MENU
  • TEKNOLOJİ
  • CANLI TV
  • YAZARLAR
  • FOTO GALERİ
  • WEB TV
  • ASTROLOJİ
  • RÜYA TABİRLERİ
  • HABER ARŞİVİ
  • YOL TRAFIK DURUMU
  • ETKİNLİK TAKVİMİ
  • BİYOGRAFİLER
  • RÖPORTAJLAR
  • Künye
  • Gizlilik Politikası
  • İLETİŞİM
  • Yazarlar
  • Anketler
  • Nöbetçi Eczaneler
Kıbrıs Haber Sitesi
DOLAR40.5555
EURO47.7387
GR ALTIN4380.4
ÇEYREK3993.2
Ankara
Kıbrıs Haber Sitesi
Kıbrıs Haber Sitesi
  • GÜNDEM
  • DÜNYA
  • TÜRKİYE
  • MAGAZİN
  • EKONOMİ
  • SPOR
  • SİYASET
  • SAĞLIK
  • KÜLTÜR SANAT
  • YAŞAM
Kapat

Türkiye'de salgın sonrası normalleşme takvimiyle ilgili hangi seçenekler gündemde?

Ana SayfaTürki̇yeTürkiye'de salgın sonrası normalleşme takvimiyle ilgili hangi seçenekler gündemde?
Türkiye'de salgın sonrası normalleşme takvimiyle ilgili hangi seçenekler gündemde?
30 Nisan, 2020, Perşembe 10:17
  • yazdıryorum yazfont küçültfont büyüt
Abone ol
T.C. Hükümeti, koronavirüs salgınında ölüm ile günlük vaka sayısının düşüşe geçmesi ve iyileşen hasta grafiğinin yükselmeye başlamasını dikkat alarak normalleşme takvimi üzerinde yoğun bir çalışma yürütüyor.

Türkiye Cumhuriyeti Cumhurbaşkanı Yardımcısı Fuat Oktay'ın koordinasyonunda tüm bakanlıklardan gelen veriler ile normalleşme takviminin oluşturulması; hafta başında yapılacak kabine toplantısında takvime son biçimi verildikten sonra T.C. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan tarafından kamuoyuna açıklaması planlanıyor.

Türkiye, ilk Koronavirüs vakasının açıklanmasının hemen ardından 12 Mart'ta bir dizi önlemi aşamalı olarak devreye soktu.

İlk ve orta dereceli okulların tatil edilmesinden seyahat sınırlamasına, eğlence yerleri, kafe, kuaför, spor salonlarının kapatılması, 20 yaş altı ve 65 yaş üstüne sokağa çıkma yasağına kadar bir dizi önlem yaşama geçirildi.

Ayrıca 30 büyükşehir ve Zonguldak'ta hafta sonları ve resmi tatillerde sokağa çıkma yasağı uygulaması sürdürülüyor.

Nisan ayının sonlarına doğru vaka ve günlük ölüm sayılarındaki düşüş ve buna karşılık olarak iyileşme oranları dikkate alınarak kısıtlamaların kaldırılmasına dönük eylem planı için çalışmalar sürdürülüyor.

T.C. Cumhurbaşkanı Yardımcısı Fuat Oktay'ın koordinasyonunda yürütülen normalleşme takvimi, Sağlık Bakanlığı Bilim Kurulu'nun önerileri doğrultusunda hazırlanıyor. Erdoğan başkanlığında yapılan kabine toplantısı ve AKP'nin salı günü yapılan MYK toplantısında da ele alınan normalleşme takvimiyle ilgili simülasyonlar yapılırken olumlu veriler gelse de "temkinli" bir süreç planlanıyor.

3 AŞAMALI GEÇİŞ PLANI

T.C. Sağlık Bakanlığı Bilim Kurulu'nun önerileri esas olmakla birlikte, salgın nedeniyle kademeli olarak uygulamaya konulan kısıtlamaların yine kademeli şekilde kaldırılması düşünülüyor.

Bu kapsamda 3 aşamalı bir takvim öngörülüyor.

Buna göre normalleşmeye dönük ilk adım 28 Mayıs-18 Haziran'ı kapsayacak şekilde planlanıyor.

Bir anlamda "deneme süreci" olarak görülen bu dönemde, daha çok turizm sektörüne dönük kısıtlamaların kaldırılması, sınırlı olarak şehirler arası uçuşlara izin verilmesi düşünülüyor.

Salgının yayılma hızında bir artış olmaması halinde ikinci aşamaya geçilecek.

İkinci aşamada 30 büyükşehirde seyahat kısıtlamasının kaldırılması, kafe, restoranların açılması, salgının kontrol altına alındığı ülkelerden başlamak üzere uluslararası uçuşların başlaması dahil bir dizi alanda normalleşme hedefleniyor.

