomik kriz karşısında alınan tedbirlerin çalışan ve toplumun büyük kesiminin alım gücünün korunması noktasında yeterli olmadığını kaydetti.

Bengihan, “Ekonomik krizin esas nedeni Türkiye Cumhuriyeti hükümetlerine ekonomik ve siyasi olarak bağlılığımızdan kaynaklanmaktadır. TL kullanmamızdan ötürü her geçen gün TL döviz karşısında büyük değer kaybetmeye devam ederken halkımız da her geçen gün fakirleşmektedir” dedi.

KTAMS Başkanı Bengihan, “Hükümetin fakirleşme noktasında ekonomik tedbir adı altında emekçi ve toplumu koruması gerekirken insafsızca iğneden ipliğe zam yapılması bu hükümetin bu krizlere ve bu sorunlara çözüm üretme becerisinde başarılı olmadığını bizlere gösteriyor” diye konuştu.

ZAMLARA TEPKİ İÇİN EYLEMLER HAFTAYA…

Sendikanın, halkın alım gücünün her geçen gün fakirleşmesinden dolayı “endişe içinde olduğunu” dile getiren Bengihan, hükümetin bu konuda yeterli adım atmadığından hareketle sendikanın önümüzdeki hafta zamlara yönelik tepki için eylem ve grevlere başlayacaklarını açıkladı.

Tek amaçlarının her geçen gün fakirleşen halkın korunması olduğuna işaret eden Bengihan, alım gücünün yükseltilmesi gerektiğini belirtti.

“AÇLIK SINIRI 2.625 TL”

Bengihan, Sağlık Bakanlığı’na bağlı Yataklı Tedavi Kurumları Dairesi’nden 4 kişilik bir ailenin sağlıklı bir biçimde beslenmesi için gerekli olan beslenme kalıbını aldıklarını ve bu kalıptaki maddelerin Devlet Planlama Örgütü’nce (DPÖ) açıklanan fiyatlarının ortalamalarını çıkararak, bir rapor hazırladıklarının kaydetti.

Hazlanan rapora göre, 4 kişilik bir aile için 31 Ağustos 2018 tarihi itibariyle açlık sınırı 2.625 TL olarak hesaplandı.

Ülkedeki asgari ücretin brüt 2620, net 2279 TL olduğunu söyleyen Bengihan, “Bu da bize asgari ücretlinin, açlık sınırının çok büyük oranda altında olduğunu gösteriyor” diye konuştu.

Bengihan, bu farkın her geçen gün ve yıl daha da büyüdüğüne işaret etti.

“ZORUNLU GIDA HARCAMALARI”

Sağlıklı beslenmek için bir kadının, erkeğin ve çocukların yapması gereken zorunlu gıda harcamalarıyla ilgili de bilgi veren Bengihan şunları söyledi:

“Sendikamızın yapmış olduğu çalışmaya göre, sağlıklı beslenmek için yetişkin bir kadının yapması gereken zorunlu gıda harcama tutarı günlük 22,64 TL, aylık 679,20 TL, yetişkin bir erkek için günlük 23,62 TL,  aylık 708,60 TL, 15-19 yaş çocuk için günlük 24,80 TL, aylık 744 TL ve 4-6 yaş çocuk için günlük 16,43 TL, aylık 492,90 TL’dir”

Bengihan, “Dört kişilik bir ailenin sağlıklı, dengeli ve yeterli beslenebilmesi için yapması gereken aylık gıda harcaması tutarı (Açlık Sınırı) 2.625 TL’dir. Aynı tarih itibari ile yürürlükte olan net asgari ücret 2057 TL’dir. Bu da asgari ücretin açlık sınırı altında olduğunu göstermektedir” dedi.

