MENU
  • TEKNOLOJİ
  • CANLI TV
  • YAZARLAR
  • FOTO GALERİ
  • WEB TV
  • ASTROLOJİ
  • RÜYA TABİRLERİ
  • HABER ARŞİVİ
  • YOL TRAFIK DURUMU
  • ETKİNLİK TAKVİMİ
  • BİYOGRAFİLER
  • RÖPORTAJLAR
  • Künye
  • Gizlilik Politikası
  • İLETİŞİM
  • Yazarlar
  • Anketler
  • Nöbetçi Eczaneler
Kıbrıs Haber Sitesi
DOLAR40.5555
EURO47.7387
GR ALTIN4380.4
ÇEYREK3993.2
Ankara
Kıbrıs Haber Sitesi
Kıbrıs Haber Sitesi
  • GÜNDEM
  • DÜNYA
  • TÜRKİYE
  • MAGAZİN
  • EKONOMİ
  • SPOR
  • SİYASET
  • SAĞLIK
  • KÜLTÜR SANAT
  • YAŞAM
Kapat

ROGERS: ÜST DÜZEY YÖNETİCİLİK YASASINDAKİ “MÜŞAVİRLİK” MADDESİ KALDIRILDI

Ana SayfaGündemROGERS: ÜST DÜZEY YÖNETİCİLİK YASASINDAKİ “MÜŞAVİRLİK” MADDESİ KALDIRILDI
ROGERS: ÜST DÜZEY YÖNETİCİLİK YASASINDAKİ “MÜŞAVİRLİK” MADDESİ KALDIRILDI
17 Nisan, 2018, Salı 16:34
  • yazdıryorum yazfont küçültfont büyüt
Abone ol

Cumhuriyet Meclis İdari, Kamu ve Sağlık İşleri Komitesi’nde dün oy çokluğuyla kabul edilen müşavirlikle ilgili yasa tasarısının önümüzdeki günlerde Meclis Genel Kurulu’nda görüşülmesi bekleniyor. Tasarının Meclis’ten geçmesiyle kamuda yeni müşavir yaratılmayacak.

UBP’nin komitede red oyu verdiği Üst Kademe Yöneticiliği Yapan Kamu Görevlilerinin Atanması Hakkında (Değişiklik) Yasa Tasarısı’yla ilgili Türk Ajansı-Kıbrıs (TAK) muhabirine açıklamalarda bulunan Cumhuriyet Meclis İdari, Kamu ve Sağlık İşleri Komitesi ve HP Milletvekili Jale Refik-Rogers, bu düzenlemeyle yasadaki “müşavirlik” maddesinin kaldırıldığını kaydetti.

Refik-Rogers, “Bu yasal değişiklikle kamu görevlilerinin nedeni ne olursa olsun müşavir adı altında çalışmadan devletten maaş almasını ortadan kaldırıyoruz. Bu hükümet veya bundan sonraki hükümet dönemlerinde göreve gelenler, görevden alındıklarında eski maaşlarına ve eski kadrolarına geri dönecek. Yasada, halihazırda müşavir olan kişilerin görev yetki ve sorumluluklarına da düzenleme getirdik” açıklamasında bulundu.

“Artık evde oturarak devletten maaş alma sistemi olmayacak” diyen Refik-Rogers, yasada yapılan değişikliğin nihai bir çözüm olmadığını, asıl hedefin Kamu Reformu’nu hayata geçirmek olduğunu da vurguladı.

Sistemin değişmesi konusuna da değinen Jale Refik-Rogers, “Herkes müşavirliğe karşı ama kaldırmaya gelince belli bir dirençle karşılaşıyorsunuz” dedi.

“MÜŞAVİRLERİN YENİDEN GÖREVE ÇAĞRILMASINI KOLAYLAŞTIRACAK DÜZENLEME VAR”

Jale Refik-Rogers, ülkede 120 civarında müşavir olduğunu söyleyerek, “Müşavirliğin kanayan yara haline gelmesi çalışmadan devletten maaş alınmasıyla ilgiliydi. Eminim müşavir olan kişiler de onca yıllık bilgi birikimlerinin heba edilmesinden rahatsızdı. Bu nedenle yasada müşavirlerin yeniden göreve çağrılmasını kolaylaştıracak düzenlemeye gittik” dedi.

