MENU
  • TEKNOLOJİ
  • CANLI TV
  • YAZARLAR
  • FOTO GALERİ
  • WEB TV
  • ASTROLOJİ
  • RÜYA TABİRLERİ
  • HABER ARŞİVİ
  • YOL TRAFIK DURUMU
  • ETKİNLİK TAKVİMİ
  • BİYOGRAFİLER
  • RÖPORTAJLAR
  • Künye
  • Gizlilik Politikası
  • İLETİŞİM
  • Yazarlar
  • Anketler
  • Nöbetçi Eczaneler
Kıbrıs Haber Sitesi
DOLAR40.5555
EURO47.7387
GR ALTIN4380.4
ÇEYREK3993.2
Ankara
Kıbrıs Haber Sitesi
Kıbrıs Haber Sitesi
  • GÜNDEM
  • DÜNYA
  • TÜRKİYE
  • MAGAZİN
  • EKONOMİ
  • SPOR
  • SİYASET
  • SAĞLIK
  • KÜLTÜR SANAT
  • YAŞAM
Kapat

Cumhuriyet Meclisi “e-devlet protokolü yasasını” kabul etti

Ana SayfaGündemCumhuriyet Meclisi “e-devlet protokolü yasasını” kabul etti
Cumhuriyet Meclisi “e-devlet protokolü yasasını” kabul etti
24 Haziran, 2022, Cuma 15:07
  • yazdıryorum yazfont küçültfont büyüt
Abone ol

Cumhuriyet Meclisi, “Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti Hükümeti ile Türkiye Cumhuriyeti Hükümeti Arasında E-Devlet Hizmetlerinin Gerçekleştirilmesine İlişkin İşbirliği Protokolünün Onaylanmasının Uygun Bulunmasına İlişkin (Onay) Yasa Tasarısı”nı oyçokluğu ile kabul etti.

Yasa tasarısına 26 milletvekili kabul, 18 milletvekili ret oy kullandı, 5 milletvekili oylamaya katılmadı.

Yasa tasarısı üzerine söz alan CTP Milletvekili Asım Akansoy, protokolün Ersan Saner döneminde gündeme geldiğini, o dönem komitede üçe üç olduğu için uyumlu bir görüşme süreci yaşandığını, ancak şimdi yeniden gündeme getirildiğini söyledi.

Akansoy, e-devlet projesinin ülkenin menfaatine ve önemli bir proje olduğunu ifade ederek, halkın yararlanması ve Türkiye’nin tecrübelerinden faydalanılmasında bir sıkıntı olmadığını, sıkıntının protokolde, yetki devri olmasında olduğunu anlattı.

Yetkinin Türksat’a devredilmesi konusunda sıkıntı olduğunu, bunun düzeltülmesini istediklerini ifade eden Akansoy, önemli olanın yönetim yetkisinin KKTC’de olmasının olduğunu söyledi. Bu konudaki düşüncelerini ve önerilerini o dönem yaptıklarını, ancak hiçbir adım atılmadan Meclis’e getirildiğini belirten Akansoy, bu protokolün düzeltilmesi konusunda neden irade ortaya konmasını sordu.

Akansoy, Kıbrıs Türk halkı adına huzurlu bir şekilde bu protokole imza atılmasını istediklerini, yetki devrinin de Anayasa’ya aykırı olduğunu ifade etti, bu maddenin mutlaka düzeltilmesi gerektiğini kaydetti. Akansoy, Yasa Meclis’ten geçmeden Türksat’ın kurumlardan bilgi talep ettiğini, bu sebepten ötürü Türkiye ve kendi aralarında da sorunlar yaşandığını dile getirdi.

CTP Milletvekili Sıla Usar İncirli de, sağlık, kişisel, ticari bilgilerin bu yasayla risk altına girdiğini, veri tabanlarının mutlaka devlete ait olması gerektiğini, bu geçirilmeye çalışılan yasa ile insanların tüm verilerinin istismara açık olduğunu anlattı.

