Türkiye Avrupa Birliği Bakanı ve Başmüzakereci Volkan Bozkır HaberTürk gazetesine verdiği demeçte, Türkiye’nin AB üyelik süreci ve Kıbrıs sorununa değindi. Bozkır, “Kıbrıs sorunu çözülürse, ki çok büyük ümitler var bu yıl çözüleceği hususunda… O zaman konsey kararıyla bloke edilen 8 fasıl, Güney Kıbrıs’ın bloke ettiği 5 fasıl bir anda açılacak. Bu 13 faslı iki ay içinde açabilecek durumdayız” dedi. Kıbrıs sorununa çözüm bulunması konusunda son derece ümitli olduğuna vurgu yapan Bozkır, iki liderin mutabık kalacağı bir metin üzerinde gidilmekte olduğunu, bir sürü tabunun da yıkıldığını kaydetti. Bozkır, adaya boruyla su taşındığını, petrol ile doğalgaz bulunduğunu ve bunların da önemli olduğunu ifade ederek, “Paradigma değişti. Ama çözümü mümkün kılan Türkiye’dir onu da unutmamak lazım” dedi. AB ile müzakerelerde Kıbrıs sorunu yüzünden 8 faslın askıya alındığını ve “Hiçbir fasıl kapanamaz’’ denildiğini anımsatan Bozkır, “Biz hiçbir faslı kapatamadık ama AB açmasa da teknik olarak fasılları açtık. 15 fasıl açtık, 1 faslı kapattık ama aslında 10 yıl boyunca 28 fasıl açtık, 15 faslı kapatacak duruma geldik, komisyonlarda da teyit aldık” dedi
Kıbrıs bu ay BM’nin gündeminde
BM Güvenlik Konseyi’nin, Kıbrıs’taki BM Barış Gücü’nün görev süresini uzatacak bir karar alması ve BM Danışmanı Eide’nin New York’a gelip görüşmeler hakkında konsey üyelerine detaylı bilgi vermesi bekleniyor
Özlem Şahin ŞAKAR-New York
Kıbrıs bu ay BM’nin gündeminde olacak. Bu kapsamda BM Güvenlik Konseyi’ninKıbrıs’taki geçici BM Barış Gücü’nün (UNFICYP) görev süresini uzatacak bir karar alması ve Genel Sekreter Ban Ki-moon’un Kıbrıs Özel Danışmanı Espen Barth Eide’nin New York’a gelmesi bekleniyor.
15 üyeli BM Güvenlik Konseyi’nin Ocak ayı programına göre, Konsey 28 Ocak’ta, görev süresi ayın sonunda dolacak olan UNFICYP’in görev süresini 6 aylığına uzatan bir karar alacak. Söz konusu Güvenlik Konseyi toplantısına BM Kıbrıs Özel Danışmanı Eide ile birlikte Genel Sekreterin Kıbrıs Özel Temsilcisi Lisa Buttenheim da katılacak. Eide’nin basına kapalı yapılacak Güvenlik Konseyi toplantısında Adada iki lider arasında devam eden görüşmeler hakkında Konsey üyelerine detaylı bilgi vermesi bekleniyor. Güvenlik Konseyi, 5 daimi üye (ABD, İngiltere, Fransa, Rusya ve Çin) ile dönüşümlü olarak 2 yıllığına seçilen 10 geçici üyeden oluşuyor. Konsey’de Kıbrıs konusunda karar tasarıları da geleneksel olarak İngiltere tarafından hazırlanıyor.
Genel Sekreter Ban’ın UNFICYP’in görev süresinin uzatılmasına ilişkin raporunun bu aralar yayınlanması bekleniyor. BM kulislerinde, Adada iki lider Mustafa Akıncı ve Nikos Anastasiadis arasında olumlu bir havada devam eden görüşmelere ilişkin olarak Genel Sekreter Ban’ın ayrıca bir ‘’iyi niyet misyonu raporu’’ yayınlaması ve müzakerelere ilişkin durum değerlendirmesi yapmasının beklenildiği de konuşuluyor.
Adada 1964 yılından beri görev yapan UNFICYP’in görev süresi 6 ayda bir Güvenlik Konseyi kararıyla uzatılıyor. 30 Haziran 2015 itibariyle UNFICYP’de 858 asker, 62 polis, 37 uluslararası sivil personel ve 114 yerli personel görev yapıyor.
Yorum Yazın