Asgari ücreti geçtiğimiz yıl aynı dönemle karşılaştıran Bengihan, 31 Ağustos 2017’de asgari ücretin brüt 2,175 TL, net 1,901 TL olduğunu, sterlin kurunun ise 4,47 TL olduğunu, 31 Ağustos 2018’de  asgari ücretin brüt 2,365 TL, net 2,057 TL, sterlinin ise 8,27 TL’ye ulaştığını kaydetti.

“DÖVİZ KURLARINDA FARKLAR YÜZDE 80’LERDE”

31 Ağustos 2017 sterlin kurunun 4,47 TL, 31 Ağustos 2018’de  8,27 TL olduğunu söyleyen Bengihan, aradaki farkın 3.80 TL, değişim oranın ise yüzde 85 olduğunu belirtti.

Dolar bazında Ağustos 2017’de 3.44, Ağustos 2018’de 6.41, aradaki farkın 2.97; değişim oranın ise yüzde 86 olduğunu söyleyen Bengihan, euroda ise Ağustos 2017’de 4.15 TL, Ağustos 2018’de 7.48 TL aradaki farkın 3.33 TL ve değişim oranın da yüzde 80 olduğunun ortaya çıktığını ifade etti.

“BENZİNDE BİR YILDA YÜZDE 55 ARTIŞ”

Akaryakıt fiyatlarına ilişkin bilgi veren Bengihan, dövize endeksli akaryakıtta meydana gelen zamlar karşısında kurşunsuz 98 oktan benzinin Ağustos 2017’de 3.87 TL, Ağustos 2018’de 6.01 TL olduğunu,  farkın 2.14 TL, değişim oranının ise yüzde 55 olduğunu yani yüzde 55’lik bir artış yaşandığını kaydetti.

Kurşunsuz 95 oktan benzinin Ağustos 2017’de 3.67 TL, Ağustos 2018’de 5.81 TL olduğunu, farkın 2.14 TL, değişim oranın ise yüzde 58 olarak hesaplandığını söyleyen Bengihan, euro dizelin Ağustos 2017’de 3.47 TL, Ağustos 2018’de 5.76 TL olduğunu, farkın 2.29 TL, değişim oranın ise yüzde 66 olduğunu ifade etti.

“HÜKÜMETİN TEDBİRLERİ YETERİZ”

Bu veriler ortaydayken halkın alım gücünün düştüğü, fakirleştiği noktada hükümetin yaptığı zamlarla yaşam kalitesinin “içler acısı bir hale geldiğini” iddia eden Bengihan, sendikanın bu süreçte hükümetin aldığı tedbirleri yetersiz bulduğunu belirtti.

Hükümetin herkesin elini taşın altına koyması gerektiğini söylediğini anımsatan Bengihan, “Ancak sermaye kesimlerinin parmağının ucunu dahi taşın altına koyduğunu görmedik” dedi.

Bengihan, lüks evlerde ve havuzlu villalarda oturanlardan vergi alınacağının açıklandığını söyleyerek, bu konuda gerekli bilgilerin halkla paylaşılmadığını, vergi ve harçlarda yapılan indirimlerden de halkın değil “fırsatçı işverenlerin” yararlandığını savundu.

Bengihan, “hükümetin denetim noktasında yetersiz kaldığını” söyledi.

SİGORTALAR AFFINA ELEŞTİRİ

Bengihan, Sosyal Sigortalar Yasası’nda af düzenlemesi yapılarak, “suç işleyerek yanında çalıştırdıklarının yatırımlarını yapmayanlar” için af çıkarıldığını böylelikle devlete karşı görevini ve sorumluluğunu bilen vatandaşların cezalandırıldığını söyledi.

UBP’nin af kültürüne yönelik icraatları eleştirenlerin bugün aynı uygulamayı yaptıklarını savunan Bengihan, yanlış ekonomi politikaları uygulandığını ileri sürdü.