Takvimin üçüncü aşamasını da örgün eğitimin yeniden başlayacağı ve yaşamın normale döneceği Eylül-31 Aralık dönemi oluşturuyor. Ancak bu takvimleme, "Her şeyin iyiye gideceği" senaryosuna göre yapılıyor ve virüsle ilgili "ikinci dalga" riski görülmesi halinde her an revize edilebilecek.

YENİ NORMAL: SOSYAL MESAFE, MASKE, HİJYEN

Hazırlık çalışmaları sürdürülen normalleşme planında bazı kısıtlamaların kademeli olarak esnetilmesinin planlanmasına karşın sosyal mesafe ve maske ile hijyen önlemlerinin; salgın Türkiye ve dünyada tümüyle etkisini yitirene kadar veya etkili bir aşı bulunana kadar "yeni normal" olarak kabul edileceği belirtiliyor.

NORMALLEŞME, VAKA SAYISI AZ OLAN YERLERDEN BAŞLAYACAK

Kısıtlamaların kaldırılmasındaki bir başka kıstas ise vaka yoğunluğu olacak. Buna göre kısıtlamalar vaka sayısının en az olduğu yerlerden başlayarak kaldırılacak.

Salgının yayılma kaynağı olarak değerlendirilen ve vaka sayısının en yoğun olduğu İstanbul'un da aralarında bulunduğu yerlerde ise en son kaldırılması yöntemi izlenecek.

İl pandemi kurulları etkin bir şekilde devreye sokulacak ve o nedenle de normalleşme süreci illere göre farklılık gösterebilecek.

Sağlık Bakanı Fahrettin Koca bu konuda, "Önümüzdeki dönem daha az vaka görülen bazı illerimizde tedbirleri biraz daha gevşetebiliriz. Bu tamamen önümüzdeki dönem vaka seyrine göre konuşulabilecek. Bilim Kurulu'nun da bu anlamda önerisini göz önüne alarak yol alabileceğiz" açıklaması yaptı.

Bu süreçle ilgili, "Virüs, kaynak olan metropollerden, Türkiye'nin en ücra köşelerine yayıldı. O nedenle öncelikle küçük yerlerde hayat normale dönecek. Bir anlamda tersine bir süreç işleyecek ve hedeften kaynağa doğru önlemler esnetilecek" değerlendirmesi yapılıyor.

BAYRAMDA SOKAĞA ÇIKMA YASAĞI

Üzerinde çalışılan takvime göre 31 ilde sokağa çıkma yasakları 28 Mayıs'a kadar devam edecek. 23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı, 1 Mayıs İşçi Bayramı'ndan sonra Ramazan Bayramı'nda da ilk kez sokağa çıkma yasağı uygulanması planlanıyor.

Bayram ziyaretlerinin önüne geçmek için şehirlerarası seyahat yasağı da sürdürülecek. Bayramda ziyaret trafiğinin artacağı, geleneksel olarak el öpme, öpüşme geleneğinin risk olacağı değerlendirildi.

BBC Türkçe'ye konuşan AKP'li bir yönetici ne kadar dikkat edilse de geleneksel olarak öpüşme ve sarılmaların olacağını belirterek, "Bu durum bulaşı patlatır. Bu bayramı bayram yapmanın en güzel yolu, bayramı karantinada geçirmek. O nedenle de 23 Nisan, 1 Mayıs gibi Ramazan Bayramı'nda da sokağa çıkma yasağı uygulanacak" bilgisini paylaştı.

Salgın sonrası toplu ibadete kapatılan camilerde, topluca bayram namazı da kılınmayacak. Bu illerde sokağa çıkma yasağı uygulaması, 28 Mayıs'tan sonra salgının seyrine göre kaldırılabilecek.

65 YAŞA SOKAK İZNİ OLACAK MI?

21 Mart'tan bu yana sokağa çıkma yasağı uygulanan 65 yaş üzerindeki yurttaşlar için "sokak izni" verilmesi tartışılıyor.

Ancak daha önce bu konuda hazırlık yapılmasına karşın Sağlık Bakanlığı Bilim Kurulu'nun sıcak bakmaması nedeniyle izin verilmemişti.

20 yaş altı ve 65 yaş üstüne dönük sokağa çıkma yasağının mayıs ayı sonuna kadar sürmesi planlandığı için hafta başında yapılacak kabine toplantısında yakın mesafeye çıkmak koşuluyla 65 yaş üstüne sokağa çıkma izni verilebileceği belirtiliyor.

SINAVLAR ERTELENECEK Mİ?

