MENU
  • TEKNOLOJİ
  • CANLI TV
  • YAZARLAR
  • FOTO GALERİ
  • WEB TV
  • ASTROLOJİ
  • RÜYA TABİRLERİ
  • HABER ARŞİVİ
  • YOL TRAFIK DURUMU
  • ETKİNLİK TAKVİMİ
  • BİYOGRAFİLER
  • RÖPORTAJLAR
  • Künye
  • Gizlilik Politikası
  • İLETİŞİM
  • Yazarlar
  • Anketler
  • Nöbetçi Eczaneler
Kıbrıs Haber Sitesi
DOLAR40.5555
EURO47.7387
GR ALTIN4380.4
ÇEYREK3993.2
Ankara
Kıbrıs Haber Sitesi
Kıbrıs Haber Sitesi
  • GÜNDEM
  • DÜNYA
  • TÜRKİYE
  • MAGAZİN
  • EKONOMİ
  • SPOR
  • SİYASET
  • SAĞLIK
  • KÜLTÜR SANAT
  • YAŞAM
Kapat

Yüksek Seçim Kurulu Başkanı Şefik karma oy kullanacakları uyardı

Ana SayfaGündemYüksek Seçim Kurulu Başkanı Şefik karma oy kullanacakları uyardı
Yüksek Seçim Kurulu Başkanı Şefik karma oy kullanacakları uyardı
25 Ekim, 2017, Çarşamba 12:38
  • yazdıryorum yazfont küçültfont büyüt
Abone ol

Bayrak Radyosu’nda 45 Dakika Programının konuğu olan Yüksek Mahkeme ve Yüksek Seçim Kurulu Başkanı Narin Ferdi Şefik, yeni Seçim ve Halkoylaması DeğişiklikYasası ile ilgili açıklamalarda bulundu.

Şefik, seçim tarihi ile ilgili olarak, “Cumhurbaşkanı’nın yasayı onaylamasının ardından Resmi gazetede yayımlandıktan 60 gün içerisinde seçim yapılabilir. Seçimin 7 Ocak tarihine yetiştirilmemesi gibi bir durum yoktur. Ama yeni yasa geçtikten sonra sürenin kısıtlı olması bizi zorlayacak, ama yapacağız” dedi.

Yüksek Seçim Kurulu Başkanı Narin Ferdi Şefik, seçimin verilen zamanda yapılması için çalıştıklarını anlattı.

Seçim ve Halk Oylaması Değişiklik Yasası’ndaki en önemli değişikliğin,seçim bölgesinin devlet sınırlarına çıkarılması olduğuna dikkati çeken Şefik, karma oy kullanacak kişilerin her bölgeden her adaya oy vermek durumunda olduğunu vurguladı.

Partiye mühür vuracak kişilerde bir sorun olmadığına dikkati çeken Şefik, “Seçmenler lisede partisinin yer aldığı karenin içerisinde mühür vurup çıkabilir. Ama mühür ve tercihler yapacak kişilerin, tercihlerinde dikkatli olması gerekir”dedi.

Mühürden oyların heba olmayacağını, tercihlerin yanlış yapılması halinde bile mühürlerin geçerli sayılacağını anlatan Şefik, “Karma oy kullanacaklarda hata oranı daha yüksektir. Paravanın arkasında oy kullanacak insanların çok dikkatli olması lazım. Bu konuda vatandaşlara nasıl oy kullanılacağı izah edilmeli”ifadelerini kullandı.

Seçimin 7 Ocak’ta yapılacağının kesin olup olmadığının sorulmasına karşılık Narin Şefik, “Cumhurbaşkanı’nın yasayı onaylamasının ardından Resmi Gazete’de yayımlandıktan 60 gün içerisinde seçim yapılabilir. Seçimin 7 Ocak’ta yetiştirilmemesi gibi bir durum yoktur”dedi.

Seçim ve Halkoylaması Değişiklik Yasası’nın resmi gazetede yayınlandıktan sonra sürenin kısıtlı olmasının kendilerini zorlayacağını ancak,bunun gerçekleşmesinin önünde bir engel olmadığını vurguladı.