“ZAMLARA KARŞI EYLEMLER BAŞLAYACAK... 8 AYLIK HAYAT PAHALILIĞI YÜZDE 24’LERE ÇIKTI”

Bengihan, gelecek hafta yapılacak eylemlerin zamlara karşı olacağını söyleyerek, hükümetten taleplerinin; hem asgari ücretliye hem de kamu görevlilerine her ayın sonunda hayat pahalılığı oranını yansıtması olduğunu kaydetti.

Alım gücünün ancak böyle korunabileceğini, fakirleşmenin böyle önlenebileceğini söyleyen Bengihan, 8 aylık hayat pahalılığının yüzde 24’lere çıktığını belirtti.

Sloganları ile ilgili bilgi veren Bengihan, sloganın “Bu krizi emekçiler yaratmamıştır. Bu krizin bedelini de emekçiler ödemeyecektir” olacağını söyledi. 

  • 0
    SEVDİM
  • 0
    ALKIŞ
  • 0
    KOMİK
  • 0
    İNANILMAZ
  • 0
    ÜZGÜN
  • 0
    KIZGIN
Admin

Admin

Mail: [email protected]
Tüm yazıları

Yorum Yazın

Bakan Şimşek Londra’da iklim finansmanı ve yatırımcı temaslarında bulunacak
Bakan Şimşek Londra’da iklim finansmanı ve yatırımcı temaslarında bulunacak
Türkiye ile Ermenistan arasında ulaşım bağlantılarında yeni süreç: kara ve demir yolu hatları yeniden açılıyor
Türkiye ile Ermenistan arasında ulaşım bağlantılarında yeni süreç: kara ve demir yolu hatları yeniden açılıyor
Bakan Bayraktar'dan enerji dönüşümü mesajı: Türkiye liderliğe ve yatırıma hazır
Bakan Bayraktar'dan enerji dönüşümü mesajı: Türkiye liderliğe ve yatırıma hazır
Polonya Cumhurbaşkanı Nawrocki'den ASELSAN ziyareti! Savunma işbirliğinde yeni dönem mesajı
Polonya Cumhurbaşkanı Nawrocki'den ASELSAN ziyareti! Savunma işbirliğinde yeni dönem mesajı
Borsa günü kayıpla kapattı! BIST 100 endeksi yüzde 1,29 geriledi
Borsa günü kayıpla kapattı! BIST 100 endeksi yüzde 1,29 geriledi
Hürmüz Boğazı'nda kritik adım! 11 bin denizci için tahliye operasyonu başlıyor
Hürmüz Boğazı'nda kritik adım! 11 bin denizci için tahliye operasyonu başlıyor
Bakan Uraloğlu açıkladı: Hürmüz Boğazı’ndaki Türk sahipli gemiler güvenli şekilde ilerliyor
Bakan Uraloğlu açıkladı: Hürmüz Boğazı’ndaki Türk sahipli gemiler güvenli şekilde ilerliyor
Arda Turan’dan Transfer Hamlesi: Barcelona ve Chelsea’nin Takip Ettiği Ryan Roberto Shakhtar Donetsk’te
Arda Turan’dan Transfer Hamlesi: Barcelona ve Chelsea’nin Takip Ettiği Ryan Roberto Shakhtar Donetsk’te
Osimhen İçin Rekor Teklif: 125 Milyon Euro’luk Hamle Galatasaray Tarafından Yetersiz Bulundu
Osimhen İçin Rekor Teklif: 125 Milyon Euro’luk Hamle Galatasaray Tarafından Yetersiz Bulundu
Fırtına ve Yıldırım Maça Damga Vurdu: Fransa Irak’ı 3-0 Mağlup Etti, Karşılaşma 3 Saat 50 Dakika Sürdü