Koronavirüs salgını nedeniyle 16 Mart'tan bu yana ilk, ortaöğretim ile üniversiteler uzaktan eğitim veriyor. YÖK, salgın nedeniyle üniversitelerde bu yıl bahar yarıyılında örgün eğitim yapılmayacağını açıklamıştı. Milli Eğitim Bakanlığı da daha önce 30 Nisan olarak açıkladığı uzaktan eğitimin 31 Mayıs'a kadar sürdürüleceğini açıkladı.

Milli Eğitim Bakanı Ziya Selçuk, çarşamba günü CNN Türk televizyonuna yaptığı açıklamada normalleşme sürecinin beklendiği şekilde devam etmesi halinde okulların 1 Haziran'da açılabileceğini söyledi.

20-21 Haziran tarihlerinde yapılması planlanan Yükseköğretim Sınavı, salgın nedeniyle 25-26 Temmuz'a ertelenmişti. Ancak 7 Haziran'da yapılacak liseye giriş sınavının zamanında yapılması kararlaştırılmıştı. Salgın nedeniyle sosyal mesafe kuralının uygulanması planlanırken, sınav tarihiyle ilgili açıklama Cumhurbaşkanı Erdoğan tarafından yapılacak. LGS'ye girecek öğrenciler için sokağa çıkma yasağı kaldırılmazsa sınavların ertelenebileceği belirtiliyor.

OTELLERE KOŞULLU İZİN

Sektörler bazında normalleşmenin öngörüldüğü sektörlerin başında turizm sektörü geliyor.

Bu kapsamda 28 Mayıs'tan itibaren, butik oteller ya da ailelerin kiralayabileceği apart otellerin açılmasına izin verilmesi planlanıyor. Sosyal mesafe kurallarına uygun müşteri kabulü yapacak olan otellerde açık büfe veya toplu etkinlikler yasak olacak.

KUAFÖRLERE SINIRLI İZİN

Salgının bulaşma riskini artırdığı için ilk kapatılan yerlerden kuaför, restoran, kafelerin de belli sınırlamalarla yeniden açılması planlanıyor. Kuaförler için randevuyla çalışma, sosyal mesafe ve hijyen koşullarına uyulması koşuluyla belli saatlerde izin verilmesi düşünülüyor. Restoran-kafe gibi yerler ise masalar arasında sosyal mesafe kuralı korunarak ve en fazla 4 kişinin aynı masada oturabilmesi koşuluyla hizmet vermesi seçeneği değerlendiriliyor.

Kendi aldıkları kararla hizmeti durduran AVM'lerin de ağırlıklı olarak haziran ayından itibaren açılacağı belirtiliyor. Ancak AVM'lerdeki restoran, sinema salonları, eğlence ve spor merkezleri salgın kontrol altına alınana kadar kapalı olacak.

