MENU
  • TEKNOLOJİ
  • CANLI TV
  • YAZARLAR
  • FOTO GALERİ
  • WEB TV
  • ASTROLOJİ
  • RÜYA TABİRLERİ
  • HABER ARŞİVİ
  • YOL TRAFIK DURUMU
  • ETKİNLİK TAKVİMİ
  • BİYOGRAFİLER
  • RÖPORTAJLAR
  • Künye
  • Gizlilik Politikası
  • İLETİŞİM
  • Yazarlar
  • Anketler
  • Nöbetçi Eczaneler
Kıbrıs Haber Sitesi
DOLAR40.5555
EURO47.7387
GR ALTIN4380.4
ÇEYREK3993.2
Ankara
Kıbrıs Haber Sitesi
Kıbrıs Haber Sitesi
  • GÜNDEM
  • DÜNYA
  • TÜRKİYE
  • MAGAZİN
  • EKONOMİ
  • SPOR
  • SİYASET
  • SAĞLIK
  • KÜLTÜR SANAT
  • YAŞAM
Kapat

Üreticilerin tepkisi büyüyor

Ana SayfaGündemÜreticilerin tepkisi büyüyor
Üreticilerin tepkisi büyüyor
07 Eylül, 2018, Cuma 11:21
  • yazdıryorum yazfont küçültfont büyüt
Abone ol

Hayvan Üreticileri ve Yetiştiricileri Birliği’nin arpa fiyatlarının düşürülmesi ve süt fiyatlarının yeniden düzenlenmesi talebiyle önceki gün başlattığı süresiz eylem, dün de devam etti.

Tarım ve Doğal Kaynaklar Bakanlığı önünde sabaha kadar nöbet tutan üreticiler, dün hükümetle 6 saati aşkın süre toplantı yaptı ancak yine uzlaşı sağlanamadı.

Çiftçiler Birliği, Patates Üreticileri Birliği ve Kıbrıs Türk Narenciye Üreticileri Birliği’nin desteğini de alan ve eyleme devam kararlılığını sürdüren üreticiler, bugün daha büyük kalabalıkla sabah saat 10.00’da Tarım Bakanlığı önünde toplanıp, Başbakanlık binası önüne gidecek.

Öfkeli üreticiler, hükümeti protesto eden söylemleriyle bugün eyleme hayvanlarını da getireceklerini belirtti.

Uzlaşı çıkmayan toplantı sonrası Tarım Bakanlığı önündeki güvenlik önlemleri de artırıldı. Bakanlığa takviye polis ve çevik kuvvet ekibi konuşlandırıldı.

 

6 saati aşkın görüşmeden sonuç yok

Hükümet, eylemdeki hayvan üreticileri ile dün 6 saati aşkın görüşerek önerilerini değerlendirdi.

Toplantıda taraflar uzlaşı sağlayamadı. Başbakan Tufan Erhürman başkanlığında Başbakanlıkta gerçekleştirilen toplantıya Maliye Bakanı Serdar Denktaş ile Tarım ve Doğal Kaynaklar Bakanı Erkut Şahali de katıldı.

Dün saat 16.00’da başlayan toplantı saat 22.00 sıralarında tamamlandı.

 

Tarım Bakanlığı: Olumlu noktaya ulaşılamaması kaygı verici

Toplantı sonrası açıklama yapan Tarım ve Doğal Kaynaklar Bakanlığı, üreticilere sunulan önerileri kamuoyuyla paylaştı.

Bakanlıktan yapılan açıklamada,“Ortaya konulan tüm çabaya ve uzlaşıya açık tutuma karşın, olumlu bir noktaya ulaşılamamış olması kaygı sebebidir ve sektörün geleceği açısından üzüntü vericidir. Olağan dışı koşullardan geçmekte olan ülkemizde, bu durumu ortadan kaldırmak toplumsal dayanışmayı ve uzlaşıya açık biçimde konuları ele almayı gerektirir. Temel amaç üretim faaliyetinin devamını sağlamak olduğu sürece, aşılamayacak sorun, bulunmayacak çözüm yoktur” denildi.

 

Hükümetin önerileri arasında arpa desteği, çiğ inek sütü fiyatına 10 kuruş zam da var

Tarım Bakanlığı tarafından yapılan yazılı açıklamada, üreticilerle yapılan görüşmede sunulan öneriler şöyle sıralandı:

“1- Küçükbaş hayvan başı destek olarak 80 kiloluk arpa hibesi sağlanması.