Fırtına ve Yıldırım Maça Damga Vurdu: Fransa Irak’ı 3-0 Mağlup Etti, Karşılaşma 3 Saat 50 Dakika Sürdü
Haaland Fırtınası Sürüyor: Norveç Senegal’i 3-2 Mağlup Ederek Son 32 Turu Biletini Aldı
Haaland Fırtınası Sürüyor: Norveç Senegal’i 3-2 Mağlup Ederek Son 32 Turu Biletini Aldı
Geriden Geldiler, İlk Galibiyet Geldi! Cezayir Ürdün’ü Devirdi, Turnuvada Bir Veda Daha
Geriden Geldiler, İlk Galibiyet Geldi! Cezayir Ürdün’ü Devirdi, Turnuvada Bir Veda Daha
Sergen Yalçın Ekranlara Sert Döndü! Montella’ya Çok Ağır Eleştiriler: “Hangi Başarıyla Geldi?”
Sergen Yalçın Ekranlara Sert Döndü! Montella’ya Çok Ağır Eleştiriler: “Hangi Başarıyla Geldi?”
Milli Takıma Siyahi Forvet Hamlesi! İngiltere’yi Sallayan Rhian Brewster İddiası
Milli Takıma Siyahi Forvet Hamlesi! İngiltere’yi Sallayan Rhian Brewster İddiası
Dünya Kupası’nda Son 32 Tablosu Netleşiyor! 7 Takım Tur Biletini Aldı, Sürpriz Veda
Dünya Kupası’nda Son 32 Tablosu Netleşiyor! 7 Takım Tur Biletini Aldı, Sürpriz Veda
Bomba Transfer İddiası! Okan Buruk, Fenerbahçe’nin Eski Yıldızını Galatasaray’a İstiyor
Bomba Transfer İddiası! Okan Buruk, Fenerbahçe’nin Eski Yıldızını Galatasaray’a İstiyor
Süper Lig’de 2026-2027 Sezonu Harcama Limitleri Açıklandı! Zirvede Galatasaray Yer Aldı
Süper Lig’de 2026-2027 Sezonu Harcama Limitleri Açıklandı! Zirvede Galatasaray Yer Aldı
Messi'nin Görüntüsü Stadyumu Ayağa Kaldırdı! Arjantinli Yıldıza Büyük Sevgi Gösterisi
Messi'nin Görüntüsü Stadyumu Ayağa Kaldırdı! Arjantinli Yıldıza Büyük Sevgi Gösterisi
Milli Futbolculardan Gündem Yaratan Villa Kararı! Bodrum Ödülüyle İlgili Yeni İddia
Milli Futbolculardan Gündem Yaratan Villa Kararı! Bodrum Ödülüyle İlgili Yeni İddia
WhatsApp’tan Yeni Özellik: Çevrimiçi Kişiler Artık Yeşil Noktayla Görünecek
WhatsApp’tan Yeni Özellik: Çevrimiçi Kişiler Artık Yeşil Noktayla Görünecek

Başka haber bulunmuyor!

Bizi Takip Edin
Facebook
Twitter
Instagram
Youtube
Ankete Katılın
Sitemizi nasıl buldunuz?
Anketi OylaOyları Göster
SİYASET

Üstel: Fidan’ın iki devletli çözüm mesajı, Kıbrıs Türk halkının kararlı duruşunun yansıması

47 Yıllık Terör Belası Bitiyor: Erdoğan’dan Tarihi Açıklama

Cumhurbaşkanı Erdoğan: "Bahçeli’nin Vatan Sevgisini Sorgulamak Kimsenin Haddi Değil"

ABD Büyükelçisi Barrack’tan Türk İHA’larına Övgü: “Muhtemelen Dünyanın En İyileri”

Kıbrıs Haber Sitesi
KünyeGizlilik PolitikasıRSSSitemapSitene EkleArşivİletişim
SOSYAL MEDYA BAĞLANTILARI
FACEBOOKTWITTERINSTAGRAMLINKEDINYOUTUBE

Kıbrıs Haber Sitesi 2023 | Yazılım: Onemsoft

Haber GönderFirma Ekleİlan Ekle