MENU
  • TEKNOLOJİ
  • CANLI TV
  • YAZARLAR
  • FOTO GALERİ
  • WEB TV
  • ASTROLOJİ
  • RÜYA TABİRLERİ
  • HABER ARŞİVİ
  • YOL TRAFIK DURUMU
  • ETKİNLİK TAKVİMİ
  • BİYOGRAFİLER
  • RÖPORTAJLAR
  • Künye
  • Gizlilik Politikası
  • İLETİŞİM
  • Yazarlar
  • Anketler
  • Nöbetçi Eczaneler
Kıbrıs Haber Sitesi
DOLAR40.5555
EURO47.7387
GR ALTIN4380.4
ÇEYREK3993.2
Ankara
Kıbrıs Haber Sitesi
Kıbrıs Haber Sitesi
  • GÜNDEM
  • DÜNYA
  • TÜRKİYE
  • MAGAZİN
  • EKONOMİ
  • SPOR
  • SİYASET
  • SAĞLIK
  • KÜLTÜR SANAT
  • YAŞAM
Kapat

EKONOMİYE KATKIMIZ 1.3 MİLYAR DOLAR

Ana SayfaGündemEKONOMİYE KATKIMIZ 1.3 MİLYAR DOLAR
EKONOMİYE KATKIMIZ 1.3 MİLYAR DOLAR

Yükseköğretim Çalıştayı’nda konuşan GAÜ Yöneticiler Kurulu Başkan Yardımcısı Yrd. Doç. Dr. Asım Vehbi önemli açıklamalarda bulundu

27 Mayıs, 2015, Çarşamba 15:08
  • yazdıryorum yazfont küçültfont büyüt
Abone ol

Girne Amerikan Üniversitesi (GAÜ) CEO’su ve Yöneticiler Kurulu Başkan Yardımcısı Yrd. Doç. Dr. Asım Vehbi, Lefkoşa’da düzenlenen Yükseköğretim Çalıştayı’nda yaptığı konuşmada üniversitelerin ekonomiye 1.3 milyar dolarlık  katkısından söz edildiğini, bu rakamın ülke gelirinin %28’ine denk geldiğine dikkat çekti ve özel üniversitelerin yaşadığı sıkıntılara değindi.

Konuşmasında Kıbrıs’ta öğrenim gören üniversite öğrencisi sayısının nüfusun 4’te 1’ini oluşturduğunu söyleyen Vehbi, “Dünyanın hiç bir yerinde olmayan ve ulaşılması gerçekten zor olan bir oran var. 300 bin nüfuslu Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti’nde 75 bin öğrenci var. Yani her 4 kişiye 1 öğrenci düşüyor. Bu, dünyanın hiç bir yerinde olmayan ve kolay kolay da ulaşılamayacak bir orandır. Kaldı ki biz öğrenci sayısını artırmak için de çalışmalar yapıyoruz” dedi.

 

Üniversitelerin önemi büyük

Üniversitelerin Kuzey Kıbrıs için birçok açıdan önemi olduğunun altını çizen Vehbi, KKTC halkı için, ekonomi için, sosyal kültürel hayat için üniversiteler ve onları temsilen akademisyenler ve öğrencilerin çok hayati bir rolü olduğunu vurguladı.

Yüksek öğrenim konusunda çok iyi bir yönetim ve denetim gösterilmesi gerektiğini söyleyen Asım Vehbi, üniversitelerin kültürel zenginlik kattığını, ciddi bir sosyal dinamizm yarattığını belirterek “Sadece Girne Amerikan Üniversitesi’nde bir takvim yılını düşünecek olursak 700 den fazla akademik, sosyal, kültürel ve sportif aktivite var. Bunun tüm üniversitelerde de benzer sayılarda olduğunu var sayarsak ve bunların çoğunun halkın katılımıyla gerçekleştiğini biliyorsak o zaman sadece ekonomik değil sosyo-kültürel zenginlik de ortaya çıkar” diye konuştu.

 

Üniversitelerin yararları çok büyük

Üniversitelerin çok ciddi sosyal sorumluluk projeleri gerçekleştirdiğini, her türlü alanda destek verdiğini,  entellektüel zenginlik ortaya koyduğunu anlatan Vehbi, “Medyamız da birçok açıdan üniversitelerdeki akademisyenlerden faydalanıyor. Son cumhurbaşkanlığı seçimine bakacak olursak orada bile hemen hemen her adayın akademik desteği vardı. Bence bu da övünülecek birşeydir” dedi.