2- Soğuk çiğ inek sütü fiyatının 10 kuruş daha artırılarak yeniden düzenlenmesi ve devletin her bir litre süte sağladığı desteğin 68 kuruştan 78 kuruşa çıkarılması.

3- 16 - 31 Ağustos dönemi süt bedellerinin, 1 Eylül itibarıyla yürürlüğe giren ve yeniden düzenlenecek olan tarifeye bağlı olarak üreticilere ödenmesi.

4- Hayvan besleme giderlerinin aşağıya çekilebilmesi için Hayvancılık Dairesi tarafından farklı rasyonların hazırlanarak kullanımının sağlanması.

5- Toprak Ürünleri Kurumu’nun tüketiciye sunulacak etin, hayvancılarımızdan aracısız temin edilerek hijyenik koşullarda kesiminin yapılarak fiyat denetimi altında satışa arzedilmesini sağlaması.

Bu önerilerin kamu maliyesine getireceği ilave yük, yaklaşık olarak 45 milyondur. 2018 yılı tarım destek bütçesinin 150 milyon olduğu akılda tutulacak olursa, önerilen ilave katkı yıllık öngörülen toplam desteğin 0'una yakındır”.

 

Naimoğulları: Daha büyük eylemle buradayız

Hayvan Üreticileri ve Yetiştiricileri Birliği Başkanı Mustafa Naimoğulları, hükümetle görüşme sonrası Tarım Bakanlığı önüne giderek durumu üreticilere anlattı.

Naimoğulları, bütün talepleri ilettiklerini ve uzun saatler görüştüklerini ancak değişen bir şey olmadığını söyledi. Küçükbaşa verilen arpa hibesinde bir miktar iyileştirme yapılarak bunun 60’tan 80 kiloya çıkarıldığını ancak TÜK’ün durumu ortaya konularak, arpa fiyatının hiçbir şekilde aşağıya çekilmediğini kaydeden Naimoğulları, hükümetin uzun vadeli planları olduğunu ancak kendilerinin “kuruş hesabı yapmaktan mutlu olmadığını” söyledi.

Naimoğulları, kendilerinin bu sürece başlarken en azından düştükleri durumdan da kamuoyunun haberinin olmasını amaçladıklarını kaydetti.

Eyleme “tamam mı, devam mı” oylaması yapan Naimoğulları, “devam” yanıtını alınca, üreticileri daha geniş kitle olarak, iş araçlarıyla bugün saat 10.00’da Tarım Bakanlığı önünde toplanmaya çağırdı.

Naimoğulları, bugün daha büyük eylemle hükümetin karşısında olacaklarını belirterek eylemi Başbakanlık binası önüne taşıyacaklarını açıkladı.

 

Kaldırımda uyudular

Tarım ve Doğal Kaynaklar Bakanı Erkut Şahali ile Maliye Bakanı Serdar Denktaş’la önceki gün görüşen üreticiler, kendilerine sunulan önerilerden tatmin olmadıkları için süresiz eylem başlattı.

İş araçlarıyla bakanlık yolunu kapatan ve dün sabaha kadar bakanlık önünde nöbet tutan üreticiler, talepleri yerine gelene kadar eyleme devam edeceklerini belirtti. Üreticilerin, kaldırımlarda uyuduğu gözlemlendi.

Sabaha kadar nöbet tutan üreticilerin, uykusuz ve yorgun oldukları görüldü.

 

Üreticiler kendi arasında tartıştı

Çiftçiler Birliği, Patates Üreticileri Birliği ve Kıbrıs Türk Narenciye Üreticileri Birliği’nindestek verdiği eylemde,dün de hareketli anlar yaşandı.

Üreticiler önce kendi aralarında önceki akşam belirlenen yeni süt fiyatının kabul edilip edilmemesi konusunda tartıştı. Sinirlerin gergin olduğu ortamda küçük bir kıvılcım, üreticileri karşı karşıya getirdi.

Şiddete varan tartışma ve kavga sonucu gergin anlar yaşandı. Olayın büyümesini, Hayvan Üreticileri Birliği Başkanı Mustafa Naimoğulları engelledi. 

