MENU
  • TEKNOLOJİ
  • CANLI TV
  • YAZARLAR
  • FOTO GALERİ
  • WEB TV
  • ASTROLOJİ
  • RÜYA TABİRLERİ
  • HABER ARŞİVİ
  • YOL TRAFIK DURUMU
  • ETKİNLİK TAKVİMİ
  • BİYOGRAFİLER
  • RÖPORTAJLAR
  • Künye
  • Gizlilik Politikası
  • İLETİŞİM
  • Yazarlar
  • Anketler
  • Nöbetçi Eczaneler
Kıbrıs Haber Sitesi
DOLAR40.5555
EURO47.7387
GR ALTIN4380.4
ÇEYREK3993.2
Ankara
Kıbrıs Haber Sitesi
Kıbrıs Haber Sitesi
  • GÜNDEM
  • DÜNYA
  • TÜRKİYE
  • MAGAZİN
  • EKONOMİ
  • SPOR
  • SİYASET
  • SAĞLIK
  • KÜLTÜR SANAT
  • YAŞAM
Kapat

Çakıcı: Birincilik ödülü ile ülkemize dönüyoruz

Ana SayfaGündemÇakıcı: Birincilik ödülü ile ülkemize dönüyoruz
Çakıcı: Birincilik ödülü ile ülkemize dönüyoruz

• 29 Kasım - 2 Aralık 2018 tarihleri arasında Türkiye’nin Antalya ilinde yapılan 12.Türkiye Alkol ve Madde Bağımlılığı Kongresi'nde, Yakın Doğu Üniversitesi (YDÜ) Psikoloji Bölümü Öğretim Üyeleri Prof. Dr. Mehmet Çakıcı, Psk. Gizem Yeşil Dirisu, Yrd.Doç.Dr. Meryem Karaaziz, Uzm.Psk. Ayşe Buran tarafından yapılan "Psikoaktif Madde Kullanımı: KKTC Erişkin Bireylerdeki Yaygınlığı, Risk Faktörleri ve Akültürasyon ile İlişkisi,2003-2018" isimli bilimsel araştırma kongrede 450 katılımcı ve 100'ün üzerindeki bilimsel araştırma arasında birincilik ödülü aldı.

02 Aralık, 2018, Pazar 18:50
  • yazdıryorum yazfont küçültfont büyüt
Abone ol
  • Çakıcı, Araştırmanın 18-65 yaş arasında KKTC’de yaşayan 1063 kişi, kotalı çok basamaklı tabakalandırılmış seçkisiz örneklem yöntemi ile alındığını, verilerin Nisan-Mayıs 2018 tarihleri arasında toplandığını, çalışmada sosyo-demografik bilgi formu, madde kullanımı ile ilgili bilgiler için Avrupa Konseyi’nin “Model Avrupa Anketi” ve akültürasyon bilgilerine yönelik Kültürlenme Tutumları Ölçeği kullanıldığını ve KKTC’de madde kullanım yaygınlığı verileri aynı anket ve yöntem ile yapılan 2003, 2008, 2013, 2015 ve 2017 yıllarındaki çalışmalar ile karşılaştırmalı olarak verildiğini söyledi.

 

  • Çakıcı, yapılan çalışma sonuncunda yaşam boyu en az bir kez sigara kullanım yaygınlığı d,9, alkol t,5, diğer psiko-aktif madde (DPM) ,4, yasadışı madde (YM) %9,0 bulunduğunu açıkladı. 2003’te %3 olan yasadışı madde kullanımının, 2018 yılında ,4’e çıktığına vurgu yapan Çakıcı, bu sonuçlara bakıldığında son 15 yılda uyuşturucu madde kullanımının dört kat arttığına dikkat çekti.

 

 

29 Kasım - 2 Aralık 2018 tarihleri arasında Türkiye’nin Antalya ilinde yapılan 12.Türkiye Alkol ve Madde Bağımlılığı Kongresi'nde, Yakın Doğu Üniversitesi (YDÜ) Psikoloji Bölümü Öğretim Üyeleri Prof. Dr. Mehmet Çakıcı, Psk. Gizem Yeşil Dirisu, Yrd.Doç.Dr. Meryem Karaaziz, Uzm.Psk. Ayşe Buran tarafından yapılan "Psikoaktif Madde Kullanımı: KKTC Erişkin Bireylerdeki Yaygınlığı, Risk Faktörleri ve Akültürasyon ile İlişkisi,2003-2018" isimli bilimsel araştırma kongrede 450 katılımcı ve 100'ün üzerindeki bilimsel araştırma arasında birincilik ödülü aldı.

