MENU
  • TEKNOLOJİ
  • CANLI TV
  • YAZARLAR
  • FOTO GALERİ
  • WEB TV
  • ASTROLOJİ
  • RÜYA TABİRLERİ
  • HABER ARŞİVİ
  • YOL TRAFIK DURUMU
  • ETKİNLİK TAKVİMİ
  • BİYOGRAFİLER
  • RÖPORTAJLAR
  • Künye
  • Gizlilik Politikası
  • İLETİŞİM
  • Yazarlar
  • Anketler
  • Nöbetçi Eczaneler
Kıbrıs Haber Sitesi
DOLAR40.5555
EURO47.7387
GR ALTIN4380.4
ÇEYREK3993.2
Ankara
Kıbrıs Haber Sitesi
Kıbrıs Haber Sitesi
  • GÜNDEM
  • DÜNYA
  • TÜRKİYE
  • MAGAZİN
  • EKONOMİ
  • SPOR
  • SİYASET
  • SAĞLIK
  • KÜLTÜR SANAT
  • YAŞAM
Kapat

Tabipler Birliği: Bayramda el öpmeyerek büyüklerimizi ve sevdiklerimizi korumaya devam edelim

Ana SayfaGündemTabipler Birliği: Bayramda el öpmeyerek büyüklerimizi ve sevdiklerimizi korumaya devam edelim
Tabipler Birliği: Bayramda el öpmeyerek büyüklerimizi ve sevdiklerimizi korumaya devam edelim

Kıbrıs Türk Tabipleri Birliği, el öpme, kucaklaşma, öpüşme gibi alışkanlıkları bu bayramda yapmayarak herkesin büyüklerini ve sevdiklerini korumaya devam etmesini istedi.

11 Mayıs, 2021, Salı 18:12
  • yazdıryorum yazfont küçültfont büyüt
Abone ol

 

Kıbrıs Türk Tabipleri Birliği Yönetim Kurulu’ndan yapılan yazılı açıklamada, dünya bir buçuk yıla yakın zamandır SARS CoV-2 virüsü ve neden olduğu COVID 19 hastalığı ile mücadele edildiği belirtildi.

“Başlangıçtan bugüne bilgilerimiz çoğalıp değişmekle birlikte hastalığa sebep olan virüsün solunum yolları ile insan vücuduna girerek hiçbir belirti göstermeyen asemptomatik tablodan ciddi solunum yetmezliği ve ölüme kadar değişen bir klinik spektrumda seyredebildiğini en baştan beri biliyoruz.” ifadeleri kullanılan açıklamada, yine virüsün enfekte olan kişilerin konuşması, hapşırması, öksürmesi gibi eylemleri ile solunum yollarından yayılan damlacıkların yani içinde virüsü ihtiva eden zerreciklerin yakında bulunan sağlıklı kişilerin ağız, burun, göz gibi solunum yolları ile ilişkili yerlerine soluk almakla veya doğrudan temasla girmesi ile bulaşabileceğinin bilindiği kaydedildi.

Damlacıklar ağır olduklarından havada uzun süre asılı kalmayıp yüzeylere düştüklerinden ve belli bir süre yüzeylerde canlılıklarını koruyabildiklerinden ellerle bu enfekte yüzeylere dokunup sonra da elleri yıkamadan ağız, burun veya gözlerle temas edildiğinde de yine virüsle bulaşma riski bulunduğu anlatılan açıklamada, bireylerin başkalarıyla karşılaştığı zamanlarda yapması gerekenler şöyle sıralandı:

MASKE, 1.5-2 METRE MESAFE, ELLERİ SIK SIK YIKAMA VEYA DEZENFEKTE ETME

“Damlacıklar yolu ile virüsle bulaşmamak için solunum yollarımızın girişi olan ağız ve burnumuzu kapayacak şekilde yüz maskeleri takmamızın; direk temasla virüse bulaşmamak için başkaları ile aramıza damlacıkların savrulabileceği mesafe olan 1.5-2 metrelik bir mesafe bırakmanın; ellerimizle dokunarak virüsle bulaşmış enfekte yüzeylerden aldığımız virüsü ağız, burun ve gözlerimize dokunmak yolu ile vücutlarımıza almaktan korunmak için sık sık ellerimizi yıkamanın veya dezenfekte etmenin önemini hepimiz öğrendik.”

