MENU
  • TEKNOLOJİ
  • CANLI TV
  • YAZARLAR
  • FOTO GALERİ
  • WEB TV
  • ASTROLOJİ
  • RÜYA TABİRLERİ
  • HABER ARŞİVİ
  • YOL TRAFIK DURUMU
  • ETKİNLİK TAKVİMİ
  • BİYOGRAFİLER
  • RÖPORTAJLAR
  • Künye
  • Gizlilik Politikası
  • İLETİŞİM
  • Yazarlar
  • Anketler
  • Nöbetçi Eczaneler
Kıbrıs Haber Sitesi
DOLAR40.5555
EURO47.7387
GR ALTIN4380.4
ÇEYREK3993.2
Ankara
Kıbrıs Haber Sitesi
Kıbrıs Haber Sitesi
  • GÜNDEM
  • DÜNYA
  • TÜRKİYE
  • MAGAZİN
  • EKONOMİ
  • SPOR
  • SİYASET
  • SAĞLIK
  • KÜLTÜR SANAT
  • YAŞAM
Kapat

Sözleşmeler hatalı 51 bin dolar kayıp

Ana SayfaGündemSözleşmeler hatalı 51 bin dolar kayıp
Sözleşmeler hatalı 51 bin dolar kayıp

Sayıştay Başkanlığı, Gazimağusa Serbest Liman ve Bölge Müdürlüğü 2013 Mali yılına ait mali tabloların denetim raporunu yayınladı

24 Ocak, 2017, Salı 11:48
  • yazdıryorum yazfont küçültfont büyüt
Abone ol

Sayıştay Başkanlığı’nın 1 Eylül 2016 tarihli raporuna göre, 2013 yılında Serbest Liman ve Bölge (Arazi ve İşyeri) Kira Tarifesi’nin 5. maddesine aykırı uygulamalar tespit edildi.

İlgili firmalarla yapılan kira sözleşmelerinden dolayı kurumun 51 bin 141.78 Amerikan Doları gelir kaybı yaşadığı kaydedildi.

Sayıştay Başkanlığı raporunda, yapılan hatalı sözleşmeler sonucunda doğan gelir kayıplarından sözleşmelere imza koyan dönemin Müdürü Adnan Zihni sorumlu tutuldu.

Makbuz ve fatura bloklarının kontrolü, kıdem tazminatlarının hesaplanması, Ambar bölümündeki mal ve kayıtlar ile ilgili de tespitlerin yer aldığı raporda, ayrıca Gazimağusa Serbest Liman ve Bölge Müdürlüğü 2013 yılı gelir-gider tablosuna yer verildi.

Sayıştay Başkanlığı raporunda, kurumun 31 Aralık 2013 tarihi itibariyle kasa ve banka bakiyesi toplamının 2 milyon 474 bin 415,92 TL olup 2 milyon 531 bin 466,22 TL muhtelif borçlulardan alacağı bulunduğu, borcunun ise 17 milyon 652 bin 571 TL olduğu kaydedildi.

Raporda yer alan bilgiler ışığında 2013 mali yılında gerçekleşen 5 milyon 906 bin 568,45 TL bütçe giderleri içerisinde 4 milyon 762 bin 002,52 TL ile en büyük payı (%80,62) personel giderleri aldı. Cari Giderlerin payı ise 414 bin 132,20 TL ile yüzde 7,01 oldu.

küpür

küpür

küpür

Borç 17 milyon 652 bin 571 TL

Sayıştay Başkanlığı’nın raporuna göre, Gazimağusa Serbest Liman ve Bölge Müdürlüğü 2013 yılında toplamda 8 milyon 565 bin 690,64 TL gelir elde ederken 5 milyon 906 bin 568,45 TL harcama yaptı.

Bu bağlamda 2013 mali yılında gelirin gideri karşılama oranı yüzde 145 olurken kurumun 31 Aralık 2013 tarihi itibariyle kasa ve banka bakiyesi toplamı 2 milyon 474 bin 415,92 TL olup 2 milyon 531 bin 466,22 TL muhtelif borçlulardan alacağı bulunuyor.

Kurumun 31 Aralık 2013 tarihi itibariyle borcu ise 17 milyon 652 bin 571 TL.

Giderlerde en büyük pay personel giderleri

Rapora göre, Gazimağusa Serbest Liman ve Bölge Müdürlüğü’ne 2013 mali yılı bütçesinde 7 milyon 17 bin 294,13 TL bütçe ödeneği ayrılırken, bu ödenekten 5 bin 906 bin 568,45 TL gider yapıldı.

Bu bağlamda 2013 yılındaki bütçe ödeneği gerçekleşme oranı yüzde 84,17 oldu.