Yasada progandaların da değişmesi gerektiği düşüncesinde olduğunu kaydeden Şefik, “Söz konusu eski yasada idareyi zorlayan bazı şeyler vardı ancak yeni yasada bu gündeme gelmedi. Yasa değişkliğinde, oy verme şekli ve seçimin tek bölgeli çarşaf şeklinde olması daha öne gelen hususlar oldu” dedi.

Konuşmasında oy pusulalarına da değinen Narin Ferdi Şefik, oy pusulasında her partinin 50 adayı olacağını belirterek, bölgelere göre dağılımı açıkladı.

Şefik buna göre, Lefkoşa’da 16; Gazimağusa’da 13; Girne’de 10; İskele’de 5; Güzelyurt’ta 4 ve Lefke’de de 2 milletvekili adayının seçilebileceğini belirtti..

Çarşaf listede her partinin adaylarının bir sütun altında olacağını ve bağımsızlara da ayrı bir sütün ayrılacağını anlatan Narin Ferdi Şefik, ilk sayfada partiler ve mühürler olacak. Mühür kullanacak vatandaş mühür kullanacak ve çıkacak”dedi.

Gerek kitap, gerekse çarşaf olacak olan oy pusulasında mühür kullanacak vatandaşın, oy kullanacağı partisinin karesine mühür basacağını yineleyen Şefik, mühür artı tercih kullanacakların dikkat edilmesi gereken çok önemli bir husus olduğuna dikkati çekerek, vatandaşların her seçim bölgesininin yarısına tercih kullanabileceğine dikkati çekti.

Daha az veya daha fazla kullanılacak tercihlerin geçersiz sayılacağını ifade eden Şefik, mühür vurarak oy kullacak kişilerin ilçelere göre belirlenen aday sayısının sadece yarısını tercih edebileceğini açıkladı.

Şefik; Lefkoşada’da 16 adaydan 8; Gazimağusa’da 13 adaydan 6; Girne’de 10 adaydan 5; İskele’de 5 adaydan 2; Güzelyurt’ta 4 adaydan 2 ve Lefke’de de 2 adaydan bir milletvekili adayının seçilebileceğini anlattı.

Tercihlerde, bir ilçede eksik tercih yapan kişilerin diğer bölgelerde doğru yapması ve toplamda eksik rakam olmaması halinde diğer bölgelerin oylarının geçerli sayılacağını belirten Şefik, “Eğer Lefkoşa’da eksik veya fazla oy kullanılmışsa sadece yanlış yaptığı ilçenin oyları geçersiz sayılacak. Diğer oylar geçerli olacak” dedi.

Karma kullanmak isteyen vatandaşı da uyaran Şefik, her ilçede karma oyun doğru kullanması gerektiğinin altını çizdi.

Şefik, karma oy kullanacak olanların mühür kullanmaması gerektiğini de hatırlatarak,“Lefkoşa’da; en az 8 en fazla 16; Gazimağusa’da en az 6 en fazla 13; Girne’de en az 5 en fazla 10; İskele’de en az 2 en fazla 5; Güzelyurt’ta en az iki en fazla 4 ve Lefke’de en az 1, en fazla 2 milletvekili adayı seçilebilecek” dedi.

Seçim konusundaki teknik çalışmalara da değinen Şefik, seçimde her sandık için paravan sayısını artırmak istediklerini dile getirdi.
“Umarım saat 18.00’e kadar oy verme işlemi biter” diyen Narin Ferdi Şefik, seçim günü saat 18.00’de seçim sırasında olan veya seçim yerinde bulunan kişilerin oylarını kullanmasına olanak verileceğini söyledi.

Seçim çalışmalarına geçen hafta sonu başladıklarını ve bu hafta sonu sanal bir seçim yaşamak istediklerini anlatan Şefik, halkın ne gibi sorunlar yaşayabileceğini bire bir görmek için bu çalışmayı yapacaklarını açıkladı.

Seçimin Ocak ayında olması nedeniyle personelin çalıştırılmasında sıkıntı olabileceğini ifade eden Şefik, ilçe seçim kurullarının eğitilmesinin ardından sandık kurullarına da iki ders verilirken bunun da artırılmasını düşündüklerini belirtti.
Sandık kurullarında görev almanın zor olmadığına dikkati çeken Şefik, sandık kurullarında çalışacak gönüllülerin bu seçimde de yer alacağını umut ettiğini dile getirdi.