 
  • 0
    SEVDİM
  • 0
    ALKIŞ
  • 0
    KOMİK
  • 0
    İNANILMAZ
  • 0
    ÜZGÜN
  • 0
    KIZGIN
Admin

Admin

Mail: [email protected]
Tüm yazıları

Yorum Yazın

Bakan Şimşek Londra’da iklim finansmanı ve yatırımcı temaslarında bulunacak
Bakan Şimşek Londra’da iklim finansmanı ve yatırımcı temaslarında bulunacak
Türkiye ile Ermenistan arasında ulaşım bağlantılarında yeni süreç: kara ve demir yolu hatları yeniden açılıyor
Türkiye ile Ermenistan arasında ulaşım bağlantılarında yeni süreç: kara ve demir yolu hatları yeniden açılıyor
Bakan Bayraktar'dan enerji dönüşümü mesajı: Türkiye liderliğe ve yatırıma hazır
Bakan Bayraktar'dan enerji dönüşümü mesajı: Türkiye liderliğe ve yatırıma hazır
Polonya Cumhurbaşkanı Nawrocki'den ASELSAN ziyareti! Savunma işbirliğinde yeni dönem mesajı
Polonya Cumhurbaşkanı Nawrocki'den ASELSAN ziyareti! Savunma işbirliğinde yeni dönem mesajı
Borsa günü kayıpla kapattı! BIST 100 endeksi yüzde 1,29 geriledi
Borsa günü kayıpla kapattı! BIST 100 endeksi yüzde 1,29 geriledi
Hürmüz Boğazı'nda kritik adım! 11 bin denizci için tahliye operasyonu başlıyor
Hürmüz Boğazı'nda kritik adım! 11 bin denizci için tahliye operasyonu başlıyor
Bakan Uraloğlu açıkladı: Hürmüz Boğazı’ndaki Türk sahipli gemiler güvenli şekilde ilerliyor
Bakan Uraloğlu açıkladı: Hürmüz Boğazı’ndaki Türk sahipli gemiler güvenli şekilde ilerliyor
Arda Turan’dan Transfer Hamlesi: Barcelona ve Chelsea’nin Takip Ettiği Ryan Roberto Shakhtar Donetsk’te
Arda Turan’dan Transfer Hamlesi: Barcelona ve Chelsea’nin Takip Ettiği Ryan Roberto Shakhtar Donetsk’te
Osimhen İçin Rekor Teklif: 125 Milyon Euro’luk Hamle Galatasaray Tarafından Yetersiz Bulundu
Osimhen İçin Rekor Teklif: 125 Milyon Euro’luk Hamle Galatasaray Tarafından Yetersiz Bulundu
Fırtına ve Yıldırım Maça Damga Vurdu: Fransa Irak’ı 3-0 Mağlup Etti, Karşılaşma 3 Saat 50 Dakika Sürdü
Fırtına ve Yıldırım Maça Damga Vurdu: Fransa Irak’ı 3-0 Mağlup Etti, Karşılaşma 3 Saat 50 Dakika Sürdü
Haaland Fırtınası Sürüyor: Norveç Senegal’i 3-2 Mağlup Ederek Son 32 Turu Biletini Aldı
Haaland Fırtınası Sürüyor: Norveç Senegal’i 3-2 Mağlup Ederek Son 32 Turu Biletini Aldı
Geriden Geldiler, İlk Galibiyet Geldi! Cezayir Ürdün’ü Devirdi, Turnuvada Bir Veda Daha
Geriden Geldiler, İlk Galibiyet Geldi! Cezayir Ürdün’ü Devirdi, Turnuvada Bir Veda Daha
Sergen Yalçın Ekranlara Sert Döndü! Montella’ya Çok Ağır Eleştiriler: “Hangi Başarıyla Geldi?”
Sergen Yalçın Ekranlara Sert Döndü! Montella’ya Çok Ağır Eleştiriler: “Hangi Başarıyla Geldi?”
Milli Takıma Siyahi Forvet Hamlesi! İngiltere’yi Sallayan Rhian Brewster İddiası
Milli Takıma Siyahi Forvet Hamlesi! İngiltere’yi Sallayan Rhian Brewster İddiası
Dünya Kupası’nda Son 32 Tablosu Netleşiyor! 7 Takım Tur Biletini Aldı, Sürpriz Veda
Dünya Kupası’nda Son 32 Tablosu Netleşiyor! 7 Takım Tur Biletini Aldı, Sürpriz Veda
Bomba Transfer İddiası! Okan Buruk, Fenerbahçe’nin Eski Yıldızını Galatasaray’a İstiyor
Bomba Transfer İddiası! Okan Buruk, Fenerbahçe’nin Eski Yıldızını Galatasaray’a İstiyor
Süper Lig’de 2026-2027 Sezonu Harcama Limitleri Açıklandı! Zirvede Galatasaray Yer Aldı
Süper Lig’de 2026-2027 Sezonu Harcama Limitleri Açıklandı! Zirvede Galatasaray Yer Aldı
Messi'nin Görüntüsü Stadyumu Ayağa Kaldırdı! Arjantinli Yıldıza Büyük Sevgi Gösterisi
Messi'nin Görüntüsü Stadyumu Ayağa Kaldırdı! Arjantinli Yıldıza Büyük Sevgi Gösterisi
Milli Futbolculardan Gündem Yaratan Villa Kararı! Bodrum Ödülüyle İlgili Yeni İddia
Milli Futbolculardan Gündem Yaratan Villa Kararı! Bodrum Ödülüyle İlgili Yeni İddia
WhatsApp’tan Yeni Özellik: Çevrimiçi Kişiler Artık Yeşil Noktayla Görünecek
WhatsApp’tan Yeni Özellik: Çevrimiçi Kişiler Artık Yeşil Noktayla Görünecek

Başka haber bulunmuyor!

Bizi Takip Edin
Facebook
Twitter
Instagram
Youtube
Ankete Katılın
Sitemizi nasıl buldunuz?
Anketi OylaOyları Göster
TÜRKİYE

Türkiye Cumhurbaşkanı Erdoğan: Türkiye'nin stratejik değeri günden güne artıyor

Erdoğan kürsüden açık açık uyardı: Kamu malının israf edilmesine göz yummayız

Erzurum’da Aynı Yolda İkinci Zincirleme Kaza: 1 Ölü, 4 Yaralı

Türkiye Demir Yolu Tecrübesini Asya ve Afrika’ya Taşıyor

Kıbrıs Haber Sitesi
KünyeGizlilik PolitikasıRSSSitemapSitene EkleArşivİletişim
SOSYAL MEDYA BAĞLANTILARI
FACEBOOKTWITTERINSTAGRAMLINKEDINYOUTUBE

Kıbrıs Haber Sitesi 2023 | Yazılım: Onemsoft

Haber GönderFirma Ekleİlan Ekle