Yasada, üst düzey yöneticilikte 2 senesini doldurmamış kişilerin eski görevlerine dönmesiyle ilgili de bir düzenleme yaptıklarını ancak maaş hakkının eski yasadaki gibi bırakıldığını belirten Refik-Rogers, “ Bilgi birikimleri ve kazanımlarının büyük çoğunluğunun süre olarak eski görevlerinde edinilmiş olduğundan biz bu kişilerin eski görevlerine dönmesini uygun gördük” şeklinde konuştu.

Üst Kademe Yöneticiliği Yapan Kamu Görevlilerinin Atanması Hakkında (Değişiklik) Yasa Tasarısı ile Kamu Görevlileri (Değişiklik) Yasa Tasarısı’nın uyumlu olması için birlikte ele alındığını kaydeden Refik-Rogers, “Üst düzey yöneticilik yasasında yapılan esas değişiklik müşavirlik maddesinin kaldırılmasıdır. Müşavirler zaten Kamu Çalışanları Yasası’na bağlı. Halihazırda böyle ama yasa uygulanmıyordu” dedi.

Şu anda görevde olan üst düzey yöneticilerin görevden alınmaları halinde müşavir olmayacağını, kamuda yeni müşavir yaratılmayacağını vurgulayan Refik-Rogers, eski yasayla ilgili şu anımsatmayı yaptı:

“Bir kişi üst düzey yöneticilik görevine atandığında eğer onu atayan bakan görevden alıyorsa o kişi eski görevine ve maaşına dönerdi. Eski yasada bu var. Bu kişiyi yeni gelen hükümet görevden alınırsa o zaman 17 B ayrımı oluyordu. Bu kişi 17 B’nin altından geliyorsa 17 B olarak, 17 B’nin üzerinden geliyorsa üst düzey baremle müşavir oluyordu.”

“NİHAİ ÇÖZÜM DEĞİL…HEDEF KAMU REFORMU”

Bu yasal değişikliğin nihai bir çözüm olmadığını asıl hedefin Kamu Reformu’nu hayata geçirmek olduğunu vurgulayan Refik-Rogers, üst düzey yöneticilerin eski kadrosuna gönderilmesinin uzun sürede soruna neden olabileceğini belirtti.

Refik-Rogers, “Eğer kişinin geri gönderildiği kadro dolmuşsa, ek kadrolar yaratılması gerekecek. Bu yasa uzun süre yürürlükte kalırsa ek kadrolar konusunda belli sıkıntılar doğabileceğini öngörüyoruz” dedi.

Bu nedenle kamuda kalıcı ve sürdürülebilir yapının Kamu Reformu’nun hayata geçmesiyle sağlanabileceğine dikkat çeken Refik-Rogers, hükümet olarak kısa sürede bu reformu hayata geçirmelerinin kolay olmayacağını, geçiş dönemi için müşavirlikle ilgili bu yasal düzenlemeyi yaptıklarını belirtti.

Jale Refik-Rogers “Biz bu hükümet döneminde yeni müşavir yaratmak istemedik. En başından bu düşünceyle yola çıktık. Bu konuda bir çizgi çektik. ‘Yeni hükümet döneminde yeni müşavir, evde oturup maaş alan insan yaratmayacağız’ dedik. Kısa süreli bir değişiklik olarak bu yasayı yaptık. Uzun soluklu hedef Kamu Reformu yapmak, sınav sistemine dayalı üst düzey yönetici atama sistemine geçmek” dedi.

“HERKES MÜŞAVİRLİĞE KARŞI AMA KALDIRMAYA GELİNCE BELLİ BİR DİRENÇLE KARŞILAŞIYORSUNUZ”

Bakanlar Kurulu’ndan komiteye gelen tasarı üzerindeki çalışmaların iki toplantıda tamamlandığını belirten Jale Refik-Rogers, “Genel olarak aslında herkes müşavirliğe karşı ama kaldırmaya gelince belli bir dirençle karşılaşıyorsunuz…”dedi.

Ana muhalefetin komitede hangi noktalara karşı çıktığına ilişkin soruya karşılık Refik-Rogers, “Muhalefetin istediği eski yasanın bugüne kadar atanan herkes için geçerli olmasıydı, bundan sonra atanacak kişilerin yeni yasaya tabii olmasıydı ” açıklamasında bulundu.

“UZLAŞI ARADIK… İLK GELEN TASLAK DAHA FARKLIYDI”

Komitede uzlaşı aranıp aranmadığına ilişkin soruyu da cevaplayan Jale Refik-Rogers, “Bir uzlaşı aradık aslında. Bazı açılımlar yaptık. İlk gelen taslak daha farklıydı. Sendikaların görüşlerini, muhalefetin görüşlerini aldık, değerlendirdik ve bunları göz önünde bulundurduk. Bazı açılımlar da yaptık. Maaş haklarını eski yasayla uyumlu hale getirdik” şeklinde konuştu.