Açıklamada, yapılan araştırmalarda bu bilgilerin yanı sıra SARS-CoV-2 virüsünün enfekte kişilerden damlacıklar ile aynı şekilde yayılan ama damlacıklardan daha hafif ve küçük olması nedeni ile havada 3 saate kadar asılı kalabilen ve saniyede 2 metreye kadar hareket edebilen aerosollar ile de bulaşabildiğinin gösterildiği kaydedildi.

Bu aerosolların hafiflikleri nedeni ile kısa sürede yere düşmeyip havada asılı kaldıkları ve hızlı yer değiştirebildikleri için kapalı alanlardaki esas bulaş kaynağının oluşturulduğu belirtilen açıklamada, şu ifadelere yer verildi:

“Günümüzde bilim çevrelerinin ortak görüşü COVID 19 vakalarının çok büyük çoğunluğunun kapalı mekânlarda gerçekleşen bulaşmalar nedeni ile görüldüğü yönündedir. Cambridge Üniversitesi ve Imperial College of London araştırmacılarının yaptığı çalışmaya göre yukarıda anlattığımız özelliklerinden dolayı virüs içeren bu aerosolların açık mekânlarda hava akımları ile hızla dağılırken yeterli havalandırılmayan kapalı mekânlarda sosyal mesafe korunsa bile ayrıca maske takılmadığı sürece bulaşa sebep olabileceği gösterilmiştir. Yani kapalı mekânları sık sık ve yeterli derecede havalandırmak için pencere ve kapıları açmalı, dışardan temiz havanın girmesini sağlamalıyız. Kapalı alandaki kişi sayısı ne kadar fazla ise ortama dışardan temiz hava girişini de o derece sıklıkla yapmalıyız. Yine kapalı mekânlarda başkaları ile aramıza 2 metrelik mesafe koymamız, özellikle uzun süreli sohbetlerde yeterli olmayacağından, yanı sıra ağız ve burnumuzu uygun şekilde kapatan bir yüz maskesi kullanmamız da gerekecektir.” 

KLİMA KULLANIMINA DİKKAT…

Yaklaşan sıcak yaz aylarında serinlemek için kapalı alanlarda klimaların kullanımı konusunda da dikkat edilmesi gereken noktalar olduğu kaydedilen Tabipler Birliği açıklamasında, riskin azaltılması amacıyla her türlü ortam için ilk tercihin doğal havalandırma olması ve imkan varsa pencere ve kapıların sık sık açılarak ortamın yeterli havalandırılmasının sağlanması gerektiği belirtildi. 
 
Açıklamada dikkat edilmesi gerekenler şöyle sıralandı:

“AVM, konferans salonu, hastane, bazı restoranlar gibi büyük kapalı alanlarda kullanılan merkezi havalandırma sistemleri dışarıdan taze hava girişine müsaade edecek şekilde ayarlanmalıdır, aksi takdirde bir noktadaki olası virüsün tüm ortama hızla yayılmasına neden olabileceğinden oldukça risklidir. Havalandırma sistemlerinin filtrelerinin sık sık temizlenmesi de dikkat edilmesi gereken bir noktadır. 

Yine birçok farklı kişinin bir arada bulunduğu işyerleri, restoranlar, kafeler, okullar gibi ortak kullanılan kapalı alanlarda salon tipi klimaların ve vantilatörlerin kullanımı mümkünse önerilmemektedir. Bu gibi alanlarda salon tipi klimalar veya vantilatörler kullanılmak zorunda kalınırsa ortamda bulunan tüm kişilerin yüz maskesi kullanması, kişi sayısının sınırlı tutulması ve akımın direk insanların üzerine gidecek şekilde olmaması gerekmektedir. 

Evlerimizde sürekli olarak birlikte yaşadığımız kişiler ile birlikteyken salon tipi klimalar veya vantilatörleri kullanabiliriz. Ancak yine de sık sık pencere ve kapıları açarak temiz hava girişine olanak sağlamamız önerilmektedir.” 

