MENU
  • TEKNOLOJİ
  • CANLI TV
  • YAZARLAR
  • FOTO GALERİ
  • WEB TV
  • ASTROLOJİ
  • RÜYA TABİRLERİ
  • HABER ARŞİVİ
  • YOL TRAFIK DURUMU
  • ETKİNLİK TAKVİMİ
  • BİYOGRAFİLER
  • RÖPORTAJLAR
  • Künye
  • Gizlilik Politikası
  • İLETİŞİM
  • Yazarlar
  • Anketler
  • Nöbetçi Eczaneler
Kıbrıs Haber Sitesi
DOLAR40.5555
EURO47.7387
GR ALTIN4380.4
ÇEYREK3993.2
Ankara
Kıbrıs Haber Sitesi
Kıbrıs Haber Sitesi
  • GÜNDEM
  • DÜNYA
  • TÜRKİYE
  • MAGAZİN
  • EKONOMİ
  • SPOR
  • SİYASET
  • SAĞLIK
  • KÜLTÜR SANAT
  • YAŞAM
Kapat

Şimşek: Ticaret Savaşları Fiilen Başladı

Ana SayfaTürki̇yeŞimşek: Ticaret Savaşları Fiilen Başladı
Şimşek: Ticaret Savaşları Fiilen Başladı

Başbakan Yardımcısı Şimşek, ABD'nin küresel ticaret savaşını başlatacak noktada hareketler yaptığını, bunun dünya ekonomisi açısından çok sıkıntılı bir durum olduğunu söyledi.

04 Mart, 2018, Pazar 19:46
  • yazdıryorum yazfont küçültfont büyüt
Abone ol

Ekonomiden sorumlu Başbakan Yardımcısı Mehmet Şimşek, ABD Başkanı Donald Trump'ın ticaret savaşları söylemleri ile ABD'nin çelik ve alüminyum ithalatına getireceği ek gümrük vergilerine ilişkin yaptığı değerlendirmede, küresel ticaret savaşlarının arifesinde bulunulduğunu, korumacılığın küresel kriz sonrası arttığını fakat dünyanın şimdi yeni bir seviyeye çıkmanın eşiğinde olduğunu söyledi.

"DÜNYADA GELİR DAĞILIMI BOZULDU"

Kanal 7'de gündeme ilişkin soruları yanıtlayan Şimşek, "Küresel kriz ile birlikte dünyada gelir dağılımı bozuldu. Küresel kriz sonrası 3-4 yıllık dönemde büyümenin neredeyse yüzde 95'i en zengin yüzde 1'e gitti. Bu beraberinde popülizmi getirdi." şeklinde konuştu.

Küresel krizin artçı şoklarının halen göründüğünü dile getiren Şimşek, "Dünya neredeyse bir demokratik resesyona, durgunluğa doğru gidiyor." dedi.

Şimşek, küreselleşmenin zirveyi gördüğüne, korumacılık ile birlikte aşağı yönlü bir trend içerisine girildiğine işaret ederek, Trump'ın ek gümrük vergisi açıklamalarına Çin ve Avrupa'nın "bu karşılıksız kalmaz" dediklerini belirtti. ABD tarafından da bunun üzerine yeni bir ticari tehdit geldiğini ifade eden Şimşek, bu gelişmeye bakıldığında ticaret savaşının aslında fiilen başlamış durumda olduğunu kaydetti.

"KÜRESEL TİCARET SAVAŞLARINI BAŞLATACAK"

 

Başbakan Yardımcısı Şimşek, ABD yönetiminin bir anlamda küresel ticaret savaşını başlatacak noktada hareketler yaptığına dikkati çekti. Şimşek, Amerika'nın eskiden uzun bir süre serbest piyasa ekonomisinin bayraktarlığını yaptığını belirterek, ülkelerin şimdi çok taraflı yaklaşımlar yerine kendi başına buyruk politikalar geliştirmek istediklerini söyledi.