 

Özellikle uyuşturucu bağımlılığın tedavisi konusunda uluslararası başarıya sahip olmuş bilim insanlarımızdan en önemli isimlerinden birisi olan, bağımlılığın tedavisi ve önleme çalışmaları yanında eğitim çalışmaları kapsamında sayısız araştırma, kitap ve eğitim programları hazırlamış olan, Türkiye’de En iyi Araştırma kategorisinde dört kez birincilik, bir kez ikincilik ödülü bu yılda 54.Türk Psikiyatri kongresinden üçüncülük ödülü alan Psikiyatri uzmanı ve aynı zamanda Yakın Doğu Üniversitesi Türkçe Psikoloji Bölüm Başkanı olan Prof. Dr. Mehmet Çakıcı, almış olduğu sayısız ödüllere bir yenisini daha eklemiş oldu.

 

Çakıcı, “Birincilik ödülü ile vatanımıza dönüyoruz...12.Türkiye Alkol ve Madde Bağımlılığı Kongresi'nde "Psikoaktif Madde Kullanımı: KKTC Erişkin Bireylerdeki Yaygınlığı, Risk Faktörleri ve Akültürasyon ile İlişkisi,2003-2018" isimli bilimsel araştırmamız Kongrede 450 katılımcı ve 100'ün üzerindeki bilimsel araştırma arasında birincilik ödülü aldı... Yazarları YDÜ Psikoloji Bölümü Öğretim Üyeleri Prof.Dr.Mehmet Çakıcı, Psk. Gizem Yeşil Dirisu, Yrd.Doç.Dr. Meryem Karaaziz, Uzm.Psk. Ayşe Buran...29 Kasım - 2 Aralık 2018 tarihleri arasında Türkiye Antalya'da bu ödülü alarak halkımıza bu hediye ile dönmek bize mutluluk ve gurur vermektedir... Tüm halkımıza ve YDÜ camiasına hayırlı olmasını temenni ediyoruz” açıklamasında bulundu.

 

“Psikoaktif Madde Kullanımı: KKTC Erişkin Bireylerdeki Yaygınlığı, Risk Faktörleri ve Akültürasyon ile Ilişkisi, 2003-2018” araştırmanın amacının, KKTC’de psikoaktif madde kullanımının yaygınlığını, risk faktörlerini ve akültürasyon ile ilişkisini incelemek olduğunu söyleyen Çakıcı, Araştırmanın 18-65 yaş arasında KKTC’de yaşayan 1063 kişi, kotalı çok basamaklı tabakalandırılmış seçkisiz örneklem yöntemi ile alındığını, verilerin Nisan-Mayıs 2018 tarihleri arasında toplandığını, çalışmada sosyo-demografik bilgi formu, madde kullanımı ile ilgili bilgiler için Avrupa Konseyi’nin “Model Avrupa Anketi” ve akültürasyon bilgilerine yönelik Kültürlenme Tutumları Ölçeği kullanıldığını ve KKTC’de madde kullanım yaygınlığı verileri aynı anket ve yöntem ile yapılan 2003, 2008, 2013, 2015 ve 2017 yıllarındaki çalışmalar ile karşılaştırmalı olarak verildiğini söyledi.

 

15 YILDA UYUŞTURUCU MADDE KULLANIMI DÖRT KAT ARTTI

Araştırmada betimleyici istatistik yöntemleri, gruplararası karşılaştırmalarda ki-kare ve t-test, yasadışı madde kullanımının oluşumundaki risk faktörlerinin belirlenmesinde ise Lojistik regresyon analizi kullanıldığını açıklayan Çakıcı, yapılan çalışma sonuncunda yaşam boyu en az bir kez sigara kullanım yaygınlığı d,9, alkol t,5, diğer psiko-aktif madde (DPM) ,4, yasadışı madde (YM) %9,0 bulunduğunu açıkladı. 2003’te %3 olan yasadışı madde kullanımının, 2018 yılında ,4’e çıktığına vurgu yapan Çakıcı, bu sonuçlara bakıldığında son 15 yılda uyuşturucu madde kullanımının dört kat arttığına dikkat çekti.