VAKALARIN YARISINDAN FAZLASI EV VE AİLE ORTAMINDAN BULAŞTI

Ülkede bugüne kadar saptanan toplam 6 bin 717 vakanın bulaşma kaynakları incelendiğinde kaynağı belirsiz vakaların dışındakilerin yarısından fazlasının ev ve aile ortamından virüsle bulaştığının gösterildiği kaydedilen açıklamada, bayramların toplum için özel zamanlar olmasının yanında büyükleri ziyaret etme ve aile buluşmaları anlamında da önemli olduğu fakat yaklaşan bayram dolayısı ile açıklanacak toplumsal tedbirlerin yanı sıra bireysel tedbirlerin öneminin bir defa daha hatırlatılmasında yarar görüldüğü kaydedildi. 

“BAYRAMDA MÜMKÜN OLDUKÇA AÇIK ALAN KULLANIN”

Bayram boyunca mümkün oldukça açık alanları kullanmaya, bunun mümkün olmadığı durumlarda bulunulacak kapalı mekânları sık sık havalandırmaya, kişi sayısını sınırlı tutup, 2 metrelik mesafeyi korurken ayrıca uygun şekilde maske kullanmaya da özen gösterilmesi gerektiğine vurgu yapılan açıklamada, özellikle ortak kullanım yüzeylerinin sık sık dezenfeksiyonuna ve ellerin sabun ve suyla yıkanmasına veya dezenfekte edilmesine dikkat edilmesi uyarısı yer aldı. 

Kıbrıs Türk Tabipleri Birliği
  • 0
    SEVDİM
  • 0
    ALKIŞ
  • 0
    KOMİK
  • 0
    İNANILMAZ
  • 0
    ÜZGÜN
  • 0
    KIZGIN
Admin