2013 mali yılında gerçekleşen 5 milyon 906 bin 568,45 TL bütçe giderleri içerisinde 4 milyon 762 bin 002,52 TL ile en büyük payı (%80,62) personel giderleri aldı. Cari Giderlerin payı ise 414 bin 132,20 TL ile yüzde 7,01 oldu.

Gelirlerde Gemi Altı İşçi hizmetleri dikkat çekiyor

Gazimağusa Serbest Liman ve Bölge Müdürlüğü’ne 2013 mali yılı bütçesinde 5 milyon 81 bin 574,00 TL bütçe geliri öngörüldü, kurum, toplam 8 milyon 565 bin 690,64 TL gelir elde etti. Buna göre, 2013 yılındaki bütçe gelirleri gerçekleşme oranı yüzde 168,56 oldu. Elde edilen toplam 8 milyon 565 bin 690,64 TL gelirin 2 milyon 733 bin 340,19 TL’si Gemi Altı İşçilik Hizmetlerinden elde edildi.

Raporda, ayrıca Yüksek Riskli Bulgular kısmında belirtilen Serbest Liman ve Bölge (Arazi ve İşyeri)Kira Tarifesi’ ne Aykırı Uygulamalar bulguları haricinde gider ve gelirlerle ilgili uygulamaların yasanın öngörmüş olduğu amaçlara ve uymakla yükümlü oldukları yasa ve tüzüklere uygun olarak yapıldığı kanaatine varıldığı belirtildi.

Kira tarifesinde yasaya uygunsuzluk tespit edildi

Sayıştay Başkanlığı’nın 1 Eylül 2016 tarihli raporuna göre, Serbest Liman ve Bölge (Arazi ve İşyeri) Kira Tarifesi’nin 5. maddesine aykırı uygulamalar tespit edildi.

Sayıştay Başkanlığı’nın raporuna göre, ilgili firmalarla yapılan kira sözleşmelerinden dolayı kurum, 51.141.78 Amerikan Doları gelir kaybı yaşadı.

Raporda bu bilgiler ışığında yer verilen ifadelerde; Borusan (Kıbrıs) İnşaat Malzemeleri Pazarlama (A.Ş) Ltd. ile Ergüden (Free Port) Ltd.’den farklı olarak Euromed Shipping (Free Port) Ltd.’in yıllık kira bedelinde bir artış söz konusu olduğu kaydedildi.

Euromed Shipping (Free Port) Ltd.’in kira başlangıç tarihi olan 30 Nisan 2004’den 31 Aralık 2013 tarihine kadar geçen kira süresinin 9 yıl 8 ay 2 gün olduğu, Serbest Liman ve Bölge (Arazi ve İşyeri) Kira Tarifesi’nin yukarıda kayıtlı 5(2) maddesinin “…İkinci yedi yılın birinci yılı saptanan yeni kira bedeli alınır. Müteakip altı yıl için kira bedelleri her yıl %10’a kadar artırılabilir…” hükmüne binaen Euromed Shipping (Free Port) Ltd.’in yıllık kira bedeline 9. ve 10. yıllarda yüzde 5 artış yapıldığının saptandığı belirtildi.

Raporda, “Talebimize rağmen, yapılan bu artışla ilgili herhangi bir Yönetim Kurulu

Kararı tarafımıza sunulmamıştır. Yüzde 5 artışla ilgili Yönetim Kurulu Kararı olmadığı için, Kurumun gelir kaybı hesaplamasında, Euromed Shipping (Free Port) Ltd.’in m2 başına uygulanması gereken kira bedeline artış uygulanmamıştır” ifadelerine yer verildi.

Adnan Zihni sorumlu tutuldu

Sayıştay Başkanlığı raporunda;  Borusan (Kıbrıs) İnşaat Malzemeleri Pazarlama (AŞ) Ltd. ve Ergüden Free Port Ltd. ile yapılan hatalı sözleşmeler sonucunda 31 Aralık 2013 tarihi itibarı ile oluşan toplam

3.927,11 Amerikan Doları gelir kaybının, ilgili şirketlerden talep edildiğini ancak ödemeyi kabul etmediklerinden söz konusu 3.927,11 Amerikan Doları gelir kaybından sözleşmelere imza koyan dönemin müdürü Sayın Adnan Zihni’nin şahsen sorumlu olduğunun sonucuna varıldığı kaydedildi.

Raporda ayrıca; Euromed Shipping (Free Port) Ltd. ile yapılan hatalı sözleşme sonucunda 31 Aralık 2013 tarihi itibarı ile oluşan toplam 47.214,67 Amerikan Doları gelir kaybının ise öncelikle ilgili şirketten tahsil edilmesi yönüne gidilmesi, tahsil edilememesi durumunda ise sözleşmelere imza koyan dönemin Müdürü Sayın Adnan Zihni’nin şahsen, sorumlu olduğu sonucuna varıldığı kaydedildi.