“YARGIYA SAYGIMIZ SONSUZ “

Yasanın geçmesi halinde Anayasa Mahkemesi’ne götürülüp götürülmeyeceğine ilişkin soruya karşılık, Jale Refik-Rogers, “Bizim yargıya saygımız sonsuz” dedi.

Jale Refik-Rogers, yasanın bu haliyle haklı beklentilere ve kazanımlara karşı olumsuzluk içermediğini düşündüğünü belirterek, aldıkları hukuki görüşlerin de bu yönde olduğunu söyledi.

Cumhuriyet Meclisi İdari, Kamu ve Sağlık İşleri Komitesi dün HP Milletvekili Jale Refik Rogers başkanlığında toplanmış, Üst Kademe Yöneticiliği Yapan Kamu Görevlilerinin Atanması Hakkında (Değişiklik) Yasa Tasarısı ile Kamu Görevlileri (Değişiklik) Yasa Tasarısı’nın görüşmesi tamamlanmış, her iki tasarısı oy çokluğuyla kabul edilmişti.

Komite toplantısına; Meclis Başkanı Teberrüken Uluçay, HP Milletvekili, Komite Başkanı Jale Refik Rogers, CTP Milletvekilleri Sıla Usar İncirli ve Fazilet Özdenefe, HP Milletvekilleri Hasan Topal,  Hasan Büyükoğlu ve Gülşah Sanver Manavoğlu ile UBP Milletvekilleri Özdemir Berova, Resmiye Canaltay, Oğuzhan Hasipoğlu, Dursun Oğuz, Olgun Amcaoğlu ve Hasan Taçoy katılmıştı.

Komite toplantısında davetli olarak, Başbakanlık, Maliye Bakanlığı, Personel Dairesi, KTAMS, Kıbrıs Türk Memur Sendikası ve Hür-İş’ten yetkililer bulunmuştu.

hakikat gazetesikıbrıskıbrıs haber siteleritaktürk ajansı kıbrısdevlet haber ajansıkktc haberhaber kktckıbrıs haberlerihaber kıbrıskıbrıs habernehaberkibriskktc üniversitelerkibris habersitesikibrishaberokukibrishakikatmagazin haberlerikktc siyaseti
  • 0
    SEVDİM
  • 0
    ALKIŞ
  • 0
    KOMİK
  • 0
    İNANILMAZ
  • 0
    ÜZGÜN
  • 0
    KIZGIN
Admin