Admin

Mail: [email protected]
Tüm yazıları

Yorum Yazın

Beyaz Saray’da Kraliyet Zirvesi: Trump ve Kral III. Charles Arasında "Özel Bağ" Vurgusu
Beyaz Saray’da Kraliyet Zirvesi: Trump ve Kral III. Charles Arasında "Özel Bağ" Vurgusu
Nijerya’da Köye Silahlı Baskın: 11 Can Kaybı
Nijerya’da Köye Silahlı Baskın: 11 Can Kaybı
Almanya Başbakanı Merz’den Sert Eleştiri: "İran, ABD’yi Müzakere Masasında Aşağılıyor"
Almanya Başbakanı Merz’den Sert Eleştiri: "İran, ABD’yi Müzakere Masasında Aşağılıyor"
Ateşkes İhlali: İsrail Ordusu Lübnan’ın Güneyine Hava ve Kara Operasyonu Düzenledi
Ateşkes İhlali: İsrail Ordusu Lübnan’ın Güneyine Hava ve Kara Operasyonu Düzenledi
Küresel Piyasalarda Jeopolitik Düğüm: Borsalar Bilanço ve Savaş Kıskacında Karışık Seyrediyor
Küresel Piyasalarda Jeopolitik Düğüm: Borsalar Bilanço ve Savaş Kıskacında Karışık Seyrediyor
Avro Bölgesi'nde Enflasyon Alarmı: Orta Doğu'daki Savaş Beklentileri Yukarı Çekti
Avro Bölgesi'nde Enflasyon Alarmı: Orta Doğu'daki Savaş Beklentileri Yukarı Çekti
Petrol Fiyatlarında Hürmüz Çıkmazı: Brent Petrolün Varili 105 Doları Aştı
Petrol Fiyatlarında Hürmüz Çıkmazı: Brent Petrolün Varili 105 Doları Aştı
Birleşik Arap Emirlikleri’nden Radikal Karar: OPEC ve OPEC+ Üyeliğinden Ayrılıyor
Birleşik Arap Emirlikleri’nden Radikal Karar: OPEC ve OPEC+ Üyeliğinden Ayrılıyor
Endonezya’daki Tren Kazasında Bilanço Ağırlaşıyor: Can Kaybı 14’e Yükseldi
Endonezya’daki Tren Kazasında Bilanço Ağırlaşıyor: Can Kaybı 14’e Yükseldi
Eski Mossad Direktörü Pardo’dan Batı Şeria Eleştirisi: "Yahudi Olmaktan Utanıyorum"
Eski Mossad Direktörü Pardo’dan Batı Şeria Eleştirisi: "Yahudi Olmaktan Utanıyorum"
Galatasaray Şampiyonluk İçin Gün Sayıyor: Samsunspor Galibiyeti 26. Kupayı Getirecek
Galatasaray Şampiyonluk İçin Gün Sayıyor: Samsunspor Galibiyeti 26. Kupayı Getirecek
Fenerbahçe'de Tedesco Dönemi Resmen Kapandı: İşte Ayrılığın Mali Portresi
Fenerbahçe'de Tedesco Dönemi Resmen Kapandı: İşte Ayrılığın Mali Portresi
Tedesco’dan Ayrılık Sonrası İlk Açıklama: "Daha Yeni Sözleşme Konuşuyorduk"
Tedesco’dan Ayrılık Sonrası İlk Açıklama: "Daha Yeni Sözleşme Konuşuyorduk"
Real Madrid’de Jose Mourinho Sesleri: Başkan Perez’in Favorisi "Special One"
Real Madrid’de Jose Mourinho Sesleri: Başkan Perez’in Favorisi "Special One"
Fenerbahçe’de Yeni Dönem: Seçim Kararı Alındı, İsmail Kartal İddiası Gündeme Geldi
Fenerbahçe’de Yeni Dönem: Seçim Kararı Alındı, İsmail Kartal İddiası Gündeme Geldi
Lefkoşa’da Kamyonet ile Motosiklet Çarpıştı: Bir Kişi Yaralandı
Lefkoşa’da Kamyonet ile Motosiklet Çarpıştı: Bir Kişi Yaralandı
Scooter Kazasında Kritik Süreç: Zanlı Hakkında 8 Gün Ek Tutukluluk Kararı
Scooter Kazasında Kritik Süreç: Zanlı Hakkında 8 Gün Ek Tutukluluk Kararı
Cumhurbaşkanı Erhürman’dan Rum Liderliğine Tepki: "Kıbrıslı Türkler Yok Sayılarak Çözüm Mümkün mü?"
Cumhurbaşkanı Erhürman’dan Rum Liderliğine Tepki: "Kıbrıslı Türkler Yok Sayılarak Çözüm Mümkün mü?"
Gazimağusa’da Silahlı Kavga: 14 Kişi Tutuklandı, 1 Kişi Aranıyor
Gazimağusa’da Silahlı Kavga: 14 Kişi Tutuklandı, 1 Kişi Aranıyor
Meteoroloji’den Yeni Hafta Raporu: Yer Yer Sağanak Yağış ve Fırtınamsı Rüzgar Bekleniyor
Meteoroloji’den Yeni Hafta Raporu: Yer Yer Sağanak Yağış ve Fırtınamsı Rüzgar Bekleniyor

Başka haber bulunmuyor!

Bizi Takip Edin
Facebook
Twitter
Instagram
Youtube
Ankete Katılın
Sitemizi nasıl buldunuz?
Anketi OylaOyları Göster
GÜNDEM

Lefkoşa’da Kamyonet ile Motosiklet Çarpıştı: Bir Kişi Yaralandı

Scooter Kazasında Kritik Süreç: Zanlı Hakkında 8 Gün Ek Tutukluluk Kararı

Cumhurbaşkanı Erhürman’dan Rum Liderliğine Tepki: "Kıbrıslı Türkler Yok Sayılarak Çözüm Mümkün mü?"

Gazimağusa’da Silahlı Kavga: 14 Kişi Tutuklandı, 1 Kişi Aranıyor

Kıbrıs Haber Sitesi
KünyeGizlilik PolitikasıRSSSitemapSitene EkleArşivİletişim
SOSYAL MEDYA BAĞLANTILARI
FACEBOOKTWITTERINSTAGRAMLINKEDINYOUTUBE

Kıbrıs Haber Sitesi 2023 | Yazılım: Onemsoft

Haber GönderFirma Ekleİlan Ekle