Kıdem tazminatı yanlış hesaplandı

Gazimağusa Serbest Liman ve Bölge Müdürlüğü’nün Sayıştay Başkanlığına sunmuş olduğu 31 Aralık 2013 tarihli bilançoda 6 milyon 782 bin 911,70 TL olarak verilen Personel Kıdem Tazminatı

Alacak Hesabı değerinin 629 bin 5,35 TL hatalı olduğu ve doğru değerin 7 milyon 411 bin 917,05 TL olması gerektiği tespit edildi. Rapora göre, 2013 yılı kıdem tazminatı toplamının ise 85 bin 901,20 TL değil 738 bin 168,32 TL olması gerektiği tespit edildi.

Sayıştay Başkanlığı raporunda; bahse konu hatalı kayıtların kurum yönetimiyle görüşüldüğü ve gerekli düzeltme kayıtlarının hazırlanılarak Sayıştay Başkanlığı’na iletildiği kaydedildi.

Öneriler…

Sayıştay Başkanlığı, Gazimağusa Serbest Liman ve Bölge Müdürlüğü 2013 Mali yılına ait mali tabloların denetim raporunda bir dizi öneride bulundu.

Sayıştay Başkanlığı, tespit edilen bulgular ışında şu önerileri yaptı:

Sözleşmelerde yer alacak kira bedellerinin Serbest Liman ve Bölge (Arazi ve İşyeri) Kira

Tarifesi’ne uygun olarak belirlenmesi.

Hizmet alımlarında 3/2011 sayılı ve 02.03.2011 tarihli Sayıştay Başkanlığı genelgesi ve genelgeye ekli KKTC Başsavcılığı görüşleri doğrultusunda hareket edilmesi.

Serbest Liman Ambarlarında bulunan ürünlerin; kullanım süresi geçmeden, açık artırma yöntemi ile satışının gerçekleştirilmesi.

Ambar bölümündeki mal ve kayıtların gerekli düzen ve titizlikte tutulması.

Etkin bir iç kontrol sisteminin oluşturulması.

Makbuz ve fatura bloklarının basımdan sonra doğru basılıp basılmadığının titizlikle kontrol edilmesi.

Makbuz ve fatura bloklarının kullanıcılara makbuz/fatura numarasına göre sırayla teslim

Edilmesi.

Mali işler Tüzüğü ile ilgili başlatılan çalışmanın sonuçlandırılması ve yasallaştırılması.

Tahakkuk esaslı hesapları ve nakit esaslı bütçe hesaplarını da içerecek şekilde bilgisayarlı muhasebe sistemine geçilmesi.

Kurumun ihtiyaç duyduğu personel istihdamına olanak verecek şekilde kurumun yasal mevzuatının güncelleştirilmesi.

magusaserbest bölgekıbrıskıbrıs haber siteleritaktürk ajansıkıbrısdevlet haber ajansıkktc haberhaber kktckıbrıs haberlerikıbrıs gazetesikıbrıs postasıhavadishavadis gazetesiyenidüzenhaber kıbrıskıbrıs habernehaberkibriskktc üniversitelerkibrishabersitesiakperdoğantctürkiye
  • 0
    SEVDİM
  • 0
    ALKIŞ
  • 0
    KOMİK
  • 0
    İNANILMAZ
  • 0
    ÜZGÜN
  • 0
    KIZGIN
Admin