Üniversitelerin  yaşamın bir parçası olduğunu, sportif açılım için de çok önemli bir alan oluşturduğunu belirten Vehbi, “Şu an 1. Lig Basketbol, Futbol ve birçok alandaki kulüp takımlarında bu öğrenciler önemli bir kaynak oluşturuyor” dedi.

 

Ekonomiye katkı 1.3 milyar Dolar

Konuşmasında TC Yardım Heyeti’nin yaptırmış olduğu bir çalışmanın verilerini de paylaşan Vehbi, üniversitelerin ekonomiye 1.3 milyar dolarlık  katkısından söz edildiğini, bu rakamın Milli gelirin %28’ine denk geldiğine dikkat çekti.

1.3 milyar doların direk olarak üniversitelere gitmediğini vurgulayan Vehbi, bu miktarın yüzde %28’inin yeme içme alanına, %17’sinin barınmaya, %5.2’sinin yurtiçi ulaşıma, %5’inin iletişim harcamalarına, % 5’inin giyim kuşama, %4.8’inin havayollarına, %3.3’ün kırtasiye giderlerine, %2.7’nin sosyal yaşam, sanat ve spora, %1’inin de diğer alanlara yansıdığını açıkladı.

 

Dünya devletleri tanımasa da

KKTC’nin dünya devletleri tarafından tanınmasa da yüksek öğretimle ilgili eğitim adası olarak bilindiğini belirten Vehbi, “120 farklı ülkeden gelen öğrenciler ülkelerine döndükleri zaman bizim için çok ciddi bir fahri temsilcilik yapıyorlar. Akademik alt yapımız, Coğrafi konumumuz, güzel iklimimiz, düşük suç oranları bir çok ülkede biliniyor” dedi.

KKTC’de 7 üniversitenin ödevlerini çok iyi yaptığını, oluşturulan konsorsiyum ile üniversitelerin birlikte hareket ettiğini anlatan Vehbi, “Ben de bu konsorsiyumun ilk kurucu 3 kişisinden biriyim. Birçok yerde artık prestijli bir yerimiz var. “Kıbrıs Üniversiteler Birliği, 6 kurucu üye olan Girne Amerikan Üniversitesi, Uluslararası Kıbrıs Üniversitesi, Akdeniz Üniversitesi, Lefkoşa İngiliz Üniversitesi, Kıbrıs Amerikan Üniversitesi, Metropolitan Üniversitesi işbirliğinde kuruldu. 7 üniversite şu an bu yapının dışında. Kuruluş amacı, yaşadığımız sorunları devletle hükümetle konuşabilmek, çözüm bulabilmek, ortak noktada hareket edip ortak stratejik vizyon kurmak” dedi.

 

Devlet ve hükümetler sorumluluklarını yerine getirmiyor

Devletin özel üniversitelere karşı sorumluluklarını yerine getirmediğine vurgu yapan Asım Vehbi,  “Üniversitelerin sorunlarını sahiplenip çözüm konusunda yardımcı olacak bir makam yok, böyle bir yapı yok, bunun mutlaka olması lazım” diyerek yüksek öğretimin sadece Cumhurbaşkanlığı, YÖDAK ve Eğitim Bakanlığı ile bir bağlantısı olduğunu, bu üç kurumun arasında aslında sahipsiz bir noktada olunduğunu belirtti.

 

Siyasi partilere sitem

Siyasi partilerin üniversitelerle ilgili yaklaşımlarını da eleştiren Asım Vehbi “Hedefimiz 100 bin öğrenci” denildiğini, bu hedefe ulaşıldığında belediyelerin, yerel yönetimlerin, hükümetin ve devletin buna hazır olup olmadığının sorgulanmadığını söyledi.

“Bu rakama ulaşmak için ne yapılıyor, ne yapılacak, bu rakama ulaşıldıktan sonra problemler daha da büyümeyecek mi, bunlarla ilgili  henüz bir politika görmüyorum, olduğunu da düşünmüyorum. Bunun bir bakanlık olarak ülkemizde olması gerektiğini düşünüyorum” diye konuşan Vehbi sözlerine şöyle devam etti:

 

Üniversiteler arasında haksız rekabet

“Üniversitelerimiz arasında haksız bir rekabet söz konusu, 3 farklı türde üniversite var. Özel üniversiteler, Vakıf üniversiteleri ve Türkiye’den iki üniversitenin kampüsleri. Üniversitelere devletin yaklaşımı konusunda TC ve KKTC hükümetlerinin sorumluluğu vardır. Bir üniversiteye gösterilen, diğer üniversitelere gösterilmeyen farklı yaklaşımlar vardır, en mağdur olan özel üniversitelerdir. Üniversiteler farklı türde olsa da eşit yaklaşım olması lazım, çünkü benzer programları, benzer standartlarda, benzer fiyatlarla sunuyoruz. O zaman demekki burda bir haksız rekabet var. Bunun bir bütün içerisinde değerlendirilmesi lazım” diye konuşan Vehbi, finansman konusunda da eşitlik olmadığını belirterek, ülkedeki sağlık sisteminin yetersiz olduğunu, toplu taşımada ciddi problemler yaşandığını, toplu taşımayı üniversitelerin sağlamak zorunda kaldığını, bu konuda da üniversitelerin hükümet tarafından zaman zaman engellendiğini anlattı.