 

Çakıcı, Erkeklerde, 25 yaş altı, Türkiye doğumlu, yalnız, dini önemli görmeyen, sigara kullanan, alkolü 40 defadan fazla içen ve sarhoşluk yaşayan bireylerin yasadışı madde kullanım oluşumunda risk faktörleri olduğu belirlenmiştir. Türkiye doğumlularda hem psiko-aktif madde hem de yasadışı madde kullananlarda kullanmayanlara göre daha düşük marjinalizasyon puanları bulunduğu belirlenirken, KKTC doğumlularda ise marjinalizasyon puanı psiko-aktif madde kullananlarda daha düşük tespit edilmiştir” ifadesini kullandı.

 

Yapılan çalışma sonucuna göre KKTC genelinde hem psiko-aktif madde hem de yasadışı madde kullanımının 2003’den itibaren belirgin bir şekilde artma eğilimi olduğu tespit edildiğine dikkat çeken Çakıcı, “Çalışmamızda sigara ve alkol kullanımının dünya ortalamasından da yüksek olduğu gözlemlenmiştir. Esrar, sentetik kannabinoid, ekstazi gibi maddelerin daha yaygın kullanıldığı görülmüştür. Akültürasyon stresine karşı marjinal tepki oluşturamayanlarda daha çok psiko-aktif madde kullanımı olduğu belirlenmiştir. Bu sonuçlara bakıldığında KKTC’de önleme programlarının hazırlanmasında hem yükselen yasadışı maddeleri hem de sosyakültürel özellikleri dikkate almak gerektiği sonucuna ulaşılmıştır.” açıklamasında bulundu.

 