Yeni vatandaşların da oy kullanıp kullanamayacağı sorusu üzerine Narin Ferdi Şefik, “Bir kişi vatandaş olduktan sonra seçim kurulunun kayıtlarına rutin olarak geçiriliyor ancak, bir tarihten sonra bu girişler durduruluyor, ki bu tarih da sanırım yakındır”dedi.

Adres değişkliklerinin muhtar belgesi ile bilgilendirilmesi gerektiğini anlatan Şefik, vatandaşın esas ikametinin sorgulanarak bunun düzenlenmesine özen gösterdiklerini belirtti ancak, bu seçimde öyle bir dert olamacağını çünkü herkesin herkese oy verme imkanı olduğunu söyledi.

Seçimlerdeki kadın kotasına da açıklık getiren Şefik, siyasi partiler yasasında yüzde 30 kadın aday olarak geçtiğini ifade ederek, “Seçim bölgesi devlet sınırları olduğu için her partinin 50 adayın yüzde 30’nun yani 15 kadın aday gösterilmesi gerekir”dedi.

Yüksek Seçim Kurulu Başkanı Narin Ferdi Şefik konuşmasının sonunda, halkı yapılacak seçime katılma çağrısında da bulundu.

  • 0
    SEVDİM
  • 0
    ALKIŞ
  • 0
    KOMİK
  • 0
    İNANILMAZ
  • 0
    ÜZGÜN
  • 0
    KIZGIN
Admin

Admin

Mail: [email protected]
Tüm yazıları

Yorum Yazın

Bakan Şimşek Londra’da iklim finansmanı ve yatırımcı temaslarında bulunacak
Bakan Şimşek Londra’da iklim finansmanı ve yatırımcı temaslarında bulunacak
Türkiye ile Ermenistan arasında ulaşım bağlantılarında yeni süreç: kara ve demir yolu hatları yeniden açılıyor
Türkiye ile Ermenistan arasında ulaşım bağlantılarında yeni süreç: kara ve demir yolu hatları yeniden açılıyor
Bakan Bayraktar'dan enerji dönüşümü mesajı: Türkiye liderliğe ve yatırıma hazır
Bakan Bayraktar'dan enerji dönüşümü mesajı: Türkiye liderliğe ve yatırıma hazır
Polonya Cumhurbaşkanı Nawrocki'den ASELSAN ziyareti! Savunma işbirliğinde yeni dönem mesajı
Polonya Cumhurbaşkanı Nawrocki'den ASELSAN ziyareti! Savunma işbirliğinde yeni dönem mesajı
Borsa günü kayıpla kapattı! BIST 100 endeksi yüzde 1,29 geriledi
Borsa günü kayıpla kapattı! BIST 100 endeksi yüzde 1,29 geriledi
Hürmüz Boğazı'nda kritik adım! 11 bin denizci için tahliye operasyonu başlıyor
Hürmüz Boğazı'nda kritik adım! 11 bin denizci için tahliye operasyonu başlıyor
Bakan Uraloğlu açıkladı: Hürmüz Boğazı’ndaki Türk sahipli gemiler güvenli şekilde ilerliyor
Bakan Uraloğlu açıkladı: Hürmüz Boğazı’ndaki Türk sahipli gemiler güvenli şekilde ilerliyor
Arda Turan’dan Transfer Hamlesi: Barcelona ve Chelsea’nin Takip Ettiği Ryan Roberto Shakhtar Donetsk’te
Arda Turan’dan Transfer Hamlesi: Barcelona ve Chelsea’nin Takip Ettiği Ryan Roberto Shakhtar Donetsk’te
Osimhen İçin Rekor Teklif: 125 Milyon Euro’luk Hamle Galatasaray Tarafından Yetersiz Bulundu
Osimhen İçin Rekor Teklif: 125 Milyon Euro’luk Hamle Galatasaray Tarafından Yetersiz Bulundu