Admin

Mail: [email protected]
Tüm yazıları

Yorum Yazın

Beyaz Saray’da Kraliyet Zirvesi: Trump ve Kral III. Charles Arasında "Özel Bağ" Vurgusu
Beyaz Saray’da Kraliyet Zirvesi: Trump ve Kral III. Charles Arasında "Özel Bağ" Vurgusu
Nijerya’da Köye Silahlı Baskın: 11 Can Kaybı
Nijerya’da Köye Silahlı Baskın: 11 Can Kaybı
Almanya Başbakanı Merz’den Sert Eleştiri: "İran, ABD’yi Müzakere Masasında Aşağılıyor"
Almanya Başbakanı Merz’den Sert Eleştiri: "İran, ABD’yi Müzakere Masasında Aşağılıyor"
Ateşkes İhlali: İsrail Ordusu Lübnan’ın Güneyine Hava ve Kara Operasyonu Düzenledi
Ateşkes İhlali: İsrail Ordusu Lübnan’ın Güneyine Hava ve Kara Operasyonu Düzenledi
Küresel Piyasalarda Jeopolitik Düğüm: Borsalar Bilanço ve Savaş Kıskacında Karışık Seyrediyor
Küresel Piyasalarda Jeopolitik Düğüm: Borsalar Bilanço ve Savaş Kıskacında Karışık Seyrediyor
Avro Bölgesi'nde Enflasyon Alarmı: Orta Doğu'daki Savaş Beklentileri Yukarı Çekti
Avro Bölgesi'nde Enflasyon Alarmı: Orta Doğu'daki Savaş Beklentileri Yukarı Çekti
Petrol Fiyatlarında Hürmüz Çıkmazı: Brent Petrolün Varili 105 Doları Aştı
Petrol Fiyatlarında Hürmüz Çıkmazı: Brent Petrolün Varili 105 Doları Aştı
Birleşik Arap Emirlikleri’nden Radikal Karar: OPEC ve OPEC+ Üyeliğinden Ayrılıyor
Birleşik Arap Emirlikleri’nden Radikal Karar: OPEC ve OPEC+ Üyeliğinden Ayrılıyor
Endonezya’daki Tren Kazasında Bilanço Ağırlaşıyor: Can Kaybı 14’e Yükseldi
Endonezya’daki Tren Kazasında Bilanço Ağırlaşıyor: Can Kaybı 14’e Yükseldi
Eski Mossad Direktörü Pardo’dan Batı Şeria Eleştirisi: "Yahudi Olmaktan Utanıyorum"
Eski Mossad Direktörü Pardo’dan Batı Şeria Eleştirisi: "Yahudi Olmaktan Utanıyorum"
Galatasaray Şampiyonluk İçin Gün Sayıyor: Samsunspor Galibiyeti 26. Kupayı Getirecek
Galatasaray Şampiyonluk İçin Gün Sayıyor: Samsunspor Galibiyeti 26. Kupayı Getirecek
Fenerbahçe'de Tedesco Dönemi Resmen Kapandı: İşte Ayrılığın Mali Portresi
Fenerbahçe'de Tedesco Dönemi Resmen Kapandı: İşte Ayrılığın Mali Portresi
Tedesco’dan Ayrılık Sonrası İlk Açıklama: "Daha Yeni Sözleşme Konuşuyorduk"
Tedesco’dan Ayrılık Sonrası İlk Açıklama: "Daha Yeni Sözleşme Konuşuyorduk"
Real Madrid’de Jose Mourinho Sesleri: Başkan Perez’in Favorisi "Special One"
Real Madrid’de Jose Mourinho Sesleri: Başkan Perez’in Favorisi "Special One"
Fenerbahçe’de Yeni Dönem: Seçim Kararı Alındı, İsmail Kartal İddiası Gündeme Geldi
Fenerbahçe’de Yeni Dönem: Seçim Kararı Alındı, İsmail Kartal İddiası Gündeme Geldi
Lefkoşa’da Kamyonet ile Motosiklet Çarpıştı: Bir Kişi Yaralandı
Lefkoşa’da Kamyonet ile Motosiklet Çarpıştı: Bir Kişi Yaralandı
Scooter Kazasında Kritik Süreç: Zanlı Hakkında 8 Gün Ek Tutukluluk Kararı
Scooter Kazasında Kritik Süreç: Zanlı Hakkında 8 Gün Ek Tutukluluk Kararı
Cumhurbaşkanı Erhürman’dan Rum Liderliğine Tepki: "Kıbrıslı Türkler Yok Sayılarak Çözüm Mümkün mü?"
Cumhurbaşkanı Erhürman’dan Rum Liderliğine Tepki: "Kıbrıslı Türkler Yok Sayılarak Çözüm Mümkün mü?"
Gazimağusa’da Silahlı Kavga: 14 Kişi Tutuklandı, 1 Kişi Aranıyor
Gazimağusa’da Silahlı Kavga: 14 Kişi Tutuklandı, 1 Kişi Aranıyor
Meteoroloji’den Yeni Hafta Raporu: Yer Yer Sağanak Yağış ve Fırtınamsı Rüzgar Bekleniyor
Meteoroloji’den Yeni Hafta Raporu: Yer Yer Sağanak Yağış ve Fırtınamsı Rüzgar Bekleniyor

Başka haber bulunmuyor!

Bizi Takip Edin
Facebook
Twitter
Instagram
Youtube
Ankete Katılın
Sitemizi nasıl buldunuz?
Anketi OylaOyları Göster
GÜNDEM

Lefkoşa’da Kamyonet ile Motosiklet Çarpıştı: Bir Kişi Yaralandı

Scooter Kazasında Kritik Süreç: Zanlı Hakkında 8 Gün Ek Tutukluluk Kararı

Cumhurbaşkanı Erhürman’dan Rum Liderliğine Tepki: "Kıbrıslı Türkler Yok Sayılarak Çözüm Mümkün mü?"

Gazimağusa’da Silahlı Kavga: 14 Kişi Tutuklandı, 1 Kişi Aranıyor

Kıbrıs Haber Sitesi
KünyeGizlilik PolitikasıRSSSitemapSitene EkleArşivİletişim
SOSYAL MEDYA BAĞLANTILARI
FACEBOOKTWITTERINSTAGRAMLINKEDINYOUTUBE

Kıbrıs Haber Sitesi 2023 | Yazılım: Onemsoft

Haber GönderFirma Ekleİlan Ekle