Bunun kurala dayalı bir küresel sistemin dışına çıkmak anlamına geldiğini dile getiren Şimşek, "Bu küresel bir ticaret savaşını ve korumacılığı daha ileri seviyeye çekecek bir yaklaşım. Bu bence dünya ekonomisi açısından çok sıkıntılı bir durum." değerlendirmesinde bulundu.

TRUMP'IN ÇELİK KARARI TÜRKİYE İÇİN NEDEN KRİTİK?

ABD Başkanı Donald Trump'ın çelik ithalatına yüzde 25'lik vergi uygulanacağını açıklaması Türkiye çelik ihracatı için oldukça kritik bir dönemeç olarak değerlendirilebilir. Zira Türkiye'nin çelik ihracatı içerisinde ABD'nin payı göz ardı edilemeyecek boyutlara gelirken, son dönemde ihracatta da artış ivmesi kaydediliyordu.

Türkiye İhracatçılar Meclisi verilerine göre 2017 yılının tamamında Türkiye'nin çelik ihracatı 11,4 milyar dolar olurken, ABD'ye yapılan çelik ihracatı 1,1 milyar dolar olarak gerçekleşti. Rakamlar Türkiye'nin çelik ihracatında ABD'nin payının yüzde 10'a yakın olduğunu gösteriyor.

Bu pay ile ABD, Türkiye'nin en çok çelik ihraç ettiği pazar olarak öne çıkıyor.

ABD'nin bu konumunda son yıllarda da artan bir ivme kaydediliyordu. 2013 yılında Türkiye ABD'ye 778 milyon dolar değerinde çelik ihracatı yapıyordu. 2017'ye gelene kadar bu rakam yüzde 40 artışla 1,1 milyar dolar sınırını aştı.

IHS Global Trade Atlas verilerine göre ABD'nin çelik ithalatında Türkiye'nin payı ise yüzde 7 civarında.

"AFRİN OPERASYONU BÜTÇEDE RİSK OLUŞTURMUYOR"

Mehmet Şimşek, bütçede mali disiplinin korunduğunu da belirterek, "Terörle mücadele için gerekli kaynakları zaten ayırdık, ekonomiye, makrofinansal istikrarımıza Afrin kaynaklı önemli bir risk görmüyoruz." dedi. Bir ülkede terör tehdidi varsa ilk görevin bununla mücadele etmek olduğunun altını çizen Şimşek, bu durumun ekonomik kalkınma ve refah için ön koşul olduğunu kaydetti.

Şimşek, şunları belirtti:

"Terörle mücadele etmemenin maliyeti o kadar büyük ki... Terörle mücadelenin getireceği yük konusu bence fazla tartışılmaması gereken bir konu. Geçen sene zaten bütçe çalışmalarında Savunma Sanayii Fonu'nu güçlendirmek için ciddi bir kaynak artışına gittik, ayrıca Milli Savunma Bakanlığının bütçesini artırdık. Geçen sene toplamda genel anlamda savunma bütçesini 18-19 milyar lira artırdık. Bu uzun süredir devam eden terörle mücadelenin yoğunlaşarak devam edeceğini ima ediyordu. Türkiye zaten uzun bir süredir terörle mücadelenin seviyesini oldukça yükseltmiş, buna ilişkin kaynak çalışmasını yapmıştı. Bütçeyi yaparken bunları öngördük, kaynakları ayırdık ama istenirse ilave kaynak da oluşturulur. Bütçemiz gayet sağlam."

Şimşek, "Bütçemizde mali disiplini koruyoruz, terörle mücadele için gerekli kaynakları zaten ayırdık, ekonomiye, makrofinansal istikrarımıza Afrin kaynaklı önemli bir risk görmüyoruz." değerlendirmesinde bulundu.

"ENFLASYON AŞAĞIYA İNECEK"

Türkiye'de büyüme iştahının yüksek olduğuna işaret eden Şimşek, ancak tasarruf açığı bulunduğunu, bunu azaltmaya yönelik de inanılmaz bir çaba içinde olduklarını ifade etti.

