Büyük Av Mevsimi Yarın Başlıyor: 15 Bölge “Cep Bölge” İlan Edildi
2025 yılı Büyük Av Mevsimi yarın başlıyor. Avcıların hangi günlerde, hangi bölgelerde ve hangi türleri avlayabilecekleri ile uymaları gereken kurallar açıklandı. Büyük Av sezonu 4 Ocak 2026 tarihinde sona erecek.
“Av ve Avla İlgili Yaban Hayatını Düzenleme Yasası” kapsamında yayımlanan “Av Günleri, Avlanacak Av Hayvanları ve Av Bölgeleri (Değişiklik) Tüzüğü” uyarınca avcılık; 2, 9, 16, 23 ve 30 Kasım 2025 ile 7, 14, 21, 24, 28 Aralık 2025 ve 1 ile 4 Ocak 2026 tarihlerinde olmak üzere toplam 12 gün yapılabilecek.
Yalnızca 11 Tür Avlanabilecek
Bu yılki Büyük Av sezonunda, ova tavşanı, keklik, turaç, sülün, çulluk, bıldırcın, yaban güvercini, fassa, cikla, karga ve saksağan olmak üzere toplam 11 türün avlanmasına izin verildi.
Bir avcı, her av günü için en fazla 1 tavşan, 5 keklik veya turaç, 8 çulluk, 5 sülün, 8 fassa ve 20 cikla olmak üzere toplamda 40 av hayvanını geçmeyecek şekilde avlanabilecek.
15 Bölge Koruma Altına Alındı
Bakanlar Kurulu, “Av ve Avla İlgili Yaban Hayatını Düzenleme Yasası” çerçevesinde hazırlanan “Cep Bölgeler (Değişiklik) Tüzüğü” ile 15 bölgeyi “cep bölge” ilan etti.
Bu bölgelerde avlanmak yasak olup, yalnızca geçişe izin verilecek.
“KKTC Av Haritası ve Cep Bölgeleri Haritası”nı içeren Tüzük, Resmî Gazete’de yayımlanarak yürürlüğe girdi.
Polis Genel Müdürlüğü’nden Uyarılar
Polis Basın Subaylığı, avcıların yalnızca izin verilen günlerde ve bölgelerde avlanabileceğini, doğaya zarar verilmemesi gerektiğini vurguladı.
Ayrıca, avlanma kurallarına aykırı davranan kişiler hakkında yasal işlem yapılacağı bildirildi.
Avcıların dikkat etmesi gereken başlıca kurallar şöyle:
Güneşin doğuşu ile batışı arasında av yapılabilir.
Baraj ve göletlere 500 metreden, meskun mahallere ise 250 metreden fazla yaklaşılmamalıdır.
Motorlu araçlardan ateş etmek yasaktır.
En fazla üç köpek ile avlanılabilir.
Av tüfekleri araçta kırık iki parça halinde, kılıf veya kutu içinde taşınmalıdır.
Av ruhsatı olmadan, kaydı bulunmayan silahla veya GKRY menşeili fişeklerle avlanmak suçtur.
Kanlı veya parçalanmış av hayvanlarının görüntüleri sosyal medyada paylaşılamaz.
Av araçları tarım makineleri veya ATV’lerde taşınamaz.
Polis, avcıların yasalara uygun hareket etmelerini, çevreye ve yaban hayatına zarar vermemelerini önemle hatırlattı.



























Yorum Yazın