 

Kriterler utanılacak durumda

KKTC’de üniversite kurma kriterlerinin gerçekten utanılacak bir durumda olduğuna dikkat çeken Asım Vehbi, “Komşu ülkelere, Güney’e, Türkiye’ye bakılarak kriterler belirlenmelidir. Biz yıllarca bir zamanki Uluslararası Amerikan Üniversitesi trajedisi sonrasında ‘KKTC üniversiteleri batıyor, denkliği’ yok imajıyla boğuştuk durduk şimdi de böyle bir tehlike kapıdadır. Çünkü herkes üniversite kurabilir. Bu tehlikeye karşı Cumhurbaşkanımızı, Meclisi, Hükümetimizi, Eğitim Bakanımızı ve YÖDAK’ı, göreve davet etmek istiyorum. İyi eğitim verip tek binadan oluşan üniversiteler İstanbul gibi büyük şehirlerde olabilir. Fakat Kıbrıs’ta  bir politika bir vizyon olacaksa kampüs üniversiteleri devam edip bu şart getirilmelidir, sermayenin nereden geldiği çok önemlidir. Kriterler yasayla düzenlenmeli ve yazılı hale getirilmelidir, yeni üniversiteler de yasayla kurulmalıdır” dedi.

 

  • 0
    SEVDİM
  • 0
    ALKIŞ
  • 0
    KOMİK
  • 0
    İNANILMAZ
  • 0
    ÜZGÜN
  • 0
    KIZGIN
Admin

Admin

Mail: [email protected]
Tüm yazıları

Yorum Yazın

Baba Mirasını Devralıyor: Erhan Sapsızoğlu Belediye Başkanlığına Hazırlanıyor
Baba Mirasını Devralıyor: Erhan Sapsızoğlu Belediye Başkanlığına Hazırlanıyor
LAÜ YİNE ZİRVEDE: ÖZTÜRK BAŞARININ FORMÜLÜNÜ ANLATTI
LAÜ YİNE ZİRVEDE: ÖZTÜRK BAŞARININ FORMÜLÜNÜ ANLATTI
Galatasaray’da Flaş Transfer Gelişmesi: Lucas Torreira Ayrılık Kararı Aldı
Galatasaray’da Flaş Transfer Gelişmesi: Lucas Torreira Ayrılık Kararı Aldı
Victor Osimhen'den Transfer Sorusuna Açık Kapı: "Daha İlerisini O Zaman Görür ve Düşünürüz"
Victor Osimhen'den Transfer Sorusuna Açık Kapı: "Daha İlerisini O Zaman Görür ve Düşünürüz"
Galatasaray Tribünlerinden Erden Timur'a Sürpriz Çağrı: "Abi Kurtar Bizi"
Galatasaray Tribünlerinden Erden Timur'a Sürpriz Çağrı: "Abi Kurtar Bizi"
Galatasaray’da Puan Kaybı Sonrası Yönetim Kriz Açtı: Binlerce Taraftardan İstifa Çağrısı
Galatasaray’da Puan Kaybı Sonrası Yönetim Kriz Açtı: Binlerce Taraftardan İstifa Çağrısı
Galatasaray’da Barış Alper Yılmaz Şoku: Taraftarın Islıklama Nedeni Belli Oldu
Galatasaray’da Barış Alper Yılmaz Şoku: Taraftarın Islıklama Nedeni Belli Oldu
Turizmde İstihdam Rekoru: Konaklama ve Yiyecek Sektöründe Çalışan Sayısı 1,5 Milyonu Aştı
Turizmde İstihdam Rekoru: Konaklama ve Yiyecek Sektöründe Çalışan Sayısı 1,5 Milyonu Aştı
Ulaştırma Bakanı Uraloğlu Müjdeyi Verdi: Çamlıhemşin Tünelli Geçişi Açılıyor
Ulaştırma Bakanı Uraloğlu Müjdeyi Verdi: Çamlıhemşin Tünelli Geçişi Açılıyor
Bakan Uraloğlu’ndan Türksat 7A Müjdesi: "2029 Yılında Uzaya Göndermeyi Planlıyoruz"