  • 0
    SEVDİM
  • 0
    ALKIŞ
  • 0
    KOMİK
  • 0
    İNANILMAZ
  • 0
    ÜZGÜN
  • 0
    KIZGIN
Admin

Admin

Mail: [email protected]
Tüm yazıları

Yorum Yazın

Bakanlıktan Acil "Sahte SMS" Uyarısı: Trafik Cezası Mesajlarına Kanmayın!
Bakanlıktan Acil "Sahte SMS" Uyarısı: Trafik Cezası Mesajlarına Kanmayın!
Piyasalarda Döviz Hareketliliği: Sterlin 61 TL Barajını Geçti!
Piyasalarda Döviz Hareketliliği: Sterlin 61 TL Barajını Geçti!
Cumhuriyet Meclisi’nde Kritik Mesai: Genel Kurul Bugün Yoğun Gündemle Toplanıyor
Cumhuriyet Meclisi’nde Kritik Mesai: Genel Kurul Bugün Yoğun Gündemle Toplanıyor
Bölgelere Su Akışı Başladı: İçme Suyu Projesi’nde Büyük İlerleme!
Bölgelere Su Akışı Başladı: İçme Suyu Projesi’nde Büyük İlerleme!
Lefke ve Çevresinde Yarın Planlı Kesinti: 6 Saat Elektrik Verilemeyecek
Lefke ve Çevresinde Yarın Planlı Kesinti: 6 Saat Elektrik Verilemeyecek
Cumhuriyet Meclisi Genel Kurulu Yoğun Gündemle Toplanıyor
Cumhuriyet Meclisi Genel Kurulu Yoğun Gündemle Toplanıyor
Gazimağusa Genelinde Su Dağıtımı Normale Dönüyor: Şebeke Akışı Başlatıldı
Gazimağusa Genelinde Su Dağıtımı Normale Dönüyor: Şebeke Akışı Başlatıldı
Yeniden Doğuş Partisi’nden Hayat Veren Destek: Kan Bağışı Organizasyonuyla 40 Ünite Umut!
Yeniden Doğuş Partisi’nden Hayat Veren Destek: Kan Bağışı Organizasyonuyla 40 Ünite Umut!
Papa 14. Leo’dan Angola’da Barış Mesajı: "Silahlar Sussun, Diyalog Başlasın!"
Papa 14. Leo’dan Angola’da Barış Mesajı: "Silahlar Sussun, Diyalog Başlasın!"
Malezya’da "Yüzen Kasaba" Alevlere Teslim: 1000 Ev Kül Oldu, 9 Bin Kişi Evsiz Kaldı!
Malezya’da "Yüzen Kasaba" Alevlere Teslim: 1000 Ev Kül Oldu, 9 Bin Kişi Evsiz Kaldı!
İsrail Ordusunda "Vicdan" Çatlağı: İtirafçı Askerlerden Şok Eden "Canavarlaştık" İfadesi!
İsrail Ordusunda "Vicdan" Çatlağı: İtirafçı Askerlerden Şok Eden "Canavarlaştık" İfadesi!
Karadeniz’den Su Ürünleri Çıkartması: İlk Çeyrekte 85 Milyon Dolarlık Rekor İhracat!
Karadeniz’den Su Ürünleri Çıkartması: İlk Çeyrekte 85 Milyon Dolarlık Rekor İhracat!
Astrolojide 7 Yıllık Devrim Başlıyor: Uranüs İkizler Burcuna Geçiyor! Hangi Burç Nasıl Etkilenecek?
Astrolojide 7 Yıllık Devrim Başlıyor: Uranüs İkizler Burcuna Geçiyor! Hangi Burç Nasıl Etkilenecek?
Premier Lig’de Erling Haaland Kasırgası! City, Arsenal’ı Yıktı; Şampiyonluk Ateşi Yandı
Premier Lig’de Erling Haaland Kasırgası! City, Arsenal’ı Yıktı; Şampiyonluk Ateşi Yandı
Fırtına Son Nefeste Yıkıldı: Trabzonspor 90+3’te Takıldı, Zirveyle Fark Açıldı!
Fırtına Son Nefeste Yıkıldı: Trabzonspor 90+3’te Takıldı, Zirveyle Fark Açıldı!
Mourinho’nun "Mucizesi": Lizbon Derbisinde 90+1’de Yıkıldı, 90+3’te Kazandı!
Mourinho’nun "Mucizesi": Lizbon Derbisinde 90+1’de Yıkıldı, 90+3’te Kazandı!
Avrupa’nın Kraliçesi Yine Fenerbahçe! Dev Derbide Galatasaray’ı Devirip 3. Kez Şampiyon Oldular
Avrupa’nın Kraliçesi Yine Fenerbahçe! Dev Derbide Galatasaray’ı Devirip 3. Kez Şampiyon Oldular
Real Madrid’den Mastantuono Kararı: “Gelişmen İçin İstediğin Yere Gidebilirsin!”
Real Madrid’den Mastantuono Kararı: “Gelişmen İçin İstediğin Yere Gidebilirsin!”
Paris’te Lyon İhtilali! PSG Kendi Evinde Devrildi, Şampiyonluk Yarışı Kızıştı
Paris’te Lyon İhtilali! PSG Kendi Evinde Devrildi, Şampiyonluk Yarışı Kızıştı
Bursaspor’dan Çifte Zafer: 2. Lig Şampiyonu Oldu, 1. Lig’e Yükseldi
Bursaspor’dan Çifte Zafer: 2. Lig Şampiyonu Oldu, 1. Lig’e Yükseldi

Başka haber bulunmuyor!

Bizi Takip Edin
Facebook
Twitter
Instagram
Youtube
Ankete Katılın
Sitemizi nasıl buldunuz?
Anketi OylaOyları Göster
GÜNDEM

Bakanlıktan Acil "Sahte SMS" Uyarısı: Trafik Cezası Mesajlarına Kanmayın!

Piyasalarda Döviz Hareketliliği: Sterlin 61 TL Barajını Geçti!

Cumhuriyet Meclisi’nde Kritik Mesai: Genel Kurul Bugün Yoğun Gündemle Toplanıyor

Bölgelere Su Akışı Başladı: İçme Suyu Projesi’nde Büyük İlerleme!

Kıbrıs Haber Sitesi
KünyeGizlilik PolitikasıRSSSitemapSitene EkleArşivİletişim
SOSYAL MEDYA BAĞLANTILARI
FACEBOOKTWITTERINSTAGRAMLINKEDINYOUTUBE

Kıbrıs Haber Sitesi 2023 | Yazılım: Onemsoft

Haber GönderFirma Ekleİlan Ekle