İncirli, devletin gizli bilgileri, insanların bilgileri, ticari şirketlerin bilgilerinin bir şirkete verilmesi konusunda sıkıntı yaşanacağını, sıkıntının e-devlet projesi değil, yetki devri olduğunu kaydetti.

“Bilgi güç demektir” diyen Akansoy, hafife alınmaması gereken bu yasa ile devletin yetkilerinin devredilemeyeceğini, devletin yetkilerinin devredileceği hiçbir yasaya onay vermeyeceklerini vurguladı.

UBP Milletvekili Yasemin Öztürk de, bu yasanın hazırlanmasında emeği geçen, destek veren herkese teşekkür ederek, yasa görüşülürken tüm kesimlere söz verdiklerini kaydetti. Projenin, önemli bir proje olduğunu ifade eden Öztürk, gizlilik için çalışma yaptıklarını, gizlilik maddesi koyduklarını ifade etti, bu maddeleri okudu.

CTP Milletvekili Erkut Şahali de, protokol ile yetki devrinin bir özel şirkete devredileceğini, maddelerin yoruma açık olacak şekilde kaleme alındığını ifade etti, maddelerin doğru anlaşılır olması gerektiğini söyledi.

Şahali, eğer bu tespitlere göre, ısrarla bu yasa bugün geçirilmek isteniyorsa, ortada hiyerarşik bir durumun söz konusu olduğunu ve bunun devletler arası ilişkilerde olamayacağını kaydetti. Şahali, bunun kabul edilemez olduğunu ifade ederek, eleştirilerde bulundu.

Bu anlaşmaya “hayır” demediklerini ancak bugün “hayır” dediklerini ifade eden Şahali, muhalefetin aynı şeyleri söylediğini ve bu konuda gerekli düzeltmelerin yapılmasını istediklerini, gerekli iradenin ortaya konulmasını istediklerini, yetki devrinin dost ülke olsa da devredilmesine karşı olduklarını vurguladı.

CTP Genel Başkanı Tufan Erhürman da yeniden söz alarak, protokolün bir yıldan fazla süre önce gündeme geldiğini, hiçbir değişiklik yapılmadan yine gündeme getirildiğini ifade etti. Erhürman, devletin yetki devrinin doğru olmadığını, hiçbir devletin bir şirkete yetkilerini devretmediğini, devletin yetkilerini kullanıp denetim yapması gerektiğini kaydetti.

Bu konuda gereksiz demagoji yapıldığını ifade eden Erhürman, bir bürokratın imzaladığı protokol ile yetki devrinin olmasının kabul edilemeyeceğini kaydetti. Bu konuda Türkiye ile görüşülüp yanlışlığın anlatılması gerektiğini ifade eden Erhürman, ısrarı anlayamadığını belirtti.

Erhürman, e-devleti çok önemsediklerini, ancak yetki devrinin olamayacağını, zaten şirketin de yazdığı yazıda bunu istemediğini söylediğini, Anayasa’nın da buna izin vermediğini ifade ederek, Meclis’e de bunun yaptırılmak istenmesini, Meclis’ten onay almak istenmesini anlayamadığını anlattı.

Bu şekilde Meclis’te çalışmanın bir anlamı olmadığını, bu anlaşma kabul edilirse başka bir gün de eğitimde, turizmde, enerjide yetki devirlerinin olabileceğini ifade eden Erhürman, hükümete, bu konudaki ısrarından vazgeçmesi gerektiğini söyledi.

Erhürman, “Bir devlet Anayasal yetkilerini hiçbir şekilde devretmez” diyerek, bu konuda Türkiye ile konuşulması gerektiğini, Anayasa’nın uygulanması gerektiğini kaydetti.

“Anlatamıyorsanız ben gidip anlatayım, devletin yetkilerini devredemezsiniz” diyen Erhürman, Türkiye ile ilişkilerin tarihin en kötü dönemine girdiğini, daha da kötüye gitmesi için mi çalışıldığını sordu.