Admin

Mail: [email protected]
Tüm yazıları

Yorum Yazın

Gazete Manşetleri - 6 Temmuz 2026
Gazete Manşetleri - 6 Temmuz 2026
Tarih Yazan Atlas Aslanları: Fas, Kanada'yı Devirerek Dünya Kupası'nda Çeyrek Finale Yükseldi!
Tarih Yazan Atlas Aslanları: Fas, Kanada'yı Devirerek Dünya Kupası'nda Çeyrek Finale Yükseldi!
Küresel Diplomaside Kritik Saatler: Putin ve Trump Arasında 1.5 Saatlik Ukrayna Zirvesi!
Küresel Diplomaside Kritik Saatler: Putin ve Trump Arasında 1.5 Saatlik Ukrayna Zirvesi!
Katar’da Denizcilik Faaliyetleri Bir Hafta Sonra Yeniden Başladı
Katar’da Denizcilik Faaliyetleri Bir Hafta Sonra Yeniden Başladı
Kızıldeniz'de Sıcak Saatler: Yemen Açıklarında Kargo Gemisine Silahlı Saldırı!
Kızıldeniz'de Sıcak Saatler: Yemen Açıklarında Kargo Gemisine Silahlı Saldırı!
Türk Savunma Sanayisinde Tarihi Eşik: ADVENT Muharebe Sistemi İlk Kez Bir NATO Ülkesinde!
Türk Savunma Sanayisinde Tarihi Eşik: ADVENT Muharebe Sistemi İlk Kez Bir NATO Ülkesinde!
Hollandalı Komutandan Türkiye Vurgusu: NATO’daki Rolü Daha da Güçlenecek
Hollandalı Komutandan Türkiye Vurgusu: NATO’daki Rolü Daha da Güçlenecek
Ankara, NATO Zirvesi Kapsamında Uluslararası Güvenlik Buluşmasına Ev Sahipliği Yapacak
Ankara, NATO Zirvesi Kapsamında Uluslararası Güvenlik Buluşmasına Ev Sahipliği Yapacak
Üstel: Sağlık Yatırımlarında Dört Yılda Dört Hastane Projesi Hayata Geçirildi
Üstel: Sağlık Yatırımlarında Dört Yılda Dört Hastane Projesi Hayata Geçirildi
Erhürman’dan Ayia Napa Açıklaması: Yaralı Vatandaşın Durumu Yakından İzleniyor
Erhürman’dan Ayia Napa Açıklaması: Yaralı Vatandaşın Durumu Yakından İzleniyor
Ayia Napa’da Kıbrıslı Türk’e Saldırı: Ağır Yaralı, Zanlılar Aranıyor
Ayia Napa’da Kıbrıslı Türk’e Saldırı: Ağır Yaralı, Zanlılar Aranıyor
Üstel’den Güney Kıbrıs’taki Saldırıya Sert Tepki: “Failler Adalet Önüne Çıkarılmalı”
Üstel’den Güney Kıbrıs’taki Saldırıya Sert Tepki: “Failler Adalet Önüne Çıkarılmalı”
Geçitkale’de Tarla Yangını: 30 Dönüm Biçilmiş Arpa Kül Oldu
Geçitkale’de Tarla Yangını: 30 Dönüm Biçilmiş Arpa Kül Oldu
Girne ve Tatlısu’da Gece Peş Peşe Kazalar: 3 Sürücü Yaralandı
Girne ve Tatlısu’da Gece Peş Peşe Kazalar: 3 Sürücü Yaralandı
Kıbrıs Türk Basınının Acı Kaybı: Sevil Emirzade Hayatını Kaybetti
Kıbrıs Türk Basınının Acı Kaybı: Sevil Emirzade Hayatını Kaybetti
Meclis 14 Saatlik Maratonu Tamamladı: Yaz Tatiline Girildi
Meclis 14 Saatlik Maratonu Tamamladı: Yaz Tatiline Girildi
Asgari Ücret Komisyonu Toplanıyor: Görüşmeler Erken Başlıyor
Asgari Ücret Komisyonu Toplanıyor: Görüşmeler Erken Başlıyor
Pezeşkiyan’dan Dondurulmuş Varlık Açıklaması: 6 Milyar Dolar İran’a Dönüyor
Pezeşkiyan’dan Dondurulmuş Varlık Açıklaması: 6 Milyar Dolar İran’a Dönüyor
İran’da Nadir Doğa Olayı: Çamur Volkanı Yeniden Faaliyete Geçti
İran’da Nadir Doğa Olayı: Çamur Volkanı Yeniden Faaliyete Geçti
Paşinyan’dan İsrail’in Kararına Yanıt: “Açıklama Yapmayacağız”
Paşinyan’dan İsrail’in Kararına Yanıt: “Açıklama Yapmayacağız”

Başka haber bulunmuyor!

Bizi Takip Edin
Facebook
Twitter
Instagram
Youtube
Ankete Katılın
Sitemizi nasıl buldunuz?
Anketi OylaOyları Göster
GÜNDEM

Üstel: Sağlık Yatırımlarında Dört Yılda Dört Hastane Projesi Hayata Geçirildi

Erhürman’dan Ayia Napa Açıklaması: Yaralı Vatandaşın Durumu Yakından İzleniyor

Ayia Napa’da Kıbrıslı Türk’e Saldırı: Ağır Yaralı, Zanlılar Aranıyor

Üstel’den Güney Kıbrıs’taki Saldırıya Sert Tepki: “Failler Adalet Önüne Çıkarılmalı”

Kıbrıs Haber Sitesi
KünyeGizlilik PolitikasıRSSSitemapSitene EkleArşivİletişim
SOSYAL MEDYA BAĞLANTILARI
FACEBOOKTWITTERINSTAGRAMLINKEDINYOUTUBE

Kıbrıs Haber Sitesi 2023 | Yazılım: Onemsoft

Haber GönderFirma Ekleİlan Ekle