 

İş araçlarıyla bakanlığa girmek istediler

Üreticiler arasında çıkan arbede sonucunda traktör ve dozerlerle Tarım Bakanlığı’nın içerisine girmeye çalışan üreticiler, bakanlık önündeki beton çiçekliklere de zarar verdi.

Pankartlar, havalı siren, korna, ziller, çanlarla ayrıca müzik ve Mehter Marşı çalarak bakanlığı protesto eden eylemciler, öğleye kadar Ankara’dan KKTC’ye dönene Başbakan Tufan Erhürman’ın bakanlığa gelip kendileriyle diyalog kurmasını bekledi.

 

Erhürman: İstişare içinde olacağız

Ankara’dan dönüşünde Ercan Havalimanı’nda açıklama yapan Erhürman, hayvancıların eylemi konusundaki bir soru üzerine Ankara’da olduğu dönemde Tarım ve Maliye bakanlarıyla konuyu görüştüğünü belirtti.

“İçinden geçtiğimiz sıkıntılı dönemde tüm kesimlerin bizimle, bizim de onlarla istişare içinde olmamız gerekir ve Tarım Bakanlığı baştan beri bu istişare sürecini sürdürmüştür” diyen Erhürman, istişarenin bundan sonra da devam edeceğini kaydetti.

Başbakan Erhürman, “Burada yapmamız gerekenleri ben yaparım olur zihniyetiyle gündeme getirmiyoruz. Şu sorunu Türkiye’den şu kadar sıcak para alalım da çözelim diyerek ele almıyoruz” diyerek, bunun Türkiye’den katkı alınmayacağı anlamına da gelmediğini dile getirdi.

Eylemcilerle istişare sürecinde her türlü çabayı göstereceklerini dile getiren Erhürman öte yandan bu çabanın her kesimden beklendiğini kaydetti.

“Bu bir hükümet sorunu değil, hep birlikte yaşadığınız bir sorundur bu sorun nereden kaynaklanıyor herkes bilmektedir” diyen Erhürman, TL’nin yüzde 80 oranında değer kaybettiğini, herkesin bu konunun gerçekliğinin ve ciddiyetinin farkında olması gerektiğini vurguladı.