Fırtına ve Yıldırım Maça Damga Vurdu: Fransa Irak’ı 3-0 Mağlup Etti, Karşılaşma 3 Saat 50 Dakika Sürdü
Fırtına ve Yıldırım Maça Damga Vurdu: Fransa Irak’ı 3-0 Mağlup Etti, Karşılaşma 3 Saat 50 Dakika Sürdü
Haaland Fırtınası Sürüyor: Norveç Senegal’i 3-2 Mağlup Ederek Son 32 Turu Biletini Aldı
Haaland Fırtınası Sürüyor: Norveç Senegal’i 3-2 Mağlup Ederek Son 32 Turu Biletini Aldı
Geriden Geldiler, İlk Galibiyet Geldi! Cezayir Ürdün’ü Devirdi, Turnuvada Bir Veda Daha
Geriden Geldiler, İlk Galibiyet Geldi! Cezayir Ürdün’ü Devirdi, Turnuvada Bir Veda Daha
Sergen Yalçın Ekranlara Sert Döndü! Montella’ya Çok Ağır Eleştiriler: “Hangi Başarıyla Geldi?”
Sergen Yalçın Ekranlara Sert Döndü! Montella’ya Çok Ağır Eleştiriler: “Hangi Başarıyla Geldi?”
Milli Takıma Siyahi Forvet Hamlesi! İngiltere’yi Sallayan Rhian Brewster İddiası
Milli Takıma Siyahi Forvet Hamlesi! İngiltere’yi Sallayan Rhian Brewster İddiası
Dünya Kupası’nda Son 32 Tablosu Netleşiyor! 7 Takım Tur Biletini Aldı, Sürpriz Veda
Dünya Kupası’nda Son 32 Tablosu Netleşiyor! 7 Takım Tur Biletini Aldı, Sürpriz Veda
Bomba Transfer İddiası! Okan Buruk, Fenerbahçe’nin Eski Yıldızını Galatasaray’a İstiyor
Bomba Transfer İddiası! Okan Buruk, Fenerbahçe’nin Eski Yıldızını Galatasaray’a İstiyor
Süper Lig’de 2026-2027 Sezonu Harcama Limitleri Açıklandı! Zirvede Galatasaray Yer Aldı
Süper Lig’de 2026-2027 Sezonu Harcama Limitleri Açıklandı! Zirvede Galatasaray Yer Aldı
Messi'nin Görüntüsü Stadyumu Ayağa Kaldırdı! Arjantinli Yıldıza Büyük Sevgi Gösterisi
Messi'nin Görüntüsü Stadyumu Ayağa Kaldırdı! Arjantinli Yıldıza Büyük Sevgi Gösterisi
Milli Futbolculardan Gündem Yaratan Villa Kararı! Bodrum Ödülüyle İlgili Yeni İddia
Milli Futbolculardan Gündem Yaratan Villa Kararı! Bodrum Ödülüyle İlgili Yeni İddia
WhatsApp’tan Yeni Özellik: Çevrimiçi Kişiler Artık Yeşil Noktayla Görünecek
WhatsApp’tan Yeni Özellik: Çevrimiçi Kişiler Artık Yeşil Noktayla Görünecek

Başka haber bulunmuyor!

Bizi Takip Edin
Facebook
Twitter
Instagram
Youtube
Ankete Katılın
Sitemizi nasıl buldunuz?
Anketi OylaOyları Göster
GÜNDEM

Sahte poliçe ve dolandırıcılık soruşturması: Şirketin direktörünün bilgileri de kullanıldı!

Arıklı: Seçim yasası değişsin, sonra ister 60 gün ister 6 ay sonra sandığa gidelim

Hasipoğlu: Asgari ücret masasını Temmuz’da toplantıya çağıracağım

Öztürkler: Toprağa, üretime, egemenliğe ve bölgenin değerlerine sahip çıkacağız

Kıbrıs Haber Sitesi
KünyeGizlilik PolitikasıRSSSitemapSitene EkleArşivİletişim
SOSYAL MEDYA BAĞLANTILARI
FACEBOOKTWITTERINSTAGRAMLINKEDINYOUTUBE

Kıbrıs Haber Sitesi 2023 | Yazılım: Onemsoft

Haber GönderFirma Ekleİlan Ekle