Sakarya’da yaşamını yitiren doktor Okan Diköz’ün, akciğerine kaçan kedi tüyü nedeniyle vefat ettiği yönündeki iddialar sosyal medyada geniş yankı uyandırdı. Ancak konunun uzmanları iddiaları bilimsel temele dayanmayan söylentiler olarak değerlendirdi.
Adana Veteriner Hekimler Odası Başkanı Nihat Köse, bu tür iddiaların gerçeği yansıtmadığını vurgulayarak, “Kedi ya da köpek tüyünden insan ölmez. Eğer bu doğru olsaydı, veteriner hekimler, berberler ve hayvan sahiplerinde sürekli akciğer hastalığı görülürdü” dedi.
Köse, evcil hayvanların dışkısıyla bulaşabilen bazı parazitlerin, hijyen kurallarına dikkat edilmediği takdirde insanlara geçebileceğini belirterek, “Bu durumun kedi tüyüyle ilgisi yok. Tüy yutmakla ölümcül hastalık gelişmez” diye konuştu.
Söz konusu olayda hayatını kaybeden Okan Diköz’ün ölüm nedeni hakkında da Sakarya Eğitim ve Araştırma Hastanesi’nden açıklama geldi. Prof. Dr. Murat Alemdar, Diköz’ün gerçek ölüm sebebinin akciğer kanseri olduğunu belirtti. Alemdar, “Kedi tüyü nedeniyle hayatını kaybettiği yönündeki haberler, merhumun hayvansever kimliği nedeniyle oluşmuş yanlış bir algının sonucudur” dedi.
Uzmanlar, toplumun bu tür söylentilere itibar etmemesi gerektiğini vurgularken, evcil hayvan sahiplerine de düzenli veteriner kontrolleri ve hijyen kurallarına dikkat edilmesi çağrısında bulundu.
Yorum Yazın