Bakan Uraloğlu’ndan Türksat 7A Müjdesi: "2029 Yılında Uzaya Göndermeyi Planlıyoruz"
Bakan Uraloğlu’ndan Türksat 7A Müjdesi: "2029 Yılında Uzaya Göndermeyi Planlıyoruz"
Bakan Uraloğlu’ndan Türksat 7A Müjdesi: "2029 Yılında Uzaya Göndermeyi Planlıyoruz"
Bakan Yumaklı Müjdeyi Verdi: "140 Milyon Ton Üretimle Tüm Zamanların Rekoru Kırılacak"
Bakan Yumaklı Müjdeyi Verdi: "140 Milyon Ton Üretimle Tüm Zamanların Rekoru Kırılacak"
Hürmüz’deki Arz Riski Ceyhan’ı Öne Çıkarıyor: Küresel Petrol Ticaretinde Yeni Merkez Adayı
Hürmüz’deki Arz Riski Ceyhan’ı Öne Çıkarıyor: Küresel Petrol Ticaretinde Yeni Merkez Adayı
Meclis Başkanı Öztürkler Öğrenci Kongresi'nde: "Ortaya Konulan Çalışmalar Sonuçsuz Kalmamalı"
Meclis Başkanı Öztürkler Öğrenci Kongresi'nde: "Ortaya Konulan Çalışmalar Sonuçsuz Kalmamalı"
CTP Genel Başkanı Sıla Usar İncirli: "Benzer Acıların Bir Daha Yaşanmaması İçin Var Gücümüzle Çalışacağız"
CTP Genel Başkanı Sıla Usar İncirli: "Benzer Acıların Bir Daha Yaşanmaması İçin Var Gücümüzle Çalışacağız"
UBP Örgütlerinden Mehmet Aktunç’a Tam Destek: "Lefkoşa’ya Güçlü Bir Vizyon Kazandıracak"
UBP Örgütlerinden Mehmet Aktunç’a Tam Destek: "Lefkoşa’ya Güçlü Bir Vizyon Kazandıracak"
Öztürk: "Ercan'da Hedefimiz Güvenli, Hızlı ve Düzenli Ulaşım"
Öztürk: "Ercan'da Hedefimiz Güvenli, Hızlı ve Düzenli Ulaşım"
EVRENSEL’DEN CTP’YE KRİTİK SORU: “HARMANCI’YA DESTEKSE, GEREKÇESİNİ ORTAYA KOYUN
EVRENSEL’DEN CTP’YE KRİTİK SORU: “HARMANCI’YA DESTEKSE, GEREKÇESİNİ ORTAYA KOYUN
Futbol Dünyasını Yasa Boğan Kayıp: Cristiano Ronaldo'dan Rakibi Lionel Messi’ye Taziye Mesajı
Futbol Dünyasını Yasa Boğan Kayıp: Cristiano Ronaldo'dan Rakibi Lionel Messi’ye Taziye Mesajı
A-Level Sonuçlarıyla Türkiye’de Yükseköğrenim Hakkı: YTB Kontenjan Başvuruları Cuma Günü Başlıyor
A-Level Sonuçlarıyla Türkiye’de Yükseköğrenim Hakkı: YTB Kontenjan Başvuruları Cuma Günü Başlıyor

Başka haber bulunmuyor!

Bizi Takip Edin
Facebook
Twitter
Instagram
Youtube
Ankete Katılın
Sitemizi nasıl buldunuz?
Anketi OylaOyları Göster
GÜNDEM

LAÜ YİNE ZİRVEDE: ÖZTÜRK BAŞARININ FORMÜLÜNÜ ANLATTI

Meclis Başkanı Öztürkler Öğrenci Kongresi'nde: "Ortaya Konulan Çalışmalar Sonuçsuz Kalmamalı"

CTP Genel Başkanı Sıla Usar İncirli: "Benzer Acıların Bir Daha Yaşanmaması İçin Var Gücümüzle Çalışacağız"

UBP Örgütlerinden Mehmet Aktunç’a Tam Destek: "Lefkoşa’ya Güçlü Bir Vizyon Kazandıracak"

Kıbrıs Haber Sitesi
KünyeGizlilik PolitikasıRSSSitemapSitene EkleArşivİletişim
SOSYAL MEDYA BAĞLANTILARI
FACEBOOKTWITTERINSTAGRAMLINKEDINYOUTUBE

Kıbrıs Haber Sitesi 2023 | Yazılım: Onemsoft

Haber GönderFirma Ekleİlan Ekle