Şimşek, eskiden kamuda büyük bir tasarruf açığı bulunduğunu hatırlatarak, bunu tersine çevirdiklerini ancak burada belirleyici olanın hane halkı ve şirketler olduğunu kaydetti. Türkiye'de şirketlerin tasarruflarının düşük olduğuna dikkati çeken Şimşek, "Bizim tasarrufları artırmamız için şirketlerimize Ar-Ge yaptırıp, daha inovatif, yenilikçi olmasını sağlayıp, destek verip, bunları ürün yelpazesi, katma değeri yüksek alanlara yönlendirmemiz gerekiyor. Şirketlerimiz kar marjı yüksek olan ürünler üretirse daha çok para kazanacak, o parayı da yatırıma dönüştürecek dolayısıyla dışarıdan kaynak arayışımız azalacak." şeklinde konuştu.

Şimşek, hane halkının tasarruf oranlarının da istenilen seviyede olmadığını belirterek, şunları kaydetti:

"Bunun birçok boyutu var, bağımlı nüfus yüksek. Türkiye'de yaklaşık 24 milyon öğrenci var. Kadınların iş gücüne katılım oranı düşük. Yani biz tek kanatla uçmaya çalışıyoruz, tek motorla uçağı hızlı götürmeye çalışıyoruz. Büyük resim şu, bizim yatırım iştahımız, kaynak ihtiyacımız büyük, daha çok yatırım yapmak istiyoruz ancak bu yatırımları finanse edecek tasarrufları yapmıyoruz. Çünkü şirketlerimizin kar marjı düşük, düşük katma değerli ürün üretiyorlar. Vatandaşımız da erken aşamada daha çok tüketmek istiyor."

"TASARRUFLARI ARTIRMAYA ÇALIŞIYORUZ"

Şimşek, Türkiye'nin son yıllarda birçok badire atlattığını anımsatarak, bunun da ülkenin yurt dışındaki algısını olumsuz etkilediğini söyledi.

Türkiye'ye kaynak akışında da arzulanan seviyede olunmadığını belirten Şimşek, şu değerlendirmelerde bulundu:

"Faizlerin yükselmesinin arka planı bu. Bu kur üzerinden yansıyor. Kur enflasyonu besliyor. Enflasyon ağırlıklı olarak kur nedeniyle yükselişe geçti. İkinci olarak bizim reel kaynak ihtiyacımız yüksek, çünkü yatırım iştahımız yüksek. Üçüncü olarak, ülkenin risk, vade primi gibi faktörler var. Dolayısıyla enflasyon beklentileri, reel faiz, vade primi bu aslında sizin nominal faizinizi oluşturuyor. Ülke olarak biz faizleri kalıcı olarak düşürmek için tasarrufları artırmaya çalışıyoruz. Bireysel emeklilik sistemi, konut hesabı, çeyiz hesabı... Bunlar olmasaydı tasarruf açığı çok daha yüksek olacaktı."

Büyük yapısal dönüşümlerin kısa vadede gerçekleşmediğine dikkati çeken Şimşek, "Enflasyon beklentilerini aşağı çektiğimiz ölçüde Türkiye'ye tasarrufların dışarıdan da akışı mümkün olacak." dedi.

ENFLASYONLA MÜCADELE

Şimşek, istihdamı artırmanın ve reformlara devam etmenin öneminin altını çizerek, şunları kaydetti:

"Çünkü reform yaparsanız, cazip ülke haline geliyorsunuz, kaynak çekiyorsunuz, Kaynak geldikçe Türk lirasına talep artar, Türk lirasının faizi düşer. İkinci husus Ar-Ge, inovasyon, girişimcilik ekosisteminin güçlendirilmesine yönelik reformlar, Türkiye'yi katma değer zincirinde yukarı çekecek. Şirketlerimiz daha çok kazanacak, daha çok yatırımını kazançlarıyla finanse edecek. Üçüncü olarak vatandaşımızın da aslında gelecek açısından ikinci bir emeklilik maaşı, geleceğe yönelik temkinli bir duruş için, tasarruf yapmasını devlet olarak muazzam bir şekilde destekliyoruz."