  • 0
    SEVDİM
  • 0
    ALKIŞ
  • 0
    KOMİK
  • 0
    İNANILMAZ
  • 0
    ÜZGÜN
  • 0
    KIZGIN
Admin

Admin

Mail: [email protected]
Tüm yazıları

Yorum Yazın

Beyaz Saray’da Kraliyet Zirvesi: Trump ve Kral III. Charles Arasında "Özel Bağ" Vurgusu
Beyaz Saray’da Kraliyet Zirvesi: Trump ve Kral III. Charles Arasında "Özel Bağ" Vurgusu
Nijerya’da Köye Silahlı Baskın: 11 Can Kaybı
Nijerya’da Köye Silahlı Baskın: 11 Can Kaybı
Almanya Başbakanı Merz’den Sert Eleştiri: "İran, ABD’yi Müzakere Masasında Aşağılıyor"
Almanya Başbakanı Merz’den Sert Eleştiri: "İran, ABD’yi Müzakere Masasında Aşağılıyor"
Ateşkes İhlali: İsrail Ordusu Lübnan’ın Güneyine Hava ve Kara Operasyonu Düzenledi
Ateşkes İhlali: İsrail Ordusu Lübnan’ın Güneyine Hava ve Kara Operasyonu Düzenledi
Küresel Piyasalarda Jeopolitik Düğüm: Borsalar Bilanço ve Savaş Kıskacında Karışık Seyrediyor
Küresel Piyasalarda Jeopolitik Düğüm: Borsalar Bilanço ve Savaş Kıskacında Karışık Seyrediyor
Avro Bölgesi'nde Enflasyon Alarmı: Orta Doğu'daki Savaş Beklentileri Yukarı Çekti
Avro Bölgesi'nde Enflasyon Alarmı: Orta Doğu'daki Savaş Beklentileri Yukarı Çekti
Petrol Fiyatlarında Hürmüz Çıkmazı: Brent Petrolün Varili 105 Doları Aştı
Petrol Fiyatlarında Hürmüz Çıkmazı: Brent Petrolün Varili 105 Doları Aştı
Birleşik Arap Emirlikleri’nden Radikal Karar: OPEC ve OPEC+ Üyeliğinden Ayrılıyor
Birleşik Arap Emirlikleri’nden Radikal Karar: OPEC ve OPEC+ Üyeliğinden Ayrılıyor
Endonezya’daki Tren Kazasında Bilanço Ağırlaşıyor: Can Kaybı 14’e Yükseldi
Endonezya’daki Tren Kazasında Bilanço Ağırlaşıyor: Can Kaybı 14’e Yükseldi
Eski Mossad Direktörü Pardo’dan Batı Şeria Eleştirisi: "Yahudi Olmaktan Utanıyorum"
Eski Mossad Direktörü Pardo’dan Batı Şeria Eleştirisi: "Yahudi Olmaktan Utanıyorum"
Galatasaray Şampiyonluk İçin Gün Sayıyor: Samsunspor Galibiyeti 26. Kupayı Getirecek
Galatasaray Şampiyonluk İçin Gün Sayıyor: Samsunspor Galibiyeti 26. Kupayı Getirecek
Fenerbahçe'de Tedesco Dönemi Resmen Kapandı: İşte Ayrılığın Mali Portresi
Fenerbahçe'de Tedesco Dönemi Resmen Kapandı: İşte Ayrılığın Mali Portresi
Tedesco’dan Ayrılık Sonrası İlk Açıklama: "Daha Yeni Sözleşme Konuşuyorduk"
Tedesco’dan Ayrılık Sonrası İlk Açıklama: "Daha Yeni Sözleşme Konuşuyorduk"
Real Madrid’de Jose Mourinho Sesleri: Başkan Perez’in Favorisi "Special One"
Real Madrid’de Jose Mourinho Sesleri: Başkan Perez’in Favorisi "Special One"
Fenerbahçe’de Yeni Dönem: Seçim Kararı Alındı, İsmail Kartal İddiası Gündeme Geldi
Fenerbahçe’de Yeni Dönem: Seçim Kararı Alındı, İsmail Kartal İddiası Gündeme Geldi
Lefkoşa’da Kamyonet ile Motosiklet Çarpıştı: Bir Kişi Yaralandı
Lefkoşa’da Kamyonet ile Motosiklet Çarpıştı: Bir Kişi Yaralandı
Scooter Kazasında Kritik Süreç: Zanlı Hakkında 8 Gün Ek Tutukluluk Kararı
Scooter Kazasında Kritik Süreç: Zanlı Hakkında 8 Gün Ek Tutukluluk Kararı
Cumhurbaşkanı Erhürman’dan Rum Liderliğine Tepki: "Kıbrıslı Türkler Yok Sayılarak Çözüm Mümkün mü?"
Cumhurbaşkanı Erhürman’dan Rum Liderliğine Tepki: "Kıbrıslı Türkler Yok Sayılarak Çözüm Mümkün mü?"
Gazimağusa’da Silahlı Kavga: 14 Kişi Tutuklandı, 1 Kişi Aranıyor
Gazimağusa’da Silahlı Kavga: 14 Kişi Tutuklandı, 1 Kişi Aranıyor
Meteoroloji’den Yeni Hafta Raporu: Yer Yer Sağanak Yağış ve Fırtınamsı Rüzgar Bekleniyor
Meteoroloji’den Yeni Hafta Raporu: Yer Yer Sağanak Yağış ve Fırtınamsı Rüzgar Bekleniyor

Başka haber bulunmuyor!

Bizi Takip Edin
Facebook
Twitter
Instagram
Youtube
Ankete Katılın
Sitemizi nasıl buldunuz?
Anketi OylaOyları Göster
GÜNDEM

Lefkoşa’da Kamyonet ile Motosiklet Çarpıştı: Bir Kişi Yaralandı

Scooter Kazasında Kritik Süreç: Zanlı Hakkında 8 Gün Ek Tutukluluk Kararı

Cumhurbaşkanı Erhürman’dan Rum Liderliğine Tepki: "Kıbrıslı Türkler Yok Sayılarak Çözüm Mümkün mü?"

Gazimağusa’da Silahlı Kavga: 14 Kişi Tutuklandı, 1 Kişi Aranıyor

Kıbrıs Haber Sitesi
KünyeGizlilik PolitikasıRSSSitemapSitene EkleArşivİletişim
SOSYAL MEDYA BAĞLANTILARI
FACEBOOKTWITTERINSTAGRAMLINKEDINYOUTUBE

Kıbrıs Haber Sitesi 2023 | Yazılım: Onemsoft

Haber GönderFirma Ekleİlan Ekle