“Yanlış yapıyorsunuz, ben bu Anayasa ortada dururken çocuğuma yönetim hakkımızın bir şirkete devredildiği bir ülke bırakmak istemiyorum, biz Rumlara yönetim hakkımızı devretmemek için yıllardır mücadele ediyoruz” ifadelerini kullanan Erhürman, Anayasa’ya bağlılık yemini eden milletvekillerinin Anayasa'yı koruması gerektiğini vurguladı, “aptal” yerine konmayı kabul etmeyeceklerini kaydetti.

Bir bina açılışı, 20 Temmuz’da yapılacak bir açılış için Anayasa’ya aykırı bir anlaşmanın Meclis’ten geçirilmesinin doğru olmadığını ifade eden Erhürman, bu konuda Başbakan’a işbirliği çağrısı yaptı.

Yasa üzerine görüşmelerin tamamlanması ve madde madde görüşülmesine geçilmesi üzerine milletvekilleri arasında kısa süreli tartışmalar yaşandı.

Oylama sırasında söz alan CTP Milletvekili Teberrüken Uluçay, yasa tasarısı içerisindeki protokol maddesi değişmediği sürece bu protokolün uygulanamayacağını, çünkü Anayasa’ya aykırı olduğunu ifade ederek, bu madde değiştirilip haftaya da bu oylamanın yapılabileceğini, ancak bugünde ısrar edildiğini söyledi. Uluçay, bu yasa onayı ile halkın geleceğine kötülük yapıldığını kaydetti. Meclis’in bu konuda bir ortada noktada buluşup karar alamamasını da doğru bulmadığını ifade eden Uluçay, eleştirilerde bulundu.

Konuşmanın ardından yasa tasarısı bütünü üzerine oylama yapıldı ve oyçokluğu ile onaylandı.