Şimşek, enflasyonla mücadeleye yönelik çalışmalara da değinerek, ilave bir kur ya da petrol şokunun olmayacağı varsayımıyla yılın sonuna doğru enflasyonun tek haneye ineceğini öngördüklerini söyledi.

Enflasyonu tek haneye indirmek için yapılan çalışmalar hakkında da bilgi veren Şimşek, "Sabredeceğiz, enflasyon aşağıya inecek ben inanıyorum ki tekrar Türkiye'nin algısı iyileşecek. Türkiye sağlam bütçesiyle, güçlü ekonomisiyle tekrar risk primini de aşağı çekecek." dedi.

hakikat gazetesikıbrıskıbrıs haber siteleritaktürk ajansıkıbrıs devlethaber ajansıkktchaberhaber kktckıbrıs haberlerikıbrıs gazetesikıbrıs postası havadishavadis gazetesiyenidüzenhaberkıbrıskıbrıs habernehaberkibriskktc üniversitelerkibrishabersitesikibrishaberokukibrishakikatmagazin haberlerikktc siyaseti
  • 0
    SEVDİM
  • 0
    ALKIŞ
  • 0
    KOMİK
  • 0
    İNANILMAZ
  • 0
    ÜZGÜN
  • 0
    KIZGIN
Admin

Admin

Mail: [email protected]
Tüm yazıları

Yorum Yazın

Bakan Şimşek Londra’da iklim finansmanı ve yatırımcı temaslarında bulunacak
Bakan Şimşek Londra’da iklim finansmanı ve yatırımcı temaslarında bulunacak
Türkiye ile Ermenistan arasında ulaşım bağlantılarında yeni süreç: kara ve demir yolu hatları yeniden açılıyor
Türkiye ile Ermenistan arasında ulaşım bağlantılarında yeni süreç: kara ve demir yolu hatları yeniden açılıyor
Bakan Bayraktar'dan enerji dönüşümü mesajı: Türkiye liderliğe ve yatırıma hazır
Bakan Bayraktar'dan enerji dönüşümü mesajı: Türkiye liderliğe ve yatırıma hazır
Polonya Cumhurbaşkanı Nawrocki'den ASELSAN ziyareti! Savunma işbirliğinde yeni dönem mesajı
Polonya Cumhurbaşkanı Nawrocki'den ASELSAN ziyareti! Savunma işbirliğinde yeni dönem mesajı
Borsa günü kayıpla kapattı! BIST 100 endeksi yüzde 1,29 geriledi
Borsa günü kayıpla kapattı! BIST 100 endeksi yüzde 1,29 geriledi
Hürmüz Boğazı'nda kritik adım! 11 bin denizci için tahliye operasyonu başlıyor
Hürmüz Boğazı'nda kritik adım! 11 bin denizci için tahliye operasyonu başlıyor
Bakan Uraloğlu açıkladı: Hürmüz Boğazı’ndaki Türk sahipli gemiler güvenli şekilde ilerliyor
Bakan Uraloğlu açıkladı: Hürmüz Boğazı’ndaki Türk sahipli gemiler güvenli şekilde ilerliyor
Arda Turan’dan Transfer Hamlesi: Barcelona ve Chelsea’nin Takip Ettiği Ryan Roberto Shakhtar Donetsk’te
Arda Turan’dan Transfer Hamlesi: Barcelona ve Chelsea’nin Takip Ettiği Ryan Roberto Shakhtar Donetsk’te
Osimhen İçin Rekor Teklif: 125 Milyon Euro’luk Hamle Galatasaray Tarafından Yetersiz Bulundu
Osimhen İçin Rekor Teklif: 125 Milyon Euro’luk Hamle Galatasaray Tarafından Yetersiz Bulundu
Fırtına ve Yıldırım Maça Damga Vurdu: Fransa Irak’ı 3-0 Mağlup Etti, Karşılaşma 3 Saat 50 Dakika Sürdü
Fırtına ve Yıldırım Maça Damga Vurdu: Fransa Irak’ı 3-0 Mağlup Etti, Karşılaşma 3 Saat 50 Dakika Sürdü
Haaland Fırtınası Sürüyor: Norveç Senegal’i 3-2 Mağlup Ederek Son 32 Turu Biletini Aldı
Haaland Fırtınası Sürüyor: Norveç Senegal’i 3-2 Mağlup Ederek Son 32 Turu Biletini Aldı
Geriden Geldiler, İlk Galibiyet Geldi! Cezayir Ürdün’ü Devirdi, Turnuvada Bir Veda Daha
Geriden Geldiler, İlk Galibiyet Geldi! Cezayir Ürdün’ü Devirdi, Turnuvada Bir Veda Daha
Sergen Yalçın Ekranlara Sert Döndü! Montella’ya Çok Ağır Eleştiriler: “Hangi Başarıyla Geldi?”
Sergen Yalçın Ekranlara Sert Döndü! Montella’ya Çok Ağır Eleştiriler: “Hangi Başarıyla Geldi?”
Milli Takıma Siyahi Forvet Hamlesi! İngiltere’yi Sallayan Rhian Brewster İddiası
Milli Takıma Siyahi Forvet Hamlesi! İngiltere’yi Sallayan Rhian Brewster İddiası
Dünya Kupası’nda Son 32 Tablosu Netleşiyor! 7 Takım Tur Biletini Aldı, Sürpriz Veda
Dünya Kupası’nda Son 32 Tablosu Netleşiyor! 7 Takım Tur Biletini Aldı, Sürpriz Veda
Bomba Transfer İddiası! Okan Buruk, Fenerbahçe’nin Eski Yıldızını Galatasaray’a İstiyor
Bomba Transfer İddiası! Okan Buruk, Fenerbahçe’nin Eski Yıldızını Galatasaray’a İstiyor
Süper Lig’de 2026-2027 Sezonu Harcama Limitleri Açıklandı! Zirvede Galatasaray Yer Aldı
Süper Lig’de 2026-2027 Sezonu Harcama Limitleri Açıklandı! Zirvede Galatasaray Yer Aldı
Messi'nin Görüntüsü Stadyumu Ayağa Kaldırdı! Arjantinli Yıldıza Büyük Sevgi Gösterisi
Messi'nin Görüntüsü Stadyumu Ayağa Kaldırdı! Arjantinli Yıldıza Büyük Sevgi Gösterisi
Milli Futbolculardan Gündem Yaratan Villa Kararı! Bodrum Ödülüyle İlgili Yeni İddia
Milli Futbolculardan Gündem Yaratan Villa Kararı! Bodrum Ödülüyle İlgili Yeni İddia
WhatsApp’tan Yeni Özellik: Çevrimiçi Kişiler Artık Yeşil Noktayla Görünecek
WhatsApp’tan Yeni Özellik: Çevrimiçi Kişiler Artık Yeşil Noktayla Görünecek

Başka haber bulunmuyor!

Bizi Takip Edin
Facebook
Twitter
Instagram
Youtube
Ankete Katılın
Sitemizi nasıl buldunuz?
Anketi OylaOyları Göster
TÜRKİYE

Türkiye Cumhurbaşkanı Erdoğan: Türkiye'nin stratejik değeri günden güne artıyor

Erdoğan kürsüden açık açık uyardı: Kamu malının israf edilmesine göz yummayız

Erzurum’da Aynı Yolda İkinci Zincirleme Kaza: 1 Ölü, 4 Yaralı

Türkiye Demir Yolu Tecrübesini Asya ve Afrika’ya Taşıyor

Kıbrıs Haber Sitesi
KünyeGizlilik PolitikasıRSSSitemapSitene EkleArşivİletişim
SOSYAL MEDYA BAĞLANTILARI
FACEBOOKTWITTERINSTAGRAMLINKEDINYOUTUBE

Kıbrıs Haber Sitesi 2023 | Yazılım: Onemsoft

Haber GönderFirma Ekleİlan Ekle