Tüm dünya ve Ortadoğu, ABD Başkanı Donald Trump'ın Kudüs kararını vermesini bekliyor.
Beyaz Saray, İsrail Büyükelçiliği'ni Tel Aviv'den Kudüs'e taşıma adımının şimdilik ertelendiğini gece yarısı duyurdu. Bugün ilan edilmesi beklenen kararın ardından gözler şimdi de Kudüs'ün İsrail'in başkenti olarak tanınmasında. Halen Trump'ın böyle bir adım atma ihtimali bulunuyor.
Bütün bölgeyi yangın yerine çevirebilecek Washington'ın Kudüs planına en son tepki Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron'dan geldi. Trump'ı arayan Fransa lideri, Kudüs kararından endişe duyduğunu belirterek kutsal kentin statüsünün değişmemesini istedi.
'Ölüm öpücüğü' olur!
Reuters haber ajansına konuşan Filistin'in ABD Delegasyonu Temsilcisi Hüsam Zomlot, söz konusu adımın iki devletli çözüm için ölüm öpücüğü olacağını söyledi.
Ateşle oynuyor!
Batı Şeria ve Gazze'de yaşayan tüm Filistinliler, Trump'a karşı öfkeli. Filistin Kurtuluş Örgütü (FKÖ) Merkez Komitesi Üyesi Zekeriya el-Ağa, Trump'ın söz konusu kararı vermesi halinde bunun bir savaş ilanı anlamına geleceğini belirtti.
Yine Reuters'a konuşan eski ABD terörle mücadele yetkilisi Daniel Benjamin, yaşananları tek cümleyle özetliyor: "Bu ateşle oynamak!"
Suudi Arabistan'ın ABD Büyükelçisi Prens Halid bin Selman, barış sürecinin ilerlemesine büyük zarar verebileceğini ve bölgede tansiyonu yükselteceğini belirtti. Riyad yönetimi, Washington'ı iki devletli çözüm umudunun son bulacağı yönünde uyarıyor.
Ankara'dan net mesajlar
Türkiye de ABD'nin adımına karşı. Ankara'nın 1967 sınırlarını savunduğunu belirten hükümet sözcüsü Bekir Bozdağ, "Bölgeyi lütfen yeni felaketlere, yeni çatışmalara, yeni kargaşalara sürükleyecek adımlar atmaktan kaçının. Türkiye'nin duruşu bugüne kadar bu konuda neyse bundan sonra da o olacaktır. Oldu bittilere karşı Türkiye'nin 'evet' demesini kimse Türkiye'den beklememelidir" dedi.
Ürdün Kralı Türkiye'ye geliyor
Dün ABD'yi uyaran Ürdün Kralı II. Abdullah, yarın Türkiye'ye geliyor. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ile mevkidaşının gündemlerinden biri, Kudüs.
İşgalci İsrail Kudüs'ü başkenti olarak görse de bu dünya tarafından kabul edilmiyor. Filistinlilere göre, 1967 yılında İsrail tarafından el konulan Doğu Kudüs başkentleri.
ABD Büyükelçiliği'nin Kudüs'e taşınmasını belirleyen karar, 1995 yılında Kongre'de onaylandı ancak bugüne kadar hep askıya alındı. Yasanın altı aylık askıya alma süresi, günler içinde dolacak.
Yorum Yazın