  • 0
    SEVDİM
  • 0
    ALKIŞ
  • 0
    KOMİK
  • 0
    İNANILMAZ
  • 0
    ÜZGÜN
  • 0
    KIZGIN
Admin

Admin

Mail: [email protected]
Tüm yazıları

Yorum Yazın

YouTuber Arif Kocabıyık tutuklandı
YouTuber Arif Kocabıyık tutuklandı
Cumhurbaşkanı Erdoğan: Akkuyu açılınca yeni santraller için de adım atacağız
Cumhurbaşkanı Erdoğan: Akkuyu açılınca yeni santraller için de adım atacağız
Acı Üzerinden Siyaset Değil, Gerçekler Üzerinden Adalet
Acı Üzerinden Siyaset Değil, Gerçekler Üzerinden Adalet
Gemi faciasında yaralanan 19 kişiden 11’inin tedavisi sürüyor
Gemi faciasında yaralanan 19 kişiden 11’inin tedavisi sürüyor
Erhürman: Bu işin ucu nereye varırsa varsın, her türlü sorumluluğun karşılığı olacak!
Erhürman: Bu işin ucu nereye varırsa varsın, her türlü sorumluluğun karşılığı olacak!
Gemi kazasında hayatını kaybeden Reyhan Verim Mersin'de defnedildi
Gemi kazasında hayatını kaybeden Reyhan Verim Mersin'de defnedildi
Ünal Üstel: TCG ALEMDAR’ın bölgeye ulaşmasıyla çalışmalar daha da güçlenecek
Ünal Üstel: TCG ALEMDAR’ın bölgeye ulaşmasıyla çalışmalar daha da güçlenecek
AK Parti heyetinden Girne’deki kazazedelere ziyaret: Ucu nereye varırsa varsın takipçisi olacağız
AK Parti heyetinden Girne’deki kazazedelere ziyaret: Ucu nereye varırsa varsın takipçisi olacağız
Baba Mirasını Devralıyor: Erhan Sapsızoğlu Belediye Başkanlığına Hazırlanıyor
Baba Mirasını Devralıyor: Erhan Sapsızoğlu Belediye Başkanlığına Hazırlanıyor
LAÜ YİNE ZİRVEDE: ÖZTÜRK BAŞARININ FORMÜLÜNÜ ANLATTI
LAÜ YİNE ZİRVEDE: ÖZTÜRK BAŞARININ FORMÜLÜNÜ ANLATTI
Galatasaray’da Flaş Transfer Gelişmesi: Lucas Torreira Ayrılık Kararı Aldı
Galatasaray’da Flaş Transfer Gelişmesi: Lucas Torreira Ayrılık Kararı Aldı
Victor Osimhen'den Transfer Sorusuna Açık Kapı: "Daha İlerisini O Zaman Görür ve Düşünürüz"
Victor Osimhen'den Transfer Sorusuna Açık Kapı: "Daha İlerisini O Zaman Görür ve Düşünürüz"
Galatasaray Tribünlerinden Erden Timur'a Sürpriz Çağrı: "Abi Kurtar Bizi"
Galatasaray Tribünlerinden Erden Timur'a Sürpriz Çağrı: "Abi Kurtar Bizi"
Galatasaray’da Puan Kaybı Sonrası Yönetim Kriz Açtı: Binlerce Taraftardan İstifa Çağrısı
Galatasaray’da Puan Kaybı Sonrası Yönetim Kriz Açtı: Binlerce Taraftardan İstifa Çağrısı
Galatasaray’da Barış Alper Yılmaz Şoku: Taraftarın Islıklama Nedeni Belli Oldu
Galatasaray’da Barış Alper Yılmaz Şoku: Taraftarın Islıklama Nedeni Belli Oldu
Turizmde İstihdam Rekoru: Konaklama ve Yiyecek Sektöründe Çalışan Sayısı 1,5 Milyonu Aştı
Turizmde İstihdam Rekoru: Konaklama ve Yiyecek Sektöründe Çalışan Sayısı 1,5 Milyonu Aştı
Ulaştırma Bakanı Uraloğlu Müjdeyi Verdi: Çamlıhemşin Tünelli Geçişi Açılıyor
Ulaştırma Bakanı Uraloğlu Müjdeyi Verdi: Çamlıhemşin Tünelli Geçişi Açılıyor
Bakan Uraloğlu’ndan Türksat 7A Müjdesi: "2029 Yılında Uzaya Göndermeyi Planlıyoruz"
Bakan Uraloğlu’ndan Türksat 7A Müjdesi: "2029 Yılında Uzaya Göndermeyi Planlıyoruz"
Bakan Uraloğlu’ndan Türksat 7A Müjdesi: "2029 Yılında Uzaya Göndermeyi Planlıyoruz"
Bakan Uraloğlu’ndan Türksat 7A Müjdesi: "2029 Yılında Uzaya Göndermeyi Planlıyoruz"
Bakan Yumaklı Müjdeyi Verdi: "140 Milyon Ton Üretimle Tüm Zamanların Rekoru Kırılacak"
Bakan Yumaklı Müjdeyi Verdi: "140 Milyon Ton Üretimle Tüm Zamanların Rekoru Kırılacak"

Başka haber bulunmuyor!

Bizi Takip Edin
Facebook
Twitter
Instagram
Youtube
Ankete Katılın
Sitemizi nasıl buldunuz?
Anketi OylaOyları Göster
GÜNDEM

Acı Üzerinden Siyaset Değil, Gerçekler Üzerinden Adalet

Gemi faciasında yaralanan 19 kişiden 11’inin tedavisi sürüyor

Erhürman: Bu işin ucu nereye varırsa varsın, her türlü sorumluluğun karşılığı olacak!

Gemi kazasında hayatını kaybeden Reyhan Verim Mersin'de defnedildi

Kıbrıs Haber Sitesi
KünyeGizlilik PolitikasıRSSSitemapSitene EkleArşivİletişim
SOSYAL MEDYA BAĞLANTILARI
FACEBOOKTWITTERINSTAGRAMLINKEDINYOUTUBE

Kıbrıs Haber Sitesi 2023 | Yazılım: Onemsoft

Haber GönderFirma